Kilo kontrolünde en yakın dostunuz ÇAVDAR EKMEĞİ
Çavdar ekmeği, düşük glisemik indeks değerine sahip olması nedeniyle kandaki şeker seviyesini yavaş yükseltip yavaş düşürüyor ve böylece daha uzun süre tokluk hissi veriyor. İçeriğindeki çözünür diyet lifleri ise bağırsak hareketlerini düzenliyor, toksinlerin atılmasını sağlıyor, kolesterolü düşürüyor. Tüm bu özellikleri sayesinde çavdar ekmeği kolon kanseri, diyabet, kalp damar hastalıkları ile insülin direnci riskini de azaltıyor.
Antep fıstığı kolesterolü sevmiyor
Antep fıstığında demir, folat, potasyum, pantotenik asit, niasin, riboflavin, çinko ve steroller gibi sağlığa faydalı vitamin ve mineraller bulunuyor. Endrokrinoloji, Metabolizma ve Diyabet Uzmanı Prof. Dr. Metin Özata, bu maddelerin kandaki kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğünü, ayrıca Antep fıstığının yüzde 67’sinin sağlığa faydalı yağlardan oluştuğunu belirtiyor
Potasyum içeri sodyum dışarı
Archives of Internal Medicine dergisinde yayınlanan bir haber, az potasyum ve çok sodyum alanların, tam tersi oranda beslenenlere göre kalp ve damar hastalıklarından ölme riskinin yüzde 46 daha fazla olduğunu gösteriyor. Çünkü potasyum damarları rahatlatıyor ve sodyumun damarlar üzerindeki etkisini dengeliyor. En iyi potasyum kaynakları; muz, portakal, kuru kayısı, incir, hurma, kuru üzüm, domates, yeşil yapraklı sebzeler, ay çekirdeği, patates ve yoğurt.
Ayın güzeli Bakla
Pazara çıktığınızda size baharın geldiğini müjdeleyen bir sebzedir bakla… 5 bin yıllık bir geçmişi olduğu söylenen bu yeşil tanecikler; kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagillere de adını veriyor. Bol miktarda bitkisel protein ve karbonhidrat içeren baklanın kötü kolesterolü düşürdüğü, yüksek lif oranı ile bağırsak sorunlarına iyi geldiği ve idrar yollarını temizlediği biliniyor. Baklayı satın alırken tıpkı taze fasulyede olduğu gibi kırarak tazeliğini kontrol edebilir ve sonrasında bir-iki gün dolapta saklayabilirsiniz. Bakla ayıklarken tanelerin kararmaması için bir püf noktası ise, taneleri ayıkladıkça limonlu suya atmak… Bahar aylarında sofraları süsleyecek olan zeytinyağlı baklayı yanında yine sağlıklı bir seçenek olan yoğurtla beraber hem doyurucu hem besleyici bir ana öğün olarak tüketebilirsiniz.
Formsanté Dergisi Nisan 2012 Sayısı