Diğer
    Ana SayfaİlişkiBir ilişki ne zaman bitmeli? Kopma noktasına gelen ilişkilere reçete

    Bir ilişki ne zaman bitmeli? Kopma noktasına gelen ilişkilere reçete

    -

    Bir ilişki ne zaman bitmeli? Her zaman merak edilen bu sorunun yanıtına Formsante dergisinden bakıyoruz… Kopma noktasına gelen ilişkilere reçete başlıklı haberde merak ettiğiniz sorulara yanıt bulabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım…

    Ayrılık acı verir; buna şüphe yok. Ancak partnerinizle aranızda bir şeyler bittiyse, kopma noktasına geldiyse de bununla yüzleşmeniz gerekiyor. Kendi ruh sağlığınız için belki de son noktayı koymalısınız…

    Yazı: Deran Çetinsaraç

    İlişkinin kopma noktasına gelmesini kimse istemez. Ancak gerçekten de bu noktaya gelindiyse yüzleşmekten kaçmak, uzun vadede daha büyük sorunlara sebep olabiliyor. Aile ve Çift Terapisti Psikolog Sim Korçan, bazen ilişkiyi sonlandırmanın her iki taraf için de daha sağlıklı olabileceğini belirtiyor. Her ilişkinin kendi içerisinde eşsiz olduğunu söyleyen Psk. Korçan’a kaçınılmaz sonun gelip gelmediğini anlamanın yollarını sorduk.

    İlişkinizde kopma noktasına ulaştığınızı ne zaman hissedersiniz?
    Her ilişkinin kopma noktası farklılık gösterse de kopma noktasına ulaşıldığındaki hisler benzerlik gösterir. Genellikle ilişkide tutunacak bir güç bulamadığımızda ve ilişkiye dayanamama hissi yaşadığımızda kopma noktasına geldiğimizi hissederiz. İlişkimizde kopma noktasına gelip gelmediğinizi sorgulamaya başlıyorsak, bu bile bize kopma noktasında olduğumuzu gösteriyor olabilir. Bu süreçte karşımızdakinin davranışlarından çok kendimizin ne hissettiğine odaklanmak önemli çünkü kendi hislerimiz bizim doğrumuz ve kendi gerçeğimiz. Kopma noktalarıyla yüzleşmek acı verici olabilir ancak bu sorunları ele almadan bırakmak uzun vadede daha büyük sorunlara sebep olabilir.

    - Advertisement -

    İLİŞKİNİN SONLANMASINI GÖSTEREN SİNYALLER

    Hangi sinyaller ilişkinin sonlanması gerektiğini gösterir?
    Ayrılıklar çoğu zaman acı veren süreçler olduğu için genellikle kimse bir ayrılık yaşamak istemez. Dolayısıyla bir ilişkiyi sonlandırmayı düşünmek hiç kolay değildir, özellikle de uzun süreli ilişkilerde ya da evliliklerde bu durum daha da zordur. Hatta kimi zaman ilişkimizin yürümediğini içten içe bilsek bile ilişkimizi yürütmek için kendimizi ikna etme eğiliminde oluruz çünkü bu seçenek çok daha kolaydır. Ancak, ilişki için son noktayı koyabilmek kendi ruh sağlımız için önem taşıyabiliyor. Hiç kimse kendisine zarar veren bir ilişkiyi hak etmez ve bu yüzden ilişkimizin sağlıksız bir noktada olduğunu ve bize zarar verdiğini düşünüyorsak bu ilişkiyi sonlandırmakta fayda var.

    İlişkinizin sonlanmasının gerekip gerekmediğini merak ediyorsanız, işte sonlandırmanız veya bu durumu ciddi olarak düşünmenizi gerektiren birkaç işaret:

    • İlişkide duygusal ve/veya fiziksel şiddet bulunması
    • Fiziksel ihtiyaçların karşılanmaması ve/veya fiziksel yakınlıktan uzaklaşılması
    • Duygusal bağın azalması ya da kalmaması
    • İlişkide hislerin ifade edilememesi
    • Birlikte vakit geçirilmemesi
    • Partnerlerin birbirilerinin hayatlarına olan ilgisizlikleri
    • İlişkide güven duygusunun olmaması
    • İlişkide ortak saygı ve/veya sevgi olmaması
    • Partnerlerin ilişki için aynı değerlere sahip olmaması
    • İlişkide çoğunlukla mutsuz hissedilmesi

    Aile ve çift terapisi nedir? Seanslarda neler yapılıyor? Terapiler etkili yöntemler mi?
    Aile ve çift/evlilik terapisi, psikolojik sorunları bütünsel ve ilişkisel bağlam içinde ele alan ve aile dinamiğinin içinde inceleyen bir psikoterapi türü. Aile, çift veya evlilik terapisini farklı bir meslek alanı oluşturmasının nedeni ilişkisel bakış açısına sahip olması. Çünkü birey ailesinin davranış kalıplarından etkilenir ve bu nedenle bu bakış açısı psikoterapinin bir parçası olmalı. Aile ve çift/evlilik terapisi konusunda en büyük yanlış bilgi aile terapisinin sadece aileler veya çiftler için olduğunun düşünülmesi. Aile ve çift/evlilik terapisti tüm aileyi seansta görmek zorunda değil; bireyleri, çiftleri veya grupları da görebilirler. Bir başka yanlış düşünce ise çift olarak psikoterapi desteği almanın ilişki için son çıkış olduğu düşüncesidir, ilişkinin her evresinde ilişki için destek alınabilir bu durum ilişkiyi kötü ya da yanlış olarak adlandırmaz. Her psikoterapistin takip ettiği rosedürler farklı da olsa genel olarak ilk seans psikoterapist ile danışan arasında tanışma ve kaynaşma, ana problemlerin konuşulması, genel bir psikolojik değerlendirme, hedeflerin oluşturulması şeklinde gelişir. Daha sonraki seanslar ise hedefler doğrultusunda ve psikoterapistin kullandığı psikoterapik metotlara göre ilerler. Bir aile ve çift/evlilik terapisti sizi yargılamak ya da taraf tutmak için orada değildir ve sizi hiçbir konuda yönlendiremez, aile ve çift/evlilik terapistinin amacı, danışanlarına sorunlarını güvenli ve özel bir ortamda birlikte sağlıklı bir şekilde çözmelerine ve farkındalık kazanmalarına yardımcı olmak. Psikoterapiler kesinlikle etkili yöntemler çünkü bazen farkında bile olmadığımız duyguların ortaya çıkmasına ve bu duyguları hissetmemize yardımcı olur ve aynı zamanda ruhsal sağlığımız için bir destektir. Yapılan araştırmalar da psikoterapinin çeşitli zihinsel ve davranışsal sorunlar için etkili olduğunu gösteriyor. Psikoterapinin ortalama etkileri, birçok ilaçlı tedavinin ürettiği etkilerden daha büyük olduğu da gösteriliyor. Ayrıca araştırmalar aile ve çift/evlilik terapisinin birçok psikolojik sorun için daha etkili olduğunu gösteriyor.

    İLİŞKİYİ KURTARMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELER?

    Maalesef hiçbir ilişki için bu soruya net ya da kolay bir cevap yok. Hem her ilişkinin dinamiği farklıdır hem de her ilişki kendi içinde eşsiz olduğu için ilişkilerde genel geçer doğrular bulunmaz. Aynı zamanda her ilişki kurtarılmaya da değer değildir, bazen ilişkiyi sonlandırmak iki taraf için de daha sağlıklıdır. Eğer ilişkimiz için tüm düşündüğünüz olumsuzluklara rağmen bu ilişkiye tutunmanız için önemli sebepler görebiliyorsak, ilişkimizdeki güçlü gördüğümüz yönlere odaklanmak fayda sağlayabilir. Doğru iletişim, karşılıklı saygı ve birlikte gelişme isteği, ilişkinin kurtarılabileceğinin işaretleridir. İlişkilerde tartışmaların normal olduğunu kabul etmek, birlikte kaliteli vakit geçirmek, çift taraflı bireysel alan oluşturmak, karşılıklı duygusal ve fiziksel ihtiyaçları ortak noktada karşılayabilmek, ilişkiyi ön plana koymak ve tekrardan ilişkiye heyecan katmaya çalışmak bu süreçte ilişkileri kurtarmakta yardımcı olabilir. İhtiyaç durumlarında ve gerekli görüldüğünde kesinlikle profesyonel yardım alınmalı.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz