Detoks yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte kış detoksu tarifleri

Soğuk kış günlerinde yorgun uyanıyor, gün içinde dikkatinizi toparlayamıyor ve de kilo vermekte zorlanıyorsanız, kış detoksuyla vücudunuzu arındırmanız iyi bir seçim olabilir. Peki detoks nedir? Detoks neden yapılır? Detoks yaparken nelere dikkat etmeli? İşte kış detoksu tarifleri…

Kış aylarında antioksidan zengini sebzeler açısından çok şanslıyız. Brokoliden beyaz lahanaya vücudumuz için faydalı sebzeler hep elimizin altında. Vücudunuzu desteklemek için kış sebzelerinin gücüyle arınmanızın bir yolu da detoks yapmak. Diyetisyen Melda Demiröz, sadece meyve sularının yer aldığı sağlıksız detokslar yerine protein ve tam tahılların yer aldığı bağışıklığı da güçlendiren bir detoks programı öneriyor. Bu sayede vücut ve sindirim sistemi dinlendirilirken, kişi güçsüz ve enerjisiz kalmamış oluyor. Dyt. Demiröz, detoksla ilgili sorularımızı yanıtladı ve iki günlük koruma listesinin de yer aldığı bir haftalık kış detoksu programı hazırladı.

DETOKS NEDİR? NEDEN YAPILIR? *

Detoks, kelime anlamı olarak birtakım zararlı maddelerden arınmak anlamına geliyor. Temelde vücudumuz doğal olarak önemli iki organ olan karaciğer, böbrek ve hücrelerde bulunan detoksifikasyon enzimleri sayesinde “arınma” işlemlerini yapabiliyor.

Ancak bazen üst üste biriken,
• Uzun süre fazla yağlı-şekerli, zararlı yiyeceklerle kötü beslenme,
• Fazla miktarda sigara, alkol ve ilaç kullanımı,
• İş ve ev hayatında oluşan yüksek stresli ortamı,
• Sürekli hava kirliliğine maruz kalmak,
• Kronik yorgunluk,
• İklim değişiklikleri,
• Soğuk algınlığı, nezle vb. bağışıklık sistemini zorlayan hastalıklar,
• Kronik kabızlık,
• Kullanılan ilaç ve vitaminlerin vücutta yarattığı toksik oluşumlar,
• Hareketsiz bir yaşam gibi faktörler, detoksifikasyon yapan enzimlerin vücutta çalışma kapasitelerini azaltarak, toksinlerin yeteri kadar atımını sağlayamayabiliyor.

Bu şartların bazılarına uzun süre maruz kaldığımızda, vücudumuzu desteklemek için bu olumsuz şartları vücudumuzdan zaman zaman arındırmak iyi bir tercih olabiliyor. Bunu da, zararlı toksin içeriği yüksek yiyecek-içeceklerden ve stresten uzaklaşıp, antioksidan içeriği yüksek yiyecek-içeceklere yönelerek yapabiliyoruz.

DETOKS YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? *

Detoks sırasında uzak durulması gereken şeyler:

• Şekerden ve şeker içeren tüm yiyeceklerden,

• Kahve, demli çay gibi kafeinli içeceklerden,

• Hazır meyve suları, gazoz vb. asitli içeceklerden,

• Rafine nişasta, beyaz un ve bunları içeren bisküvi vb. yiyeceklerden,

• Sigara ve alkolden uzak durmak çok önemli

• Ayrıca çok uzun süreli açlık ve ağır egzersizden de kaçınmak gerekiyor.

Kış aylarında bağışıklığı güçlü tutarken arınmak mümkün mü?

Evet, tabii ki mümkün. Bağışıklığı desteklemeye yardımcı vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin yiyecek ve içecekler, bağışıklık güçlendirici bitki çayları ve probiyotik besinlerin yer aldığı bir programla hem bağışıklık güçlendirilip, hem de arınılabiliyor.

Bu arınma esnasında bedenimizde hangi organları rahatlatmış oluyoruz?

Özellikle çok ağır, kötü ve miktar olarak olması gerekenden çok daha fazla beslenen ve sık sık alkol tüketen kişilerin mide, bağırsak sistemleri ve karaciğeri inanılmaz bir yük altında kalıyor. Kişiler sürekli bir yeme hali içinde olduğundan, bu organlar hiç dinlenmeye zaman bulamadan gece gündüz çalışıyor. Arınma programlarında, başta mide ve bağırsaklar olmak üzere, karaciğer, böbrekler ve hatta cilt de dahil tüm organlar rahatlatılıyor.

Kış aylarında arınma konusunda hangi sebze ve meyveler daha etkili?

Havuç, pancar, ıspanak, pırasa, lahana, karnabahar, brokoli, greyfurt, portakal, kivi, Trabzon hurması ve yeşillikler; aslında genel olarak tüm kış sebze ve meyveleri antioksidan içerikleri yüksek olduğundan arındırma etkisine sahipler.

Detoks neden çoğunlukla sıvı içeriyor? Bunun vücudumuza ne gibi faydası var?

Detoks deyince aklınıza sadece günlerce meyve-sebze sularının tüketildiği tekdüze programlar gelmesin. Ki zaten hiçbir zaman yalnızca sıvı beslenmeyi içeren bir detoksu önermedim de, yaptırmadım da… Bir detoks programının içinde mutlaka protein ve tam tahıllar yer almalı. Böylelikle vücut ve sindirim sistemi dinlendirilirken, kişi güçsüz ve enerjisiz kalmamış oluyor.

Rafine şeker ve beyaz undan bir süre uzaklaşmak da bir detoks; asitli içeceklerden, alkolden, sigaradan uzaklaşıp, sağlıklı ve antioksidan beslenmek de yine detoks olarak söylenebiliyor. Mesela ben, zaman zaman birkaç hafta üst üste çok şekerli yiyeceklerle beslendiğimi fark ettiğimde, bir süreliğine kendimi rafine şekerden uzaklaştırarak, şeker damağımın azalmasını ve vücudumun kendini aldığım bu fazla şekerden arındırmasını sağlıyorum. Buna da “Şeker Detoksu” diyorum. Yani detoks yapmak için sadece sıvı beslenmeniz gerekmez! Vücudunuzu bir şeylerden bir süreliğine arındırdığınız sağlıklı beslenme programları, detoks olarak kabul ediliyor. Hali hazırda zaten alkol, sigara, ilaç kullanmıyor, sürekli strese maruz kalmıyor ve sağlıklı besleniyorsanız; detoks gibi bir sürece ihtiyacınız yok, gerekli işlemleri sizin için karaciğer ve böbrekleriniz yorulmadan yapıyor.

Detoksla arınma tamamlandığında hem bedende hem de cilt ve saçlarda ne gibi değişiklikler bekleniyor?

Bedenimizde bir hafifleme hissi, enerji yükselmesi, fazla uyku isteğinin azalması, mide ve bağırsaklardaki şişkinlik hissinin kaybolması, tatlı isteğinde azalma, birkaç kilo kaybı, göbekte azalma, vücudun bel-göbek-kalça gibi bölgelerinde incelmeler, saçlar ve ciltte canlılık ile parlaklık beklenebilen ve gözlemlenebilen etkiler arasında…

Egzersiz ne kadar ve nasıl yapılmalı?

Detoks programı günde 45-60 dakika tempolu yürüyüş veya pilates-yoga gibi çok yormayan ama etkili egzersizlerle desteklenmeli. Vücutta aşırı enerji kaybına ve kas yıkımına sebep olacağı için bu dönemde çok ağır ve uzun süreli egzersizden kaçınılmalı.

Detoks esnasında su miktarı ne olmalı?

Detoks sırasında, günde en az 2-3 litre su tüketimi öneriliyor. Programda detoks suları ve bitki çayları yer alıyor fakat çay ile kahve gibi kafeinli içecekleri önermiyoruz veya miktarını çok kısıtlı tutuyoruz.

Vereceğiniz bir haftalık detoks programına tam uyulduğu zaman ne kadar kilo verilmesi bekleniyor?

Ortalama 1-3 kg kadar kayıp hedefleniyor.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN ÇAY

Malzemeler

• 2-3 diş ince kıyılmış sarımsak
• 4-5 incecik dilim taze zencefil
• 1 tutam ıhlamur (isteğe bağlı)
• 2 su bardağı su
• 2 çay kaşığı çam balı
• Yarım limon

Yapılışı

Suyun içine, sarımsak, zencefil ve ıhlamuru ekleyip, kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp, 2-3 dakika daha bekletin. Ardından süzerek bir kupaya koyun ve biraz ılıklaşınca bal ile limonu ekleyin.

ISPANAKLI OMLET

Malzemeler

• 1 adet yumurta
• 1 küçük kase ıspanak (kendi suyunda sotelenmiş)
• 1 adet taze soğan (isteğe bağlı)
• 2 yemek kaşığı lor
• 1 adet domates
• Pul biber, karabiber, çok az tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı (Kalıbı yağlamak için)

Yapılışı

Isıya dayanıklı cam ya da porselen kaseyi yağlayın (cupcake ya da suffle kalıbı olabilir). Tüm malzemeyi bir kasede karıştırarak, yağladığınız kalıba yerleştirin. 180 derece ısıtılmış fırında pişirin. Bol yeşillik ile servis edin.

BALKABAĞI ÇORBASI

Malzemeler

• 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
• 1 adet kuru soğan
• 500 g balkabağı
• Yarım adet yeşil elma
• 5 su bardağı içme suyu
• Tuz, karabiber
Üzeri için:
Labne peyniri ve kereviz yaprağı (isteğe bağlı)

Yapılışı

Küp küp doğranılan soğanları tenceredeki yağda kavurun. İçine kabaca doğradığınız balkabağını ve kabuğunu soyduğunuz elmayı ilave edin ve üzerine suyu ekleyin. Yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra Blender yardımı ile pürüzsüz hale getirin. Tuzunu ve karabiberini ilave edip beş dakika sonra ateşten alın. Servis etmeden önce isteğe bağlı olarak üzerine labne peyniri ve kereviz yaprağı gezdirin.

KARNABAHAR ÇORBASI

Malzemeler

• 500 g karnabahar
• 1 adet havuç
• 1/2 adet yeşil elma
• 1/2 su bardağı kırmızı mercimek
• 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
• 6 su bardağı kaynar su
• Tuz, dereotu

Yapılışı

Karnabaharı çiçeklerine ayırıp güzelce yıkayın. Ardından kabaca doğradığınız karnabaharı, havucu ve elmayı çelik tenceredeki yağda 2 dakika kavurun. İçine kırmızı mercimeği ekleyip hemen ardından tencereye kaynar suyu ilave edin. Yaklaşık 15 dakika kısık ateşte birlikte pişirdikten sonra çorbayı Blendır’dan geçirin. Tuzunu ve dereotunu ilave edip sıcak sıcak servis edin.

PEYNİRLİ PANCAR SALATASI

Malzemeler

• 1 büyük boy kırmızı pancar
• Yarım su bardağı haşlanmış nohut
• 2 dilim light beyaz peynir (50 g)
• Çeyrek demet maydanoz ya da dereotu
• Yarım limon suyu
• Az tuz

Yapılışı

Pancarı soyduktan sonra küp küp doğrayıp yaklaşık 10 dakika haşlayın. Haşlandıktan sonra süzüp salata tabağında soğumasını bekleyin. Bu esnada peyniri ve maydanozu doğrayıp nohut ile birlikte soğuyan pancarın içine aktarın. Pancar ezilmesin diye çok karıştırmadan limon ve az tuzla servis edin.

2 GÜN KORUMA PLANLI KIŞ DETOKSU *

Derleyen: Deran Çetinsaraç

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here