Diğer
    Ana SayfaBebekBebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı? Derin uykunun 10 altın kuralı

    Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı? Derin uykunun 10 altın kuralı

    -

    İstediğiniz tek şey kesintisiz bir gece uykusu biliyoruz… Ama küçük meleğiniz her saat başı ağlıyor. Acaba geceleri ona neler oluyor? Bebekler neden sık sık uyanır? Bebeğin uyumamasının nedenleri nelerdir? Derin bir uykunun altın kuralları neler? Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı? Ve uyku düzeni nasıl oluşturulmalı? Bebeğim uyumuyor diyorsanız neler yapılabilir?Merak ettiğiniz her sorunun yanıtına içeriğimizden ulaşabilirsiniz…

     ‘Bebekler gibi uyuyor’ benzetmesini sıkça kullanırız ama kimse yeni doğan bir bebeğin uyuduğu rahatlıkta uyuyamaz. Uzmanlar yorucu olan ilk haftalarda, uykunun emzirmeyle ilgili olduğunu belirtiyor. Bebeğinizi 2-3 saatte bir emzirmeniz gerekiyor.

    YENİ DOĞAN BEBEK NE KADAR UYUR?

    İnanması zor ama yeni doğan bir bebek sürekli uyanıyor olsa da, bir gün içinde toplam 15-16 saat uyuyor. Uyku süresi, büyümesi ve gelişimi için oldukça önemli. Uyku sırasında bebeğiniz hem zihinsel olarak hem de fiziksel olarak büyür. Sonuç olarak enerjisi artar ve gün içinde daha keyifli olur.

    bebeklerde uyku düzeni

    BEBEKLER UYURKEN GÜLÜMSEYEBİLİR

    Yetişkinlerde olduğu gibi bebekler de iki şekilde uyurlar. Hızlı göz hareketlerinin olduğu ve REM (rapid eye movement) dönemi olarak tanımlanan aktif uyku dönemi ve Non-Rapid Eye Movement (NonREM) dönemi. Her iki uyku tipinin de büyüme ve gelişimde önemli rolü var.REM uyku döneminde, beyin aktivitesi yüksektir ve bebeğiniz rüya görür. Bu dönemde bebeğinizin göz kapaklarından gözlerinin hareket ettiğini ve bebeğinizin gülümsediğini görürsünüz. Yetişkinler uykularının yüzde 20-25’ini REM uyku döneminde geçirir. Yeni doğanlarsa uykularının neredeyse yarısını bu dönemde geçirir. REM uyku döneminin ilk haftalarda, bebeğin beyin gelişimi açısından oldukça önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.

    - Advertisement -

    NREM uyku dönemiyse bebeğinize dinlenme ve büyüme şansını verir. NREM’de vücudu durgun, hareketsiz olur ve rahatsız edilmemesi gerekir. NREM uyku dönemi bebeğinizin büyümesi ve kilo alması açısından önemli. Bebeğinizin doğumdan sonraki ilk haftalarında NREM uyku döneminde geçirdiği saatler fazla olacak. Normal uyku düzenine dönmesi yaklaşık altı ayı bulacak.

    BEBEKLER SÜREKLİ NEDEN UYANIR?

    Bebeğin beyin ve vücut gelişimi için uyku bu kadar önemliyken neden sürekli uyandığını merak ediyorsunuz değil mi? Bu sorunun cevabı; ‘Tabii ki acıktığı için.’  Yeni doğan bir bebeğin midesi sönmüş bir balona benzer ve gece boyunca kendine yetecek kadar süt olmadığını düşünür. Tabii bazı bebekler birkaç haftalık olmalarından itibaren geceleri hiç kalkmadan uyurlar. Uzmanlar bebeğinizin gelişimi normal olduğu sürece ve gün içinde yeterince beslendiğinden emin olduğunuz sürece bunun zararlı olmayacağını söyleseler de, bazı bebeklerin uykucu olabileceğini ve emzirilmesi için uykudan kaldırılmaları gerektiğini de belirtiyorlar. Aksi halde bu bebekler kilo kaybedebilirler.

    BEBEK TOKKEN NEDEN UYANIR?

    Fakat bebeğiniz karnı tok olduğu halde uykudan uyanıyorsa periyodik uyku düzeninde sorun var demektir. NREM uyku düzeninden REM uyku düzenine geçerken bebeğiniz uyanıyor olabilir. Bebeğiniz uyandığında yeni bir uyku düzeni başlar ve bu değişim gece boyunca devam eder.

    Buradaki problem, bebeklerin yetişkinler gibi tekrar uykuya dönmelerinin kolay olmamasıdır. Bebeğiniz uykuya daldıktan yarım saat ya da bir saat sonra uyanıyorsa, bunun sebebi henüz kendini yatıştırmayı bilmiyor olmasıdır. Uykuya tekrar dönmesi için sizin yardımınıza ihtiyacı vardır. Bu, emzirme, kucağa alma ya da sallamayla olabilir. Aynı zamanda bebekler, yetişkinlerden daha uzun süre REM uyku döneminde oldukları için, sesten ve hareketten daha fazla rahatsız olurlar.

    SICAKLIK BEBEĞİ RAHATSIZ EDEBİLİR

    Bebeğinizi rahatsız edecek daha birçok sebep olabilir. Bunlardan biri de sıcaklıktır. Bebekler vücut ısılarını koruyamazlar. Bu nedenle dikkatli davranmanız gerekir. Bu, bebeğinizi çok sıcak tutmalısınız anlamına da gelmez. Aynı zamanda rüzgardan etkilenebilir ya da karın, diş, kulak ağrısı olduğu için de huzursuz olabilir. Altını kirletmesi de uyanması için bir başka neden. Ayrıca gün içinde huzursuz olmuş olabilir ve bu da onu gece uykusunda etkilemiş olabilir.

    BEBEĞİNİZİN UYKU SORUNU VAR MI? TEST EDİN

    Zaman içinde bebeğinizle birlikte uyku sorununuzu bir düzene sokacağınıza emin olabilirsiniz. Aslında bebeklerdekin uyku sorunu değişkendir. Bazı bebekler gece boyunca hiç kalkmadan deliksiz uyurken bazıları 3-4 saatte bir kalkar.

    Bebeğinizin uyku sorunu olup olmadığını merak ediyorsanız şu altı soruya cevap vermelisiniz:

    1-Bebeğiniz uyanık olduğu zaman huysuz ve sinirli mi oluyor?

    2-Emzirirken uykuya dalıyor mu yoksa emzirmekte güçlük mü çekiyorsunuz?

    3-Bebeğinizin kilo alımıyla ilgileniyor musunuz?

    4-Çok sık uyanıyor ve uyandığında da stresli oluyor mu?

    5-Bebeğinizle birlikte olmanın stresli olduğunu düşünüyor musunuz?

    6-Kendinize zaman ayıramıyor ve yorgun musunuz?

    Eğer bu soruların büyük çoğunluğuna “evet” cevabını verdiyseniz bebeğiniz uyku sorunu yaşıyor demektir. Bunu yenmek için neler yapmalı?

    UYKUNUN ALTIN KURALLARI

    ‘Bebeğim uyumuyor’ diyorsanız ne yapılabilir? İşte bebeklerin rahat uyuması için 10 kural

    BİR RUTİN OLUŞTURUN

    Özellikle ilk haftalarda bebeğinizi uyuttuğunuz saatleri bir rutine oturtmalısınız. Bebeğinizin uykuya dalması için ona ninni söyleyebilir, ona sıcak bir banyo yaptırabilirsiniz. Böylece daha kolay uykuya dalacaktır.

    UYKUDA EMZİRMEYİN

    Bebeğinizi uykuda emzirmeye alıştırırsanız, uykudan sürekli uyanacak ve emzirilmek isteyecektir. Hatta aç olmadığı zamanlarda bile bu alışkanlık için uyanabilir.

    YANINDA OLUN

    Eğer yatağına koymadan önce kollarınızda uyuduysa gece uyandığında sizi yanında görmeyince korkacak ve huzursuz olacaktır. Bu nedenle onu uykuya dalmadan önce yatağına yatırın ve yanında uykuya dalana kadar durun. Bebeğiniz kendini güvende hissettiğinde deliksiz bir uyku çekebilir.

    GECE KALKMASINA ÜZÜLMEYİN

    Bebeğinizin geceleri birkaç defa kalkması normaldir. Önemli olan kendi kendine tekrar uykuya dalabilmesidir. Sakin bebekler, geceleri kendi kendine uykuya dalan bebeklerdir.

    GÜNDÜZ UYKULARINI DOĞRU DÜZENLEYİN

    Bebeğinizin yorulduğu için gündüz uykuya ihtiyacı vardır fakat uyku saatleri doğru ayarlanmalıdır. Sabah, öğlen ve öğleden sonra uykuları doğrudur, akşama doğru uyutmak gece uykusunu böler.

    YATAĞINDA UYUTUN

    Bebeğinizi yatağına koyarak uyutun ve yanınıza almayın. Eğer sizinle birlikte uyumaya alışırsa bu alışkanlıktan çok zor vazgeçer.

    DİNLENİN

    Bebeğiniz uyuduğu sırada siz de bacaklarınızı uzatın ve biraz dinlenin. Bulaşıkları daha sonra da yıkayabilirsiniz.

    DIŞARI ÇIKIN

    Bebeğinizin gün içinde temiz hava aldığından emin olmalısınız. Hava alması sadece gece ve gündüz arasındaki farkı anlamasını sağlamaz, ayrıca enerji rezervlerini harcamasına ve gece rahat uyumasına da neden olur.

    MUTLU BİR UYKU

    Bebeğiniz gün içinde sizi ne kadar yormuş olursa olsun onu yatağına yatırırken sevginizi gösterin. Ona sarılın, öpün ve gülümseyin. Böylece kendini güvende hissederek mutlu bir şekilde uykuya dalar.

    KENDİNİZE BAKIN

    Bebeğiniz uyuduktan sonra kendinize vakit ayırmalısınız. Banyoda keyif yapabilir ya da bir film izleyebilirsiniz.

    BEBEK UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI?

    Peki, bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?

    6 HAFTAYA KADAR BEBEK UYKU DÜZENİ

    24 saatlik zaman diliminde 15-18 saat uykuya ihtiyacı vardır ve her 2-3 saatte bir emzirilmelidir.

    6-16 HAFTALIK BEBEK UYKU DÜZENİ

    24 saatlik zaman diliminde 14-16 saat uykuya ihtiyacı vardır ve gece uykusu altı saatten az olmamalıdır.

    4-6 AY BEBEK UYKU DÜZENİ

    Toplam 14-15 saat uykuya ihtiyacı vardır ve gece 6-10 saat uyumalıdır. Gün içindeyse 2-3 defa uyumalıdır.

    6-12 AY BEBEK UYKU DÜZENİ

    Toplam 12-13 saat uyumalıdır. Gece 10-12 saat uykuda geçmelidir. Sabah ve öğlenleri de uyumalıdır.

    18 AYLIK BEBEK UYKU DÜZENİ

    Bir iki saatlik bir veya iki uyku uyur. Toplamda 12 saat uyur. Gündüz uykuları 1-2 saat şeklinde olur.

    2 YAŞ BEBEK UYKU DÜZENİ

    2 saatlik tek uyku şeklinde uyur. Toplamda 10-11 saat civarında olmalıdır. Gündüz uykuları 1-2 saat şeklinde olur.

    İLGİLİ İÇERİKLER

    EYVAH OĞLUM PİPİSİYLE OYNUYOR

    ÇOCUĞUM ÜSTÜN ZEKALI MI?

    BEBEKLER KAÇ HAFTALIKKEN DUYMAYA BAŞLIYOR?



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....