Corona Virüs tüm dünyayı etkisi altına almışken Çin Gazetesi Global Times’ın sosyal medyada paylaştığı bir haber gözleri Hanta Virüsü’ne çevirdi. Haberde, Çin’de bir adamın otobüs yolculuğu sırasında yaşamını yitirdiği, hanta virüsü test sonucunun pozitif çıktığı yer aldı. Peki, fare veya kemirgenlerden geçen hanta virüsü nedir ve nasıl bulaşır? Hanta virüsü hangi ülkelerde daha sık görülüyor?
A person from Yunnan Province died while on his way back to Shandong Province for work on a chartered bus on Monday. He was tested positive for #hantavirus. Other 32 people on bus were tested. pic.twitter.com/SXzBpWmHvW
— Global Times (@globaltimesnews) March 24, 2020
Global Times’ın haberine göre Çin’in Yunnan Eyaletinde otobüs yolculuğu sırasında ölen bir kişide Hanta Virüsü tespit edildi.
Otobüsteki 32 kişi karantinaya alındı. Bu gelişme sonrası hanta virüs nedir, nasıl bulaşır? soruları bir anda internette en çok arananlar arasına girdi.
2019’DA ARJANTİN’LE GÜNDEME GELMİŞTİ
Hanta Virüs geçtiğimiz yıl da gündeme gelmişti. Arjantin’de 2019 yılında Epuyen kentinde bir doğum günü partisinde yayılan vakalarında 9 kişi hayatını kaybetmişti. Güney Amerika ülkesi Arjantin’de 2013-2018 yıllarında Hanta Virüsü enfeksiyonundan yaşamını yitiren kişi sayısı 111 olarak açıklanmıştı.
HANTAVİRÜS ADININ ANLAMI NE?
Bilkent Üniversitesi’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre Hantavirüs ilk izole edildiği yer olan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden adını alıyor. Fareler ve diğer bazı kemirgenler hantavirus taşıyıcısı. Özellikle kırsal bölgelerde ve şehirlerde insanlar için ciddi tehlike teşkil ediyorlar.
HANTA VİRÜS NEDİR, NASIL BULAŞIR?
Virüsün insandan insana geçmediği, insana bulaşma yolunun özellikle enfekte kemirgenlerinin virüs bulaşlı çıkartılarının, solunması aracılığıyla olduğu düşünülüyor. Kemirgen ve farelerin bu virüsten etkilenmediği, sadece taşıyıcı oldukları, 1 ay ile 12 ay boyunca virüsü dışkı ve idrar yoluyla etrafa yaydıları bilgisi veriliyor.
Hipertansiyona, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve şoka kadar gidebilen ölümcül bir tabloya yol açabilir.
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) internet sitesinde ise Hantavirüsle ilgili şu bilgiler yer almış (2009): Hantavirus ilk defa Kore’de 1978 yılında izole edilmiştir. Tüm Avrasya’da değişik bölgelerde bulunabilen bir virüstür.
İNSANDAN İNSANA BULAŞMIYOR
Hantavirus’un doğadaki kaynağı fare ve benzeri küçük kemirgenlerdir. Kemirgenler virusu kanlarından temizleseler de haftalar, aylar boyu idrar ve salyalarıyla virusu etrafa saçarlar. Bu hayvanların idrar ve salyası (olasılıkla gaitası) ile dış ortama atılan virus, gıdalara bulaşarak ağız yoluyla veya çevreden toz halinde havaya saçılıp bu tozların solunum yoluyla vücuda alınmasıyla insana bulaşmaktadır. Daha nadir görülen bir diğer bulaş yolu da enfekte hayvan tarafından ısırılmadır. Hastalığın insandan insana direkt yolla bulaştığı gösterilememiştir.
- Virüs İtalya’da neden hızla yayıldı? İlginç analiz
İtalya’da vaka sayısı neden yüksek? Neler yaşandı? - Corona ne demek? Corona Virüs’ün ilk belirtileri neler?
- Corona Virüs neden erkekler için kadınlara göre daha ölümcül?
- Bebek bekleyen anneler ne yapmalı? 9 soruda hamileler ve koronavirüs
- İşte Koronavirüs riskini düşüren sayılar: 20 saniye, 2 litre, 1.5 metre
- 11 soruda Corona Virüs Testi
- Corona Virüs gıda yoluyla bulaşır mı?
- Corona Virüs ile ilgili A ve 0 kan grubu iddiaları doğru mu?
- Tuzlu su, sarımsak, sıcak su, sirke, saç kurutma makinesi Corona Virüsü öldürür mü?
- Koronavirüs (COVİD-19) astım hastalarını nasıl etkiler?