Diğer
    Ana SayfaSağlıkBurun tıkanıklığı neden olur? Çözümü nedir?

    Burun tıkanıklığı neden olur? Çözümü nedir?

    -

    FORMSANTE ÖZEL İÇERİK/

    Rahat nefes alabilmek her zaman farkında olmasak da en büyük özgürlüklerimizin başında gelmektedir. Çünkü hayatı bitiren ve başlatan en önemli faktör olan nefes, biz canlılar için büyük bir hediyedir.

    Bazı durumlarda nefes almak her zaman yaptığımız kadar kolay olmayabilir. Özellikle de burun tıkanıklığı söz konusu olduğunda hem günlük yaşamın hayat kalitesi düşer hem de çeşitli tıbbı sorunlar görülebilir. Avrasya Hastanesi K.B.B Uzmanı Op. Dr. Ferhat Oğuz, burun tıkanıklığı nedir? Burun tıkanıklığı neden olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl teşhis edilir? gibi merak edilen soruları yanıtladı.

    BURUN TIKANIKLIĞI NEDİR?

    Kişinin yaşamını devam ettirebilmesi için hayati bir öneme sahip olan oksijenin sağlandığı bir organ olan burun, ağızdan nefes alma konusunda farklı özellikler gösterir. Burun solunumunda dışardan alınan hava burada ısıtılıp, nemlendirilip mikrobik açıdan daha steril hale gelir.

    Burundan nefes almanın önemi daha çok uyku esnasında daha çok öne çıkar. Çünkü uyku sırasında burun solunumundaki problem daha fazla hissedilmektedir. Bu durum akciğer ve kalple ilgili olan birçok hastalığın tedavisini ya zorlaştırmakla kalmaz aynı zamanda imkansız hale getirebilir.

    - Advertisement -

    KENDİ KÜÇÜK DERDİ BÜYÜK; GENİZ ETİ

    BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?

    Burun tıkanıklığına yol açabilecek birçok farklı sebep vardır. Bunların başında fiziksel koşullar ve çevresel faktörler gelmektedir. Buna göre burun tıkanıklığına neden olan etkenleri şu şekilde özetlemek mümkündür;

    • Burnun içindeki yapıların anatomik bozuklukları,
    • Septum deviasyonu,
    • Konka hipertrofisi olarak adlandırılan burun deliklerini birbirinden ayıran perdede oluşan eğrilikler ve her iki burun deliği yan duvarında yerleşen yapılardaki anomalilikler,
    • Akut ve kronik sinüzit
    • Burun içinde yerleşen iyi veya kötü huylu tümörler,
    • Alerjik burun hastalıkları,
    • Burnun içinde yabancı cisim varlığı, (Özellikle de çocuklarda sık rastlanılan bir durumdur)
    • Adenoid Vegetasyon olarak adlandırılan halk arasında geniz eti diye bilinen Lenfoid dokudaki büyüme,
    • Yeni doğan döneminde görülen ve nefes darlığı ile kendini belli eden burun gerisinin bir zar veya kemik yapıyla kapalı oluşunu ifade eden koanal atrezi denilen doğumsal anomali,
    • Nazal polip adı verilen burun içinde alerjik zeminde ve enfeksiyon zemininde gelişim gösteren yapılar,
    • Hormonal nedenler. (Özellikle gebelikte östrojen hormonuyla ilişkili olarak)

    BURUN TIKANIKLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Burun tıkanıklığının en önemli belirtisi ağızdan nefes almaya başlamaktır. Burnu tıkalı olan kişi geceleri ağzı açık uyumaya ve horlamaya başlar. Üstelik uyku kalitesi düştüğü için yorgunluk ve halsizlik de görülebilir. Ağızdan soluma yapmak ağız kokusu, ağız ve dudak kuruluğuna da yol açabilir.  Aynı zamanda burunda kaşıntı, kuruluk ve hapşırmaya neden olabilir.

    BURUN TIKANIKLIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

    Hastalığın teşhisinde en önemli unsur burunun hem ön bölgesinin hem de arkasının ayrıntılı görüntülenmesini sağlayan endoskopik muayenedir. Bunun yanında radyolojik görüntülenme; burun içindeki sekresyonların incelenmesi teşhisinde yardımcı yöntemlerdir.

    BURUN TIKANIKLIĞI TEDAVİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER NELERDİR?

    Tedavide cerrahi ve medikal yöntemler kullanılmaktadır. Cerrahi yöntemler; burun içindeki anatomik bozuklukların düzeltilmesinde, burun içi yabancı cisimlerin çıkarılmasında, Sinüzit, iyi ve kötü huylu tümörlerin, geniz eti ve koanalatrezi tedavisinde kullanılmaktadır. Medikal tedavi alerjik burun hastalığında, akut rinosinüzitte, vazomotor rinitte ve hormonal kaynaklı sebeplerin tedavisinde öncelikli yöntemlerdir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz