Seks yeniden… Gebelik süresinde sekteye uğrayan seks yaşamı doğumdan sonra nasıl olacak? Sekse dönüş için doğru zaman hangisi? Bu soruların yanıtları çiftlere göre değişse de net olan, doğumdan sonraki ilk altı hafta cinsel ilişkiye girilmesinin önerilmediği. Sonrasında ise kadının ve erkeğin birbirine yaklaşımı ve desteği çok önemli.
Anne ve baba olmak, hayatta büyük değişimlere neden oluyor. Bebeğin aileye katıldığı ilk günlerde yaşanılan karışık duygu durumları, emzirme gibi hayata yeni giren rutinler, uyku
düzenindeki değişiklik ve yaşanan hormonal farklılıklar cinsel hayatı da etkiliyor. Peki cinselliğe dönüş için en doğru zaman hangisi, cinsel isteksizlik başladıysa ne yapmalı?
Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Alper, “Halk arasında 40’ı çıkmak olarak tanımlanan süre sonunda genellikle artık lohusalık dönemine ait vajinal kanama sonlanmış, epizyotomi ya da vajinal yırtıklara ait dikişler iyileşmiş ve kapanmış olur. Yeni anne de hazırsa artık cinsel yaşama tekrar dönülmesinde sakınca yok” diyor. Tabii bu dönemde eşin yaklaşımı da önemli. Aslında değişimi yaşayan kadınlar gibi düşünülse de durum erkekler için de zor olabiliyor. Ne de olsa eşleri artık bir anne ve neredeyse tüm vaktini bebeğe ayırıyor…
Bilge Ruh Sağlığı ve danışmanlık Merkezi’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Banu Aslantaş Ertekin, doğum sonrasında kadının ve erkeğin hem kendilerine hem de birbirlerine karşı yaklaşımlarında farklılıklar olabileceğine değiniyor ve şöyle diyor:
‘ERKEK KENDİNİ DIŞLANMIŞ HİSSEDİYOR’
“Özellikle ilk bebekse daha önce iki sevgili olan kadın ve erkek, bebeğin gelişiyle ‘annesi’ ve ‘babası’ konumuna gelmiş oluyor. Özellikle annelik hem kadın hem de erkek tarafından belki de gereğinden fazla kutsallaştırılabiliyor. Erkek, bir anneye cinsel arzu duymaktan dolayı bilinçdışı bir suçluluk duygusu hissedebiliyor, bunun sonucunda sertleşme güçlüğü ya da cinsel isteksizlik yaşayabiliyor. Üstelik kadının bedeni değişime uğramış durumda.
Memeleri artık süt dolu, ağrılı ve sanki ‘bebeğe ait’. Vajinası eskiye oranla daha kuru, belki daha gevşemiş ya da dikişleri henüz iyileşme sürecinde. Kadının ve erkeğin gün boyu birbirlerine ayırdıkları zaman da çok kısıtlı olabiliyor. Özellikle ilk haftalarda anne ve bebek arasındaki doğal ve gerekli sıkı ilişki araya babanın girmesine izin vermeyebiliyor. Erkek bu durumda kendini dışlanmış, dışarıda bırakılmış hissedebiliyor.” Tüm bunlar da kadının ve erkeğin sevgili hallerini hatırlamalarının daha uzun süre almasına neden olabiliyor.
HAMİLELİK CİNSEL HAYATI NASIL ETKİLİYOR?
CİNSEL YAŞAMA DÖNÜŞÜ GECİKTİREN SEBEPLER
“Doğumla ilgili faktörler postpartum cinsel yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir; perineal travma, vajinadaki derin yırtıklar, acil şartlarda girilen sezaryen operasyonu, vakum-forseps gibi müdahaleli vajinal doğumlar nedenler arasında sayılabilir.
Ancak vajinal ya da sezaryen doğumun cinsel fonksiyonlar üzerine uzun dönem etkileri ve sonuçları ile ilgili kesin kanıt bulunmuyor” diyen Dr. Alper, cinsel yaşama dönüşü zorlaştıran nedenleri şöyle sıralıyor:
• Doğum sonrası düşük östrojen düzeyleri
• Vajinal kuruluk
• Doğum sonrası mod değişiklikleri,
• Yorgunluk
• Uykusuzluk
• Zaman darlığı
• Tekrar gebe kalma korkusu
DOĞUM SONRASI İSTEKSİZLİK PROBLEMİ
Doğum sonrası cinsel isteksizlik sorunu yaşıyorsanız, hemen panik yapmayın. Çünkü ilk haftalarla isteksizlik yaşanması normal. Dr. Ertekin, “Doğum sonrası süreçte kadın bedeninde önemli fizyolojik değişiklikler meydana geliyor. Bunun yanında gece boyunca sık sık uyanmak durumunda kalmak, gün boyu bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmak, evde değişen görevlere ve yeni rollere uyum sağlama çabaları, yeterince iyi ebeveyn olup olunamayacağına dair endişeler hem anne hem de baba için zorlayıcı ve cinsellikten uzaklaştıran faktörler olabiliyor” diyor.
Dr. Ebru Alper ise “Doğum sonrası cinsel disfonksiyon oldukça sık rastlanan bir problem” diyor ve ekliyor:
“Aileye yeni bir bebeğin katılması büyük bir mutluluk olduğu kadar, aynı zamanda ciddi bir yorgunluk ve stres kaynağı. Ailenin genişlemesi, ekonomik yükün ve sorumlulukların artması bir yana, bir de eş rolünün daha da önüne geçen annelik rolü, yeni annenin üzerinde ağır bir baskı oluşturabiliyor. Bu sorunlar ve annede ortaya çıkan anatomik, hormonal değişikliklerin etkisiyle cinsel yaşamda sorun yaşanması kaçınılmaz oluyor. Eş tarafından bakıldığında da yeni duruma alışmak her zaman kolay olmayabiliyor.”
HER GÜN SEKS İÇİN ÇOK NEDENİNİZ VAR
VAJİNAL KURULUK PROBLEMİ
Doğum sonrasında ve emzirme döneminde cinsel isteksizliğin en önemli nedenlerinden biri, vajinal kuruluk. Peki, vajinada kuruluk olması normal mi? Her kadın bu sorunu yaşıyor mu? Bu durumda neler yapılmalı? Bu sorulara Dr. Ebru Alper şöyle yanıt veriyor:
“Vajinal kuruluk, yetersiz ıslanma (lubrikasyon) ağrılı cinsel ilişkinin en önemli nedeni. Doğum sonrası östrojen düzeylerinde düşme olurken, emzirme döneminde yükselen süt hormonu da (prolaktin) yine östrojen düzeylerinin düşmesi ve bununla bağlantılı olarak da vajinada kuruluğa neden oluyor. Stres, uykusuzluk, anksiyete, yorgunluk, cinsel istekte azalma da cinsel uyarılmayı güçleştiriyor. Bunun sonucunda da ıslanma yetersizliği sık rastlanan bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Islanma güçlüğü ve kuruluk problemleri genellikle doğum sonrası 12. ayda gebelik öncesi düzeylere dönüyor. Bu süreçte tedavi olarak su ya da yağ bazlı kayganlaştırıcı jeller kullanılabiliyor. Bunun dışında ön sevişme süresinin uzatılarak maksimal uyarılmanın sağlanması da doğal ıslanmayı artırabiliyor.”
BEĞENİLMEME KAYGISI: VAJİNA GEVŞEMESİ
Gebelik, kadın vücudunun bir canlıyı dünyaya gelmeye hazırladığı ve bu süreçteki değişimlerin neredeyse günbegün gözlenebildiği bir dönem. Bu dönemin bitişinde, kadının bedenindeki değişimlerden bir kısmı hemen düzelmeyebiliyor. Bir kısmı ise kalıcı olarak bedende iz bırakabiliyor. Doğum sonrasında kadınların “Vajinam gevşemiş midir, eşim benimle birlikte olmaktan keyif alacak mı?” gibi endişeler duyması ise sık rastlanan bir durum. Psikiyatri Uzmanı Dr. Ertekin, “Kadının cinsel isteğini etkileyen en önemli etkenlerden biri beden imajı yani kendi bedenini nasıl algıladığıdır.
Örneğin kendini kilolu bulan ya da herhangi bir beden bölgesini güzel hissetmeyen bir kadının cinsellikten aldığı doyum da azalacaktır. Gebelikte alınan kiloların doğum sonrası dönemde hemen verilememesi hatta ‘süt yapsın’ diye genellikle çevresinden gördüğü baskılar sonucu daha da kilo alması kadının cinsel isteğini daha da azaltabiliyor” diyor ve bu duygularla başa çıkabilmek, olumlu beden algısına kavuşabilmek için hem uygun bir egzersiz programına başlamayı hem de sütü azaltmayacak, dengeli ve sağlıklı bir şekilde uygulanacak bir diyet öneriyor. Normal doğum sonrasında vajinada oluşan esneme içinse Kegel egzersizlerinden yardım alınabileceğini söylüyor.
DOĞUM KONTROLÜNE DİKKAT
Bir sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız, “emzirmek doğum kontrolü uygulamadan gebelikten korunmayı sağlar” düşüncesine kapılmayın. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Alper, “Emziren annelerin bir kısmında adet gecikir. Yüzde 70’inde adetler üçüncü aydan sonra başlarken, bazısında doğumdan sonraki 12. aya kadar geri gelmeyebilir. Unutulmaması gereken önemli nokta, yumurtlamanın adetlerin başlamasından daha önce olduğudur. Henüz adetin başlamamış olmasına güvenmek doğru değil. Zira henüz adetler başlamadan olan ilk yumurtlamada da gebe kalınabiliyor” diyor.
VAJİNAYLA İLGİLİ GERÇEKLER
Dr. Ebru Alper, “Vajinal doğumdan sonra genital bölgede bazı değişiklikler ortaya çıkar. Vajina genişler, ödemli ve gevşek bir hal alır. Vajina girişi genişlemiş olarak izlenir, bazı durumlarda idrar kesesinin sarkmış olan tabanı dışarıdan bakıldığında görülebilir. Vajina doğumdan sonraki ilk altı hafta içinde giderek kasılarak eski formuna, boyutlarına döner ancak hiçbir zaman tam olarak gebelikten önceki haline gelmez” diyor.
SEKS HAYATINIZI TEST ETMEYE NE DERSİNİZ?
DOĞUM SONRASI GENİTAL ESTETİK AMELİYAT YAPILIR MI?
Doğum sayısı arttıkça vajinadaki gevşeme ve genişleme artıyor. Doğum sonrası genital estetik ameliyatlar ise kadınlar için bu konuda bir seçenek sunuyor. Dr. Alper, “Doğum sonrası vajina ve idrar kesesindeki sarkma nedeniyle genital estetik ameliyatlarına ilgi büyük. Tabii ki öncelikle şikayet esas alınmalı ve ameliyata öyle karar verilmeli. İdrar kaçırma, kronik kabızlık gibi şikayetler varlığında ameliyat kaçınılmaz hale geliyor. Estetik amaçlı yapılan bu operasyonlarda sarkmış olan idrar kesesi farklı metotlarla destek dikişleriyle ya da alttan askıya alıp destekleyecek materyaller kullanarak kaldırılıyor. Gevşemiş olan fazla vajina mukozası çıkarılıp, daraltılarak yeniden dikiliyor. Benzer işlemler arka vajina duvarına da uygulanıyor, anüs ve vajina arasındaki kaslara destek dikişleri konarak açılmış olan vajina girişinin daraltılması sağlanıyor. Günümüzde ameliyatın yanı sıra lazer uygulamalarıyla da vajina sıkılaşması ve desteği artırılabiliyor” diyor.
NE ZAMAN UZMANA DANIŞMALI?
Doğum sonrası cinsellikte ön sevişmenin uzatılması, memelerdeki hassasiyetin azaltılması için sevişmeden önce emzirmek, kuruluğun ve ağrının azaltılmasına yönelik önlemler doyumlu bir cinsel ilişkiyi yeniden yaşamaya başlamayı kolaylaştırıcı yöntemler arasında yer alıyor. Fakat tüm bunların ötesinde, çiftin yaşadığı cinsel sorunlar devam ediyorsa bir uzmana başvurmak da gerekebiliyor.
Formsante Arşiv
HAMİLELİKTE CİNSELLİK
Hamilelikte cinsellik konusu için ilgili haberimize bakabilirsiniz: