Diğer
    Ana SayfaHaberAdet geciktirmek için ne yapmalı? Adet geciktirici ilaçlar zararlı mı?

    Adet geciktirmek için ne yapmalı? Adet geciktirici ilaçlar zararlı mı?

    -

    Kadınlar tatillerde, düğün planlarken ve seyahat ederken olduğu gibi zorunlu durumlarda adetlerini geciktirme isteği duyabiliyorlar. Peki, adet geciktirmek için ne yapmalı? Adet geciktirici ilaçlar zararlı mı? Nasıl kullanılmalı? Medical Park Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Uzm. Dr. Turkana Gurbanova, konuyla ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.

    ADET GECİKTİRMEK İÇİN NE YAPMALI?

    Adet geciktirme isteği ile sık karşılaştıklarını ifade eden Medical Park Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Turkana Gurbanova, zorunlu durumlarda âdetin geciktirilmesi için daha çok progesteron içeren ilaç önerdiklerini ifade etti.

    ADET GECİKTİRİCİ NE ZAMAN KULLANILIR?

    Adet geciktirilmesi için progesteron kullanımına adetten 4-5 gün önce başlanması gerekir. Progesteron içeren ilaçlar en fazla 20 güne kadar kullanılabilir. Her gün 2 ya da 3 tablet alınır. Adet geciktirici ilaçlar bırakıldıktan birkaç gün sonra kadınlarda adet kanaması başlar. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda adet geciktirme isteği varsa, 21 gün ilaç kullanımını takiben 7 gün ara vermeden kontinü OKS kullanımı adet gecikmesini sağlar.

    adet geciktirici

    Uzm. Dr. Gurbanova, şu bilgileri paylaştı:

    - Advertisement -

    “Normal adet döngüsünün foliküler fazında olgunlaşan yumurtalardan östrojen sentezi olurken, yumurtalama döneminden sonra luteal fazda yumurtalıkta progesteron hormonu üretiliyor. Östrojen ve progesteron hormonları rahmin iç tabakasını kalınlaştırır, kanlanmasını artırır. Luteal fazı takiben gebelik oluşumu yoksa kanda progesteron azalır ve adet kanaması başlar. Progesteron seviyesini kanda sabit tutarak rahim üzerine olan etkisinin devamı sağlandıkça adet geciktirilir.

    ADET GECİKTİRİCİ İLAÇLAR ZARARLI MI?

    Adet geciktirici ilaçların kalıcı ve uzun etkili olarak hormonal düzensizlik oluşturmadığını ifade eden Medical Park Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Turkana Gurbanova, halk arasında yanlış bilindiği üzere bu ilaçların kısırlığa sebep olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

    “Progesteron içeren adet geciktirici ilaç kullanımı gebelikten korumaz. Doğum kontrol ilacı değildir. Adet geciktirici ilaç kullanımı döneminde gebelik isteği yoksa ek doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır. Bu ilaçların kullanıldığı dönemde kabızlık, baş ağrısı, göğüste şişkinlik, gerginlik hissi ve sivilce artışı gibi yan etkileri olabilir. Yan etkiler ilaç kullanan her kadında görülmez, kalıcı değildir ve ilacın bırakılması ile geriler. Mevcut yan etkiler ilacın 10 günden fazla kullanımı sırasında daha sık görülür. Adet geciktirici ilaç kullanımı zamanı yeni adet düzeni kanama gününe göre değişir.”

    PROGESTERON İÇEREN ADET GECİKTİRİCİ İLAÇLARIN KULLANILMAMASI GEREKEN DURUMLAR

    • Gebelik şüphesi varsa
    • Mevcut ve geçirilmiş meme kanseri
    • Nedeni bilinmeyen vajinal kanamanın olması
    • Karaciğer hastalıkları, hepatoselüler adenom, tromboflebit ve tromboembolik hastalıklar

    SIK KULLANIMI ADET DÜZENSİZLİĞİNE SEBEP OLABİLİR

    Adet geciktirici ilaçların doktora danışılarak kullanılması gerektiğini öneren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Turkana Gurbanova, sık aralıklarla adet geciktirici ilaç kullanımının adet düzensizliğine neden olabileceğine de değinerek “Gerekli durumlarda yılda 1 ve 2 defa progestan içeren adet geciktirici ilaç kullanılabilir. Daha sık aralıklarla adet geciktirme isteği bulunan kadınlarda kontrollü aralıksız doğum kontrol hapı kullanımı ve rahim içi hormonlu araç (Mirena) takılması seçenekleri vardır. Sağlıklı genç kadınlarda doktor kontrolünde adet geciktirici ilaç kullanımı güvenlidir” diye konuştu.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz