Diğer
    Ana SayfaİlişkiCinsel sorunlara çift terapisi

    Cinsel sorunlara çift terapisi

    -

    haziran-2013-cinsellik-resim-2Cinsellik konusunda çiftlerin terapistlere açılması kaçıncı seansta gerçekleşiyor?
    Terapiye gelmeden önce kişilerde özellikle cinsel problemler söz konusu olduğunda bu çekinceler olabiliyor ama terapist danışanların bu güçlüğünü bildiği için zaten ilk aşamada onların rahatlamasını sağlayacak yaklaşımlarda bulunuyor. Terapistin güven veren, rahatlatan yaklaşımı ile, sorunları ele alış tarzı ile onlara model olmasıyla ilk seanstan itibaren bu güçlük ortadan kalkabiliyor.
    Terapinin süresi yaşanan problemin türüne, yoğunluğuna ve kişilerin değişme hızına göre değişiyor. Görüşme sayısı çiftin ilişkisindeki gelişmelere göre belirleniyor. Bu nedenle terapinin ne kadar zaman alacağını önceden söylemek mümkün olmuyor.

    Cinsel sorunlar psikolojik veya fizyolojik çıktığında tedavisi için nasıl bir yol izliyorsunuz?
    Cinsel sorunlar çok azı dışında genellikle psikolojik kökenli oluyor. Fiziksel bir neden olsa da bu sorun çerçevesinde psikolojik sıkıntılar da yaşanıyor ve çiftin fiziksel probleminden ötürü de psikolojik etkilenmeler çoğunlukla oluyor. Bu yüzden de fiziksel açıdan ilgili uzmanlık alanının tedavisinin yanı sıra psikolojik yaklaşımların da uygulanması gerekiyor. Terapi süresince hem cinsel problemlerde hem de cinsellik dışı ilişki sorunlarında bir seanstan diğerine gelene kadar uygulanacak bazı ev ödevleri verilebiliyor. Ödevler probleme göre değişiyor, genel olarak eşler arasında işbirliği ve uyumu arttırmaya yönelik oluyor. Bu ödevlerin uygulanmasının birkaç faydası var. Bir faydası; kişiler yaşadıkları sorunların gayret gösterdiklerinde ve uygun yaklaşımlarda bulunduklarında denetlenebileceğini görmüş oluyorlar. Diğer bir faydası da çözümlerin ve asıl kalıcı değişimlerin kendileri dışından gelmediğini, terapist tarafından uygulanan yöntemlerle ilgili değil de aslında kendi davranışlarında yaptıkları değişikliklerle olacağını görmeleri oluyor.

    haziran-2013-cinsellik-resim-3Çiftleri bir arada görmekle ayrı ayrı görmek arasında nasıl farklar var?
    Çift terapisinde, çift genellikle beraber görüşmelere alınıyor. Bazen eşler bir arada iken kendilerini açmakta zorlanıyor. Bazen de çiftin arasındaki çatışmalar yoğun ve gerilim dozu yüksek oluyor, böyle bir durumda görüşmeleri bir arada yürütmek ve ilişkiyi bir bütün olarak anlamaya yarayacak bilgilerin toplanması zorlaşıyor. Çifti görüşmelere ayrı olarak alıp, kendilerini bir bütün olarak ifade etmeleri sağlanıyor. Kişiler anlaşılmış olmanın sağladığı rahatlama ile kendi bakış açılarının dışındaki bir düşünceyi dinleme ve anlamaya hazır hale geliyor, bu şekilde belli bir ilerleme sağlandıktan sonra birleşik oturumlara geçiliyor.

    Çiftten biri terapiyi bırakırsa tedavi yarıda mı kalmış oluyor?
    Çift terapisi; “İlişkimizde sorun var, düzeltmek için ne yapabiliriz” vb. şekilde eşlerin ortak kararı ile başladığında ve birlikte yürütüldüğünde çok daha iyi ilerleniyor. Ama bazen eşlerden biri terapiye gelmeyi kabul etmiyor ya da yarıda bırakıyor. Bu durumda umutsuzluğa kapılmak ve ilişkiyi sorunlu gidişatına bırakmak yerine bireysel olarak terapiye devam edilebiliyor. Tabii ki tek tarafın çabasıyla problemli bir evliliği tümüyle düzeltmek zor ama en azından terapist desteği ile bu zorlukların üstesinden nasıl gelineceği öğrenilebiliyor. Bireysel görüşmelerle evlilik sorunları ele alınmaya devam ediliyor. Bazen eşlerden birinin kendinde yaptığı değişimler ilişkide gelişme başlatabiliyor. Böyle bir değişim başladığında terapiye gelmek istemeyen eş olumlu gelişmeleri gördüğünde yeniden sürecin etkili olduğuna güven duyup seanslara katılmayı kabul edebiliyor, hatta bazen önceden direnen taraf kendiliğinden eşine seanslara katılmayı teklif edebiliyor.

    Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz