Diğer
    Ana SayfaHaberAkciğer detoksu nedir, nasıl yapılır? 3 günlük akciğer detoks listesi

    Akciğer detoksu nedir, nasıl yapılır? 3 günlük akciğer detoks listesi

    -

    Yaşamımız için en temel ihtiyacımız nefes almak olduğu için akciğerlerimiz de en önemli yaşamsal organımızdır. Stresli olduğumuzda ilk nefes almayı unutuyoruz. Derin bir nefes alıp, tutalım ve aldığımızın iki katı yavaşlıkta geri verelim. Gevşemenin keyfini çıkarırken akciğerlerimizi korumanın önemini de hatırlayalım. Akciğer detoksu tam bu noktada size yardımcı olacak. Peki, akciğer detoksu nasıl yapılır? İşte Diyetisyen Perihan Kılıç’tan 3 günlük akciğer detoksu listesi…

    Akciğer sağlığımız için;

    • Bol su içmek,
    • Çinko için et, yoğurt ve tam tahıllı ürünler tüketmek
    • Omega-3 için balık, ceviz ve semizotu yemek
    • Beta karoten, C vitamini gibi anatioksidanlardan zengin beslenmek
    • Sigara içmemek oldukça önemlidir.

    DETOKSFİKASYON NEDİR?

    Vücuttaki hücreler normal metabolizma sürecinde serbest radikal üretir. Serbest radikaller çoğaldıkça Alzheimer, diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riski de artar. Aynı zamanda membran, protein ve DNA ya zarar verebilen reaktif maddelerdir. Besinlerde ve sigarada bulunan karsinojenler gibi toksinlerin uzaklaştırılmasına detoksifikasyon denir. Toksinler normalde yağda erir. Detoksifikasyon ile suda erir hale getirilir ve idrarla vücuttan atılır. Beslenmenizdeki antioksidanlar serbest radikallerden ve diğer oksidatif stres çeşitlerinden korumak için çok önemli bir kaynaktır. Vücudunuzun kendini koruma mekanizmasını desteklemek için A, C, E vitaminleri ve selenyumu ihtiyacınız doğrultusunda almanız çok önemlidir. Besinlerin antioksidan içeriğini de ORAC puanı gösterir. Örneğin kırmızı üzümün ORAC puanı: 1837.Yaban mersini, çilek, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler içerdikleri antioksidanlar sayesinde kanser, akciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Günde 1 avuç tüketmeyi unutmayın.

    Zengin C vitamini kaynakları kivi, çilek, domates, yeşil biber ve turunçgillerdir. Domates, özellikle ısıl işlem görmüş domatesler, karpuz ve kırmızı greyfurt gibi gıdalarda bulunan likopen de güçlü bir antioksidandır.

    Genlerimizi silah olarak düşünürsek kötü beslenme alışkanlığı da onu tetikleyecek mekanizmadır. Meyveler içerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikal oluşumunu engelleyerek akciğer hastalıklarından korunmayı sağlar.

    - Advertisement -

    3 GÜNLÜK AKCİĞER DETOKSU

    1.GÜN

    KAHVALTI: 1 adet yumurta + 2 ceviz + kapya biber + çeri domates + 2 adet wasa

    ARA ÖĞÜN: 2 dilim ananas + beyaz çay

    ÖĞLE YEMEĞİ: 120 gram somon + limonlu roka salatası

    ARA ÖĞÜN: 1 bardak kefir

    AKŞAM YEMEĞİ: 6 kaşık zeytinyağlı semizotu + 2 kaşık yoğurt + 3 kaşık kinoa

    2. GÜN

    KAHVALTI: 1 avuç ıspanak + 1 adet muz + 2 ceviz + ½ bardak badem sütü + 1 tatlı kaşığı chia tohumu (blenderize)

    ARA ÖĞÜN: 1 avuç yaban mersini

    ÖĞLE YEMEĞİ: 1 kase kabak çorbası + 2 kaşık yoğurt + zerdeçallı haşlanmış sebze

    ARA ÖĞÜN: Domates suyu

    AKŞAM YEMEĞİ: Lor peynirli cevizli pancar salatası  + 5 kaşık haşlanmış maş fasulyesi

    3.GÜN

    KAHVALTI: 1 adet muz + 1 bardak Hindistan cevizi suyu + 2 kaşık yulaf + 1 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi + tarçın (blenderize)

    ARA ÖĞÜN: 2 ceviz + yeşil çay

    ÖĞLE YEMEĞİ: 4 adet ızgara köfte + mevsim salata

    ARA ÖĞÜN: Havuç suyu

    AKŞAM YEMEĞİ: İçinde haşlanmış 5 kaşık kinoa olan salata + semizotlu cacık

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz