Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetDikkat! Dışarıda yemek yerken...

    Dikkat! Dışarıda yemek yerken…

    -

    Restoran menüleri, yemekleri daha cazip kılmak için süslü püslü sözcüklerle hazırlanır. Tabii ki amaç iştahımızı artırmak… Ancak bu süslü sözcükler bazı durumlarda içeriğindeki yağı ve fazla kalorileri gizleyebilir. ‘Kızarmış, pane, kremalı, çıtır, tereyağında’ gibi sözcüklerin hepsi yüksek oranda yağ içerdiklerini işaret eder. Peki, bir yemeğin daha az yağlı olabileceğini ifade eden sözcükler neler? Menüye göz atarken her zaman ‘Izgara, fırınlanmış, buharda pişmiş, közde, haşlama, buğulama, poşe’ gibi ibareleri arayın.

    aralik-2011-beslenmeraporu-resim-3Hangisi daha sağlıklı?
    Sizce yumurtanın sadece akıyla pişirilmiş bir omlet mi, yoksa tam yumurtadan pişirilmiş bir omlet mi daha sağlıklı? Yumurtanın akıyla yapılan omlet, daha az lezzetli olduğu gibi, tam yumurtaya göre daha az besin öğesi içerir. Yumurtanın sarısı beyni güçlendiren kolin, göz sağlığını koruyan lutein-zeaksantin ve özellikle kış günlerinde çok ihtiyacımız olan D vitaminini barındırır. Doktorunuz kolesterol takibi nedeniyle aksini istemedikçe tam yumurtadan vazgeçmeyin.

    Suyu az içenin şekeri yükseliyor
    Fransa’da yapılan bir araştırma günde iki bardak veya daha az su tüketen yetişkinlerde yüksek kan şekeri görülme riskinin arttığını ortaya koydu. Araştırmaya katılan kişiler arasında, günde yarım litreden (yaklaşık 2 bardak) daha az su içtiğini belirten yaklaşık yüzde 19’luk grubun 565’inde geçen 9 yıl içinde yüksek kan şekerine, 202’sinde ise Tip 2 diyabet hastalığına rastlandı. Günde en az yarım litre su içtiğini söyleyen kişilerde yüksek kan şekerine rastlanma oranı ise diğer gruptakilere kıyasla yüzde 28 daha düşük çıktı.

    aralik-2011-beslenmeraporu-resim-2Ayın güzeli LAHANA
    Turpgiller familyasının bu kat kat yapraklı üyesi, düşük kalorisi, yüksek besin ve lif değeriyle son yıllarda diyet listelerinin gözdesi. Ama onun en değerli özelliği kansere karşı koruma sağlaması. Yapılan onlarca araştırma antioksidan özellikleri, antienflamasyon içeriği ve glucosinolate maddesi yönünden zengin oluşu nedeniyle onu kanserle savaşan besinler içinde bir yıldız yapıyor. Lahananın çok değerli besin öğelerini korumak için buharda pişirerek yenilmesi öneriliyor.
    aralik-2011-beslenmeraporu-resim-4
    Formsante Dergisi Aralık 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz