Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetBesin değerini korumak için derin dondurucuda gıdalar nasıl saklanmalı?

    Besin değerini korumak için derin dondurucuda gıdalar nasıl saklanmalı?

    -

    Besinlerin besin değerini korumak için besinlerin dondurucuda muhafaza edilmesi çok önemlidir. Birçok evde dondurucu aktif şekilde kullanıldığı halde yanlış kullanım söz konusudur. Bu durum, evdeki kişilerin sağlığını riske atabileceğinden, Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger dondurucu kullanımı hakkında sizlere birkaç tüyo verecek.

    DERİN DONDURUCUDA GIDALAR NASIL SAKLANMALI?

    • Öncelikle donduracağınız gıdaların taze ve kaliteli olması çok önemli.
    • Donmuş gıdaların yanına dondurmak üzere yeni yiyeceklerinizi bırakmamaya özen göstermelisiniz.
    • Buzluğa koyulabilecek, sağlığa zararı olmayan ve bulunması kolay olan kaplar ile besinlerinizi saklayabilirsiniz. Çünkü besinler kaplanmadan buzluğa konulursa besinlerde ‘donma yanığı’ oluşabilmektedir.
    • Gıdaları dondururken cam kavanoz ve kullanmamalısınız çünkü cam patlayabilir. Ambalaj için özel dondurma kapları, kilitli poşetler veya dondurma poşetleri kullanmanızı tavsiye ederim ve bu ürünleri kullanırken de gıdayı yerleştirdiğiniz bu ürünlerin içine hava gelmeyecek şekilde paketlemelisiniz.
    • Buzdolabında besinler saklanırken farklı türdeki besinlerin birbirine temas etmemesine özen göstermenizi tavsiye ederim. Mesela et, tavuk gibi bozulma ihtimali daha yüksek olan besinler ile dondurulmuş vişne vb. meyveler gibi.
    • Yeni eklenecek besinler arka kısımlarda, önceden buzlukta duran besinler ise ön kısımlarda bekletilmelidir.
    • Besinleri buzluğa koymadan önce 6-8 saat buzdolabında bekletmenizi öneririm. Böylece ani ısı değişimleri ile besinde oluşabilecek risklerin önüne geçebiliriz.
    • Birçok besinin dondurucuda saklama süresi farklıdır. Besinleri dondururken üzerine etiket yapıştırmanızı ve etikete dondurucuya koyduğunuz besinin adını ve tarihini eklemenizi tavsiye ederim.
    • Besinler çözdürülmek istendiğinde, buzluktan çıkarıldıktan sonra ortalama bir gün +4 derece sıcaklıkta, buzdolabında bekletilmelidir.
    • Derin dondurucuda sebzeleri saklarken özel üretilmiş poşetlerden yararlanabilirsiniz. Sebzeleri dondurmadan önce mutlaka yıkamalı, soyma ve dilimleme işlemlerinden sonra saklamalısınız.

    derin dondurucuda

    DERİN DONDURUCUDA GIDA SAKLAMA SÜRELERİ

    • Kırmızı etin saklama süresi yaklaşık 12 aydır.
    • Tavuk ve hindi eti ise derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.
    • Temizlenmiş ve ayıklanmış dondurulmuş balıklara gelecek olursak; yağlı balıklar derin dondurucuda 4-8 ay, yağsız balıklar ise 8-18 ay arası muhafaza edilebilir.
    • Ekmek, yufka, lavaş gibi gıdaları da dondurucuda saklamak mümkündür, bu besinlerin depolama süreleri yaklaşık 4 aydır.
    • Her türlü sos, çorba, sulu yemek, tatlı, kek, kurabiye pişmiş olarak dondurucuda saklanabilir. Raf ömrü 6-12 ay arasındadır.

    Özellikle pandemide evlerimizde 3 öğün besin tüketmek, devam eden online okul dersleri, online işlerimiz dolayısıyla evde yoğun bir tempo yaşanıyor. Mutfakta da pratik çözümler bulmak gerekiyor. Yemeklerinizi fazladan yapıp, sonrasında dondurarak muhafaza edebilirsiniz. Böylece buzluğunuzda hazır yemeğiniz bulunur ve acil durumlarda çıkartıp tüketebilirsiniz.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    1 Yorum

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....