Ana Sayfa Yemek Hem besleyici hem de leziz 7 makarna tarifi ve yapılışı

Hem besleyici hem de leziz 7 makarna tarifi ve yapılışı

Makarnalar hafif soslarla, taze sebzelerle, sağlıklı protein kaynaklarıyla pişirilirse besleyici tam bir öğün olabilir. İtalyan restoranı Piola’nın şefi Ahmet İleri formsanté okurları için birbirinden sağlıklı, besleyici makarnalar hazırladı.

ekim-2011-yemek-resim-2

Kaliteli durum buğdayı irmiğinden üretilen makarnalar aslında düşünülenin aksine son derece besleyici gıdalar. Öncelikle makarna kompleks karbonhidratlar sınıfında, yani kan şekerini birdenbire yükseltip düşürmüyor, içindeki şeker yavaş yavaş kana karışıyor. Bu da pankreası yormuyor, kan şekerini sabit tutuyor, kolaylıkla acıkmayı engelliyor. Makarnalar vitamin ve mineral yönünden de zengin gıdalar. Üstelik 5-10 dakikada kolayca pişirebileceğiniz bir tabak makarnayı, taze sebzeler, deniz ürünleri, baharatlar ve zeytinyağı gibi iyi yağlarla hazırlayacağınız bir sosla daha da besleyici bir hale getirebilirsiniz.

MÜKEMMEL MAKARNA YAPMAK İÇİN:

● Makarnanızı hiçbir zaman fazla pişirmeyin. İtalyanların “aldente” dedikleri kıvamda kısa süreli (paketlerde pişirme süreleri yazar) pişirerek dişe dokunur bir makarna elde etmek işin en önemli kısmı. Eğer sosla birlikte birkaç dakika daha ateşte tutacaksanız kaynama süresini daha da azaltabilirsiniz.
● Tuzlu suda, arada bir karıştırarak kaynatın. Süzgeçten geçirip sosun bulunduğu tavaya alın. Hiçbir zaman musluk suyuna tutmayın. Bu hem makarnadaki besinleri kaybetmenize neden olur, hem de makarna klor kokar.
● Önemli bir diğer kural da süzdükten hemen sonra sosla makarnayı buluşturmak. Bekleyen makarna formunu kaybeder. Bu nedenle çok kısa süren haşlama işlemine girişmeden önce sosu tavada hazırlamaya başlamak gerekir. 

ekim-2011-yemek-resim-3 İTALYAN USULÜ KÖFTE TOPLARI İLE SEBZELİ BURGU MAKARNA *

İtalyan köftesi

➤ 150 gr. kıyma,
➤ 1 adet yumurta,
➤ 1 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peynir,
➤ 4 çorba kaşığı rendelenmiş kuru ekmek içi,
➤ 1 diş sarımsak (ezilmiş) ,
➤ 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz ile bir tutam tuz ve karabiberi karıştırın. Birkaç dakika yoğurarak köfte kıvamına gelmesini sağlayın. Minik topçuklar yaparak az yağda kızartın.

Makarna için malzemeler:

100 gr. burgu makarna, 100 gr. köfte, 1 çorba kasesi domates sos, bir tutam fesleğen, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber

Yapılışı:

Tavayı ateşe koyup zeytinyağı ve domates sosunu ekleyin. Önceden pişirdiğiniz köfteleri de ekleyip, karıştırın. Makarnayı 5 dakika süreyle bol suda haşlayıp tuz, karabiber ve fesleğeni de ekleyip servise hazır hale getirin.

ekim-2011-yemek-resim-4 DENİZ LEVREKLİ VE SEBZELİ SPAGETTI *

Malzemeler:

➤ 300 gr. deniz levreği,
➤ 1 adet küçük boy patlıcan,
➤ 1 adet kırmızı kapya biber,
➤ 1 tutam susam,
➤ 1/4 limon,
➤ 100 gr. spagetti makarna,
➤ 1 tutam tuz,
➤ 1 çorba kaşığı zeytinyağı,
➤ 1 diş sarımsak.

Yapılışı:

Tavayı ateşe koyun. Bir çorba kaşığı kadar zeytinyağı ilave edin ve 1 diş sarımsağı küçük küçük doğrayıp yağda kızartın. Kapya biberleri ve patlıcanları makarnaya uyum sağlaması için ince şeritler halinde doğrayıp tavaya ekleyin. Levreğin deri ve kılçıklarını ayıkladıktan sonra onu da şeritler halinde doğrayıp susam ve limon ile karıştırın ve tavaya ilave edin. Önceden 9 dakika haşladığınız makarnayı ilave edip bir tutam tuz ve karabiber ekleyip tavada çevirin. 1 dakika kadar hafifçe çevirdikten sonra sunuma hazır hale getirin.

ekim-2011-yemek-resim-4 PENNE CAMOGLI *

Malzemeler:

➤ 100 gr. penne makarna,
➤ 40 gr. ton balığı,
➤ 1 adet tam domates,
➤ 50 gr. roka,
➤ Tuz, karabiber, zeytinyağı.

Yapılışı:

Tavaya zeytinyağını koyun. Yağ kızınca domates ve ton balığını ekleyin. Bir tutam tuz ve karabiber ilave edip, önceden haşladığınız penne makarnayı sosa katarak 1 dakika birlikte çevirerek pişirin. Tabağa aldıktan sonra ince ince doğradığınız rokayı tabağın etrafına serpip sunuma hazır hale getirin.

ekim-2011-yemek-resim-6 MEKSİKA FASULYELİ VE MISIRLI BURGU MAKARNA *

Malzemeler:

➤ 100 gr. burgu makarna,
➤ 80 gr. Meksika fasulyesi (konserve),
➤ 4 adet beybi mısır (konserve),
➤ 1 çorba kaşığı parmesan,
➤ 1 çorba kaşığı zeytinyağı,
➤ 4 yaprak fesleğen.

Yapılışı:

Zeytinyağını tavada kızdırıp fasulye ve mısırları ekleyip birkaç dakika pişirin. Önceden haşladığınız makarnayı da ekleyip karıştırın. Fesleğen ve parmesan peynirle süsleyip servise hazır hale getirin.

ekim-2011-yemek-resim-7 MEVSİM SEBZELERİ İLE PAPPARDELLE *

Malzemeler:

➤ 100 gr. pappardelle makarna,
➤ Küçük bir adet havuç
➤ 1 çorba kaşığı mısır, yarım kabak,
➤ 15 gr. karışık renkte tatlı kapya biber,
➤ Yarım beyaz soğan,
➤ 1 tutam maydanoz,
➤ 1 tutam ıspanak, tuz ve zeytinyağı.

Yapılışı:

Tavayı ateşe bırakın ve bir miktar zeytinyağı ekleyin. Doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Önceden rendelemiş olduğunuz mevsim sebzelerini tavaya ilave edin. Daha sonra mısır ve ıspanağı da ekleyin. Önceden 5 dakika haşladığınız makarnayı da tavaya ilave edip bir dakika sosla birlikte çevirerek servise hazır hale getirin.

ekim-2011-yemek-resim-8 KARİDES VE KUŞKONMAZLI MACCHERONI *

Malzemeler:

➤ 100 gr. maccheroni türü makarna,
➤ 45 gr. karides,
➤ 30 gr. kuşkonmaz,
➤ 1 çorba kasesi dolusu domates sos,
➤ 4 yaprak fesleğen,
➤ Tuz ve karabiber.

Yapılışı:

Tavayı ateşe koyun ve zeytinyağını ekleyin. Karidesleri kızgın yağda 1 dakika pişirin ve kuşkonmazı da ekleyin. Toplam 3 dakika pişirdikten sonra domates sosunu ilave edin. Bir tutam tuz ve karabiber ekledikten sonra önceden 5 dakika haşladığınız makarnayı ekleyip karıştırın.

Domates sos:

Birkaç domatesi robottan geçirin. Sos tenceresine zeytinyağını koyun ve 2-3 diş minik doğranmış sarımsağı zeytinyağında pembeleştirin. İsteğe göre bir tutam kırmızı pul biberi tavaya ekleyin. Hemen arkasından domatesi de ekleyip karıştırın. Tuzunu ilave edip kısık ateşte 1 saat kadar pişirerek domateslerin suyunu çekmesini sağlayın. Dilerseniz sosunuzun içine ince kıyılmış maydanoz da ilave edebilirsiniz.

ekim-2011-yemek-resim-9 MOZZARELLALI VE SEBZELİ KEPEKLİ SPAGETTI *

Malzemeler:

➤ 100 gr. kepekli makarna,
➤ 15 gr. kuru domates,
➤ 1 tam taze domates,
➤ 40 gr. manda mozzarella,
➤ 1 tatlı kaşığı dolusu kapari,
➤ 1 çay kaşığı kekik,
➤ Birkaç adet mantar,
➤ Küçük bir adet kırmızı soğanın yarısı,
➤ Tuz ve zeytinyağı.

Yapılışı:

Tavayı ateşe koyup zeytinyağını ekleyin. Dilimlediğiniz mantarları birkaç dakika kavurup soğanları ilave edin. Kuru domatesleri minik parçalara bölün, taze domatesi de küp küp doğrayın ve tavaya ekleyin. Parçalara böldüğünüz mozzarellayı da ekleyip, bir tutam kekik, bir tutam kapari ve tuzla tatlandırın. Önceden haşladığınız makarnayı ilave edip 2 dakika tavada çevirin ve servise hazır hale getirin.

Formsante Dergisi Arşiv

İLGİLİ İÇERİKLER

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here