Yaşamımız için en temel ihtiyacımız nefes almak olduğu için akciğerlerimiz de en önemli yaşamsal organımızdır. Stresli olduğumuzda ilk nefes almayı unutuyoruz. Derin bir nefes alıp, tutalım ve aldığımızın iki katı yavaşlıkta geri verelim. Gevşemenin keyfini çıkarırken akciğerlerimizi korumanın önemini de hatırlayalım. Akciğer detoksu tam bu noktada size yardımcı olacak. Peki, akciğer detoksu nasıl yapılır? İşte Diyetisyen Perihan Kılıç’tan 3 günlük akciğer detoksu listesi…
Akciğer sağlığımız için;
- Bol su içmek,
- Çinko için et, yoğurt ve tam tahıllı ürünler tüketmek
- Omega-3 için balık, ceviz ve semizotu yemek
- Beta karoten, C vitamini gibi anatioksidanlardan zengin beslenmek
- Sigara içmemek oldukça önemlidir.
DETOKSFİKASYON NEDİR?
Vücuttaki hücreler normal metabolizma sürecinde serbest radikal üretir. Serbest radikaller çoğaldıkça Alzheimer, diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riski de artar. Aynı zamanda membran, protein ve DNA ya zarar verebilen reaktif maddelerdir. Besinlerde ve sigarada bulunan karsinojenler gibi toksinlerin uzaklaştırılmasına detoksifikasyon denir. Toksinler normalde yağda erir. Detoksifikasyon ile suda erir hale getirilir ve idrarla vücuttan atılır. Beslenmenizdeki antioksidanlar serbest radikallerden ve diğer oksidatif stres çeşitlerinden korumak için çok önemli bir kaynaktır. Vücudunuzun kendini koruma mekanizmasını desteklemek için A, C, E vitaminleri ve selenyumu ihtiyacınız doğrultusunda almanız çok önemlidir. Besinlerin antioksidan içeriğini de ORAC puanı gösterir. Örneğin kırmızı üzümün ORAC puanı: 1837.Yaban mersini, çilek, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler içerdikleri antioksidanlar sayesinde kanser, akciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Günde 1 avuç tüketmeyi unutmayın.
Zengin C vitamini kaynakları kivi, çilek, domates, yeşil biber ve turunçgillerdir. Domates, özellikle ısıl işlem görmüş domatesler, karpuz ve kırmızı greyfurt gibi gıdalarda bulunan likopen de güçlü bir antioksidandır.
Genlerimizi silah olarak düşünürsek kötü beslenme alışkanlığı da onu tetikleyecek mekanizmadır. Meyveler içerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikal oluşumunu engelleyerek akciğer hastalıklarından korunmayı sağlar.
3 GÜNLÜK AKCİĞER DETOKSU
1.GÜN
KAHVALTI: 1 adet yumurta + 2 ceviz + kapya biber + çeri domates + 2 adet wasa
ARA ÖĞÜN: 2 dilim ananas + beyaz çay
ÖĞLE YEMEĞİ: 120 gram somon + limonlu roka salatası
ARA ÖĞÜN: 1 bardak kefir
AKŞAM YEMEĞİ: 6 kaşık zeytinyağlı semizotu + 2 kaşık yoğurt + 3 kaşık kinoa
2. GÜN
KAHVALTI: 1 avuç ıspanak + 1 adet muz + 2 ceviz + ½ bardak badem sütü + 1 tatlı kaşığı chia tohumu (blenderize)
ARA ÖĞÜN: 1 avuç yaban mersini
ÖĞLE YEMEĞİ: 1 kase kabak çorbası + 2 kaşık yoğurt + zerdeçallı haşlanmış sebze
ARA ÖĞÜN: Domates suyu
AKŞAM YEMEĞİ: Lor peynirli cevizli pancar salatası + 5 kaşık haşlanmış maş fasulyesi
3.GÜN
KAHVALTI: 1 adet muz + 1 bardak Hindistan cevizi suyu + 2 kaşık yulaf + 1 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi + tarçın (blenderize)
ARA ÖĞÜN: 2 ceviz + yeşil çay
ÖĞLE YEMEĞİ: 4 adet ızgara köfte + mevsim salata
ARA ÖĞÜN: Havuç suyu
AKŞAM YEMEĞİ: İçinde haşlanmış 5 kaşık kinoa olan salata + semizotlu cacık
İLGİLİ İÇERİKLER
- Şeker detoksu faydaları nelerdir? İşte püf noktaları ve örnek menü
- Sonbahar detoksu için hazır mıyız? İşte 3 günlük detoks listesi
- 1 günlük yap bitir detoksları nedir? Bir günde kaç kg verilir?
- Kabak detoksu nasıl yapılır? İşte 3 günlük kabak detoksu tarifi