Kendinizi güçlü, seksi ve formda hissedebileceğiniz bir spor arıyorsanız diğer tüm branşları açık ara döven kick boksu deneyin…
Kick boks ya da kick boxing bu günlerde kadınlar arasında da oldukça popüler. Angelina Jolie’den Eva Mendes’e, Ashley Greene’den Samantha Harris’e birçok Hollywood ünlüsü bu sporla form tutuyor. Erkekler arasında zaten gözde olan bu sporu gittikçe daha fazla kadın tercih ediyor. Haksız da sayılmazlar. Çünkü karate tekmeleri ve boks yumruklarını harmanlayan bu dövüş sanatı herhangi bir dayanıklılık antrenmanını ikiye katlarken, kardiyovasküler bir çalışma da sağlıyor. Ve tabii ki en önemlisi diğer dövüş sanatlarında olduğu gibi kendine güven ve cesareti artırıyor.
Türkiye ve dünya şampiyonu, Pro. K1 dövüşçüsü ve Ağaoğlu MyClub kick boks eğitmeni Mücahit Kulak bir kick boks antrenmanında ortalama 850 kalori yakılabildiğini söyleyerek bu sporun faydalarını anlattı.
HIZLI YAĞ YAKIMI SAĞLIYOR
Kick boks inanılmaz derecede etkili bir antrenman. Dövüş sanatı teknikleri ile kalp atışlarını hızlandıran kardiyoyu birleştiren kick boks enerjisi yüksek, kalori ve yağ yakmayı garantileyen bir spor.
TÜM VÜCUDU SIKILAŞTIRIYOR
Kick boks tüm vücudu sıkılaştıran, tüm kaslarınızı devreye soktuğunuz bir spor. Tüm hareketler sırasında core bölgeniz aktif olduğu için bel çevreniz ve karın için de etkili bir egzersiz sunuyor. Bir diğer faydası da vücudunuzun koordinasyon kapasitesini artırması. Sürekli yapılan hareketler esnekliğinizi ve reflekslerinizi de geliştiriyor.
STRES VE ÖFKEYE KARŞI BİREBİR
Kum torbasının patronunuz ya da o gün tartıştığınız biri olduğunu düşünün… Akşam yapacağınız bir kick boks antrenmanı tüm günün stresini atıp rahatlamanıza, zihninizi temizlemenize ve iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Ayrıca iyi hissetmeyi sağlayan endorfin hormonunu açığa çıkaran yumruk ve tekmeler de stresi azaltmada etkili.
KENDİNE GÜVENİ ARTTIRIYOR
Yeni teknikler öğrenip geliştirmenin çok keyifli olduğunu söyleyen Mücahit Kulak, “Zorlu bir programa başlamak ve süreç içinde gelişiminizi gözlemlemek ve nihayetinde başarılarınızı görmek kendine güveni artıran bir faktör. Sonunda gurur duyacağınız bir ilerleme kaydediyorsunuz” diyor.
KENDİNİ KORUMAYI ÖĞRETİYOR
Harika bir fiziksel çalışmanın yanı sıra kick boksun artılarından biri de kadınlara kendini korumayı öğretmesi. Aslında zumba eğitmeni olan Ayşegül Demirsoy da kick boks yapıyor. Mücahit Kulak ile yaptıkları antrenman sırasında Formsanté için görüntülediğimiz Demirsoy kick boks tutkusunu şöyle anlatıyor: “Zumbanın yanı sıra birçok sporla ilgileniyorum. Bunların arasında en sevdiğim kick boks. Bazı vuruş tekniklerini bilmek, kendimi koruyabilecek kadar güçlü ve güvende hissetmek önemli. El-kol koordinasyonunuzun, kaslarınızın ve esnekliğinizin gelişiminde, reflekslerinizin hızlanmasında ciddi bir etkisi var. Elbette şiddete karşıyız ama gerektiğinde kendimizi koruyabilecek bir enstrümana sahip olmak da önemli diye düşünüyorum.”
TEMEL HAREKETLER
Direk yumruk
(Sol direk)
Sol direğimizi vururken ağırlık merkezimiz yani karnımızı sıkı tutuyoruz ve sağa doğru döndürüyoruz. Bu hareketi bize sol ayağımız yaptırıyor, böylece kalçamız da sağa doğru dönmüş ve güç yaratmış oluyor. Sol yumruğumuzu düz bir çizgide öne doğru uzatarak oluşturduğumuz gücü hedefe aktarıyor ve yumruğumuz nasıl hedefe gittiyse aynı şekilde düz bir şekilde geri çeneye geliyor.
Gard pozisyonu
• Gardınız ve dövüş pozisyonu almanızda sağlak ya da solak olmanız önem taşıyor. Sağlaksanız sağ ayağınızı geriye alıyorsunuz ki bunun sebebi iyi kullanabildiğimiz tarafı arkada tutmak. Sol ayağınız 12 yönünde, sağ ayağınız saat 2 yönünde, ayaklar omuz genişliğinde açık ve omuzlarınız da ayaklarınızın aldığı pozisyona göre hafifçe dönüyor.
• Dizler bükülmüyor, bacaklar düz bir şekilde duruyor.
• Sanki bir duvarın içine sıkışmış gibi kolları vücuda yaklaştırıyorsunuz. Yumruklarınız hafifçe sıkılı ve çenenizin yanında… Çene de hafifçe öne eğiliyor. Unutmayın sizin en büyük hazineniz çeneniz, korumanız gereken en öncelikli bölgeniz çene!
• Tekme ve yumruk tekniklerini yapabilmek, hem defans hem de ofans yapabilmek için bu doğal duruşu almamız gerekli. Solaklar ise bu duruşun tam tersini yapıyor.
Sağ aparkat
Sağ aparkat çeneye alttan yukarı doğru yapılan bir teknik. Sağ ayağımızı saat 2 yönünden 12’ye doğru çevirerek çeneye alttan yukarı doğru çıkan bir açı yaratıyoruz ve yumruğumuzu içeri doğru çevirerek hedefe vuruyoruz. Sağ ayağımızı çevirirken topuğumuz yere basmıyor, sadece ayak ucu yerde kalıyor.
ÖRNEK TORBA PROGRAMI
• Her raundu 2-3 dakika boyunca tekrarlayın.
RAUND 1
• Sol direkt – sağ tekme
RAUND 2
• Sol direkt – sağ aparkat – sol kroşe – sağ tekme
RAUND 3
• Sağ aparkat – sol kroşe – sağ diz – sağ tekme
RAUND 4
• Sağ diz – sağ tekme – sol ve sağ direkt yumruk
RAUND 5
• Sağ direkt – sol kroşe – sağ tekme – sağ diz
KADINLAR IÇIN ÖRNEK TEKME VE KALÇA & BACAK ÇALIŞMASI
• 15 squat
• 10 sağ, 10 sol tekme
• 20 squat
• 15 sağ, 15 sol tekme
• 30 squat
• 20 sağ – 20 sol tekme
• 40 V squat
• 40 geriye lunge
• 20 sağ, 20 sol tekme
• 15 sağ, 15 sol tekme
• 10 sağ, 10 sol tekme
MUAY THAI VE KICK BOKS
Kick boksun kökeni “Muay Thai”, yani Tayland boksuna dayanıyor. 8 silahın sanatı olarak bilinen Muay Thai’de bu 8 silah; iki yumruk, iki tekme, iki dirsek, iki diz olarak sıralanıyor. Bin yıllar önce Tayland’da ordu eğitiminde kullanılan bu savaş sanatı son yüzyılda dünyada yapılan ring sporları içerisinde en çok tutulan ve seyircisi olan bir dövüş sporu haline geldi.
Muay Thai çok sert bir ring sporu olduğu için Avrupalılar ve Amerikalılar bu spordan diz ve dirsek tekniklerini çıkartarak kick boksu türetmiş (diz teknikleri K1 kick boksta kullanılıyor). Böylece dünyada bu sporu yapan kişiler çoğalarak popüler bir hale gelmiş. Günümüzde de en çok tercih edilen ring sporu olma özelliğini koruyor.
Sağ raund kick,
orta seviye
Bu vuruş tekniğini yaparken vücudunuzun rahat olmasına ve hareketlerinizin doğal olmasına izin verin.
Vurmak istediğimiz noktaya doğru dizimizi kaldırıyoruz, sol ayağımızın topuğunu döndürmek için parmak ucunda dönüyoruz ve iki ayağımız birbirine 100 derecelik bir açı yapmış oluyor. Sol ayağın bu dönüşünü tam vuruş anında yapmaya çalışıyoruz, böylece tekmeyi kalçamız yapmış oluyor ve gücü doğru şekilde aktarabiliyoruz. Tekmeyi atarken sağ elinizi arkaya doğru sallayabilirsiniz, bu hem hızınızı hem de dengenizi sağlamanıza yardımcı olur. Sol eliniz ise çenenizde sabit durmalı.
Kroşe – hook (Kanca yumruk)
Sol kroşe
Direkt yumruklarda hedefe düz bir çizgiden giderken kroşe yumruklarda hedefi dışarıdan içeriye doğru oluşturduğumuz bir açı ile yakalıyoruz, tıpkı bir kanca gibi…
Ön kolu biceps’e 90 derecelik bir açı ile açıyor ve kalçayı döndürerek oluşturduğumuz gücü hedefe aktarıyoruz.
Eğitmenler: Mücahit Kulak ve Ayşegül Demirsoy (Ağaoğlu MyClub)
Formsanté 2015 – Kasım sayısı
Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal