Ekmeği dondurmak, ekmeğinizi daha sonra kullanmak üzere korumanın harika bir yoludur. Satın aldığınız hemen hemen her tür ekmeği dondurabilir ve çözebilirsiniz. Somunlarınızı dondurucuya atmak, raf ömrünü önemli ölçüde uzatabilir. Bununla birlikte, ekmeğinizi doku ve tat değişikliklerini önleyecek şekilde saklamak ve dondurmak önemlidir. Peki, buzlukta ekmek nasıl dondurulmalı? Hangi ekmek nasıl saklanmalı? Buzlukta ekmek saklamanın dezavantajları var mı? İşte yanıtı…
EKMEĞİ NEDEN DONDURMALIYIZ?
Taze ekmeğin, özellikle ev yapımı ve fırın ekmeğiyse oldukça lezzetli bir tada sahiptir. Bununla birlikte, taze ve ev yapımı somunlar genellikle kısa bir raf ömrüne sahiptir, çünkü çok az koruyucu maddeye sahiptir veya bazıların hiç yoktur.
Ekmeğinizi tezgahta veya kilerde orijinal ambalajında bırakırsanız, birkaç gün içinde bayatlayabilir, dikkatli olmazsanız sonunda küf büyüyebilir. Bunun nedeni havaya ve neme maruz kalmaktır.
Ticari olarak üretilen, mağazadan satın alınan ekmekler koruyucu maddelere sahip olma eğilimindedir ve oda sıcaklığında daha uzun süre bozulmadan kalır.
Ekmeği alüminyum folyo veya plastik ambalaja sararak ve ekmek kutunuzda veya poşetinizde saklayarak tazeliğini koruyabilirsiniz. Fakat, gevrek özelliğinin bir kısmını kaybettiğini fark edebilirsiniz.
Bozulmasını istemiyor fakat aynı zamanda hepsini yemeyeceğinizi de biliyorsanız, ekmeği dondurmak isteyebilirsiniz. Ayrıca, çok fazla ekmek satın aldıysanız veya ekmek pişirdiyseniz veya daha sonraki bir zaman kullanmayı planlıyorsanız, ekmeğinizi dondurarak ekmeğinizden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
EKMEK NASIL DONDURULUR?
- Ekmeği alüminyum folyo veya plastik ambalajla sıkıca sarın.
- Hava geçirmez bir dondurucu torbaya koyun.
- Sıkıca kapatın. Tarih ile etiketleyin.
- Dondurucuda saklayın.
Ev yapımı ekmeği donduruyorsanız, dondurmadan önce tamamen soğuduğundan emin olun.
İster folyo ister plastik kullanın, ekmeğinizi sıkıca sardığınız sürece ekmeğinizin taze kaldığı süreyi uzatabilirsiniz.
EKMEK TÜRLERİNE GÖRE DONDURMA YÖNTEMLERİ
Bazı ekmek türleri farklı dondurma yöntemleri gerektirebilir.
HAMBURGER VE SANDVİÇLERİ DONDURMA YÖNTEMİ
- Bunları bir dondurucu torbasında tek bir tabaka halinde yan yana yerleştirin.
- Sıkıca kapatın. Tarih ile etiketleyin.
- Dondurucuda saklayın.
Bu dondurulmuş çörekleri birkaç hafta içinde yemelisiniz. Onları daha uzun süre dondurmak istiyorsanız, dondurucu torbaya koymadan önce her birini ayrı ayrı plastik ambalajla sarın.
Her birini ayrı ayrı sarmak, birbirlerine yapışmalarını da önler. Bu nedenle, çok fazla çöreğiniz varsa ve bunları bir torbada tek bir katmana koyamıyorsanız, her birini sarmak yapışma sorununu ortadan kaldırır.
Aynı tekniği kekler, mısır ekmeği parçaları ve simitler için de uygulayabilirsiniz. Simitleri dondurmadan önce dilimleyin, böylece kızartılması daha kolay olur.
PİTA, NAAN EKMEĞİ VE BAZLAMAYI BUZLUKTA DONDURMA YÖNTEMİ
- Pitayı orijinal ambalajında saklayın veya dondurucu bir torbaya koyun.
- Ekstra bir koruma tabakası istiyorsanız, alüminyum folyoya sarın.
- Dondurucuda saklayın.
Donmadan önce her bir dilim pitayı veya naan ekmeğini sarmanız gerekmez. Dondurucuda birbirine yapışma eğiliminde değillerdir.
Aynı dondurma yöntemini tortillalar için de kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, donmadan önce her tortilla arasına bir parça parşömen kağıdı koymak yapışmayı önleyebilir ve teker teker kullanımı kolaylaştırabilir.
Son olarak, bazı ekmekler her zaman dondurulmuş halde tutulursa en iyi şekilde korunur. Hezekiel ekmeği gibi filizlenmiş ekmekler genellikle dondurulmuş olarak satılır ve dondurucuda saklanması önerilir. Bunun nedeni, çok fazla koruyucu maddeye sahip olmamalarıdır.
BUZLUKTAKİ EKMEK NASIL ÇÖZÜLÜR?
- Ekmeğinizin donunu çözmek için, dondurucudan çıkarın ve tezgahta 1 ila 3 saat boyunca çözülmesine izin verin. Dondurulmuş ekmeğinizi yavaşça çözülmesi için gece boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu aşamada ambalajında saklayın.
- Ekmeği çözdükten sonra tazelemek için ısıtmak istiyorsanız, fırında 175 derece 5 ila 10 dakika kadar ısıtın.
- Dondurulmuş, dilimlenmiş ekmek veya simitler doğrudan tekrar ısıtılabilirler. Sadece onları ekmek kızartma makinesine koyun ve istediğiniz gevrekliğe kadar kızartın.
NOT: Dondurulmuş ekmeklerin çoğunun 3 ila 6 ay içinde tüketildiğinde tadının iyi kaldığını unutmayın. Daha uzun süre dondurulmuş ekmek, don yanığı olabilir veya bir miktar tat ve doku kaybedebilir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Hangi ekmek daha sağlıklı? Ekmek seçiminin önemi nedir?
- Ramazan pidesi kaç kalori? Evde tam buğday unuyla Ramazan pidesi tarifi