Ana Sayfa Yemek Beş çayı alarmı: Misafirleriniz bu tariflere bayılacak!

Beş çayı alarmı: Misafirleriniz bu tariflere bayılacak!

Koca bir dilim keki yedikten sonra aldığınız kalorileri endişe etmeden gülümsemek ister misiniz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür Güler rehberliğinde hazırlanan bu tatlarla beş çaylarınız her zamankinden daha hafif ve daha sağlıklı olacak.

MÜSLİ VE YOĞURTLU CHEESECAKE

1 dilim: 123 kalori/ Hem protein oranı yüksek, hem de doymuş yağ oranı oldukça düşük bir tatlı kaçamağına ne dersiniz ?

Malzemeler (8 kişilik)

Cheesecake harcı için:

● 185 g krema
● 5 adet yumurta
● 130 g süzme bal
● 35 g mısır nişastası
● 260 g labne peynir
● 375 g süzme yoğurt
● 20 g tam buğday unu ve 30 g beyaz un karışımı

Müsli taban için:

● 200 g müsli
● 50’şer g kuru kayısı ve incir
● 60 g süzme bal

Cheesecake harcının hazırlanışı: Mikserde yavaş devirde krem peyniri yumuşatın. Sırasıyla önce yoğurdu, sonra yumurtaları ve balı ekleyip karıştırmaya devam edin. Sonrasında kremayı da ekleyip karıştırın. En son un ve nişasta karışımını ilave edin. 10 dakika daha yavaş devirde karıştırın.

Müsli tabanın hazırlanışı: Müsliyi merdane ile ezin. Kuru kayısı ve kuru inciri çok ince doğrayın, müsli ile karıştırın ve bir tavaya alın. Üzerine süzme balı ekleyip karıştırarak ocakta ısıtın.

Kekin pişirilişi: 27 cm’lik kelepçeli kalıbın altını yağlı kağıtla kaplayın ve taban harcını alta yayın. Elinizle bastırarak oturmasını sağlayın. Üzerine hazırladığınız cheesecake harcını dökün. Önceden 100 derecede ısıtılmış fırında 60 dakika pişirin. /Sadece 123 kalori

KEPEKLİ HAVUÇLU KEK

1 dilim: 143 kalori/ Lif oranı yüksek olan bu kekin içeriğinde bulunan yulaf kepeği, kan şekerinin daha kontrollü yükselmesini sağlıyor. Bu da daha geç acıkmanız anlamına geliyor. Ayrıca yulaf, B grubu vitaminler açısından da son derece zengin bir besin. Antioksidan değeri yüksek olan havuç da içeren bu nefis keki ara öğün olarak keyifle tüketebilirsiniz.

Malzemeler:

● 250 g ayçiçek yağı
● 200 g süzme bal
● 7 adet yumurta
● 120 g beyaz un, 80 g tam buğday unu karışımı
● 85 g ceviz
● 190 g havuç (rendelenmiş)
● 10 g kabartma tozu
● 6 g toz tarçın
● 80 g yulaf kepeği

Hazırlanışı:

Ayçiçek yağı, yumurta ve balı mikserde çırpın. Rendelenmiş havuç hariç diğer malzemeleri (kepeğin 65 gramı) bir kapta karıştırın. Mikserde çırpılarak kabaran yumurtaya önce rendelenmiş havuç daha sonra da ayrı bir kapta karıştırdığımız kuru malzemeleri yedirin. Hazırlanan kek harcını kalıba dökün. Üzerine kalan kepekten serpin. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. /Sadece 143 kalori

mart-2013-yemek-resim-2 YEŞİL ÇAYLI SCONES

1 adet: 58 kalori

Malzemeler:

● 125 g tam buğday unu, 200 g beyaz un karışımı
● 15 g kabartma tozu
● 5 g tuz
● 30 g süzme bal
● 55 g tereyağı
● 300 g krema
● 2 adet yumurta
● 2 g yeşil çay toz

Hazırlanışı:

Un, kabartma tozu, tuz, yeşil çay tozunu bir kabın içinde harmanlayın. Üzerine yumurta (akıyla beraber), tereyağı ve kremayı ilave ederek yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırarak yuvarlayın ve tepsiye dizin. 180 derecelik fanlı fırında 8-10 dakika pişirin. /Sadece 58 kalori

YULAFLI BLUEBERRY MUFFIN

1 adet: 115 kalori/ Taze yaban mersinlerinin koyu mavi rengi serbest radikallerle savaşan güçlü bir antioksidan olan antosiyanin pigmentinden geliyor. Sadece yarım kase yaban mersini, beş porsiyon bezelye, brokoli, havuç ya da elmadakine denk antioksidan içeriyor.

mart-2013-yemek-resim-3

Malzemeler:

● 250 g süzme bal
● 188 g tereyağı
● 3 adet yumurta
● 200 g yaban mersini (donmuş da olabilir)
● 22 g kabartma tozu
● 2,5 g tuz
● 35 g kepek
● 100 g yulaf
● 450 g süt
● 0,5 g vanilya
● 300 g un ve 200 g tam buğday unu karışımı

Hazırlanışı:

Tereyağı ve balı mikserde çırpın. Üzerine yumurtaları ilave edin, karışıma sütü yedirin. Ayrı bir kapta geri kalan kuru malzemeleri (yulafın 75 gramı) harmanlayın ve tereyağlı karışıma ekleyin. Kalıplara konduktan sonra geri kalan 25 g yulafı üzerlerine serpin. 165 derecelik önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. /Sadece 115 kalori

mart-2013-yemek-resim-4 DOMATES VE RİCOTTA PEYNİRLİ PATLICAN BRUSCHETTA

1 porsiyon (3 dilim): 113 kalori

Malzemeler (4 porsiyon için):

● 12 dilim pane patlıcan
● 50 g Ricotta peyniri
● 120 g domates
● 6 g fesleğen
● 12 g üzüm sirkesi

Hazırlanışı:

Panelenmiş patlıcanların (tarifi aşağıda) üzerine ricotta peynirini sürün. İçleri çıkarılmış domatesleri küp şeklinde doğrayıp, doğranmış fesleğeni de içerisine ekleyin. Domateslerin üzerine sirke döküp karıştırın. Ricottalı patlıcanları üzerine koyup servis edin.
Pane patlıcan için: 150 g kemer patlıcanı dilimleyip üzerine un serpin. 30 g rendelenmiş parmesan peynir ve 50 g galeta ununu karıştırın. 2 adet yumurtayı çırpın. Yumurtaya batırdığınız patlıcanları parmesan karışımına batırıp 180 derecelik fırında 10 dakika kadar kızartıp çıkarın. /Sadece 113 kalori

mart-2013-yemek-resim-5 ISPANAKLI VE ÇİLEKLİ KİNOA SALATASI

1 porsiyon (1 tabak): 334 kalori

Kinoa, Dünya Sağlık Örgütü tarafından komple protein bitki olarak adlandırılıyor ve bütün aminoasitleri içeriyor.

Protein oranı oldukça yüksek olan bitkinin içerdiği kalsiyum miktarı da bir bardak süttekinden fazla.

Ayrıca içeriğinde gluten olmaması çölyak hastaları için kinoayı daha da değerli kılıyor.

Malzemeler:

● 30 g bebek ıspanak
● 120 g haşlanmış kinoa
● 6 g yaban mersini
● 1 çay kaşığı keten tohumu
● 30 g çilek
● 1 tatlı kaşığı (5 g) zeytinyağı ve nar suyu

Hazırlanışı:

Yıkanmış bebek ıspanaklar, kinoa, yaban mersini, çilek, keten tohumunu karıştırın. Üzerine zeytinyağlı nar suyu sosunu (tarifi aşağıda) gezdirin. Yeşil elmaları kibrit seklinde doğrayıp üzerine koyarak servis edin. Zeytinyağlı nar suyu: 10 g lime suyu, 55 g taze sıkılmış nar suyunu karıştırın. Üzerine 70 g zeytinyağını azar azar ekleyerek karıştırın. /Sadece 334 kalori

Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal
Aksesuarlar: Mudo Concept

Formsanté Dergisi Mart 2013 Sayısı

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here