Diğer
    Ana SayfaİlişkiCinsel yolla bulaşan hastalıklar, belirtileri, tedavisi ve teşhisi

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, belirtileri, tedavisi ve teşhisi

    -

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; dünyada en sık görülen bulaşıcı hastalıkların başında gelmektedir. Bu hastalıklara neden olan birçok bakteri, virüs ve protozoa mevcut olup erken teşhis ile yüksek oranda tedavi başarısı elde edilebilmektedir. Peki, cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri nelerdir? Cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisi nasıl konulur? Tedavisi nasıl yapılır? Cinsel hastalıklardan korunmak için nelere dikkat edilmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Gültekin, cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

    CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR?

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında genital herpes, HIV / AIDS, genital siğiller, hepatit B, klamidya, frengi, bel soğukluğu, vajinit ve trichomonias bulunmaktadır.

    CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

    En yaygın belirtileri arasında ağız, anüs, penis veya vajinanın yakınında şişlikler, yaralar veya siğiller, penis veya vajina yakınında şişlik veya kızarıklık, deri döküntüsü, ağrılı idrara çıkma, kilo kaybı, gevşek tabureler, gece terlemeleri, ağrı, ateş ve titreme, derinin sararması (sarılık), penis veya vajinadan akıntı (vajinal akıntı kötü kokabilir), aylık periyod dışında vajinadan kanama, ağrılı seks, penis veya vajinaya yakın şiddetli kaşıntı yer alabilir.

    KORUNMASIZ SEKS YAPMAK RUS RULETİ GİBİ… AIDS VAKALARI %100 ARTTI

    - Advertisement -

    CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARIN TEŞHİSİ

    Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup olmadığını belirlemek için muayene edilir ve testler yapılabilir. Çeşitli tedavi yöntemleri ile cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavi edilebilir. Şikayetler giderilirken hastalığın yayılma riski azaltılabilir.

    CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARIN TEDAVİSİ

    Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık antibiyotik ile tedavi edilir. Antibiyotikler, iğne olarak verilen veya ağızdan alınan ilaçlardır. Antibiyotik verilirse, semptomlar ortadan kalksa bile tüm ilacın alınması çok önemlidir. Vajina bölgesinde oluşan siğil, renk değişimi, akıntı ve benzer problemlerin tedavisinde ihtiyaca göre lazer destekli ameliyatsız yöntemler de uygulanabilir.

    CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARDAN NASIL KORUNULMALI?

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmaya yardımcı olacak bazı temel adımlar şunlardır:

    • Her sekste lateks prezervatif kullanılmalıdır.
    • Cinsel partner sayısı sınırlanmalıdır. Ne kadar çok partner olursa, hastalığı yakalama olasılığı o kadar yüksek olur. Tek eşli olunmalıdır. Bu, sadece bir kişiyle seks yapmak anlamına gelir. Bu kişi, riski azaltmak için yalnızca partneriyle seks yapmalıdır.
    • Seks partnerleri özenle seçilmelidir. Cinsel yolla bulaşan hastalığı olabileceğinden şüphelenilen biriyle seks yapılmamalıdır. Düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır.
    • Birden fazla seks partneri varsa, her zaman prezervatif kullanılmalıdır.
    • Seks yapmadan önce alkol vs. kullanılmamalıdır. Alkollü olma durumunda güvenli seks yapma olasılığı daha düşük olabilir.
    • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtilerinin ve semptomlarının bilinmesi önemlidir. Kişi kendinde ve seks partnerinde olası sorunları yakalayabilir.
    • Hastalıklar hakkında bilgi edinilmelidir, çünkü hakkında ne kadar çok şey bilinirse, kişi kendini o kadar iyi koruyabilir.

    HIV enfeksiyonu için tarama testinin 13 ila 64 yaş arasındaki tüm bireylerde rutin olarak yapılması gerekmektedir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz