Güneşli günler yerini soğuk havaya bırakıyor. Uzmanlar dışarı çıkmak için havanın iyi olmasını beklemeyin önerisinde bulunsa da içinde bulunduğumuz dönemde iç mekanlarda vakit geçirmeyi tercih ediyoruz. Diyetisyen Emre Uzun, bu aylarda istem dışı negatif enerjilerin ortaya çıktığını, buna bir de kapalı ortamlarda vakit geçirme eklenince daha çok yemek ve hareketsiz kalma sorunlarının kilo almaya yol açtığını söylüyor. Havaların bir soğuk bir sıcak olması bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkiliyor. Oysa doğru beslenme düzeniyle bunu önlemek mümkün. Diyetisyen Uzun, bir yandan bağışıklık sistemini güçlü tutup, bir yandan da metabolizmayı hızlandıracak çorba tarifini Formsanté okurlarıyla paylaştı.
Bağışıklık güçlendiren çorba
(1 porsiyonu 145 kalori)
Malzemeler:
• 9-10 yaprak ıspanak
• 1 avuç brokoli
• 3-4 kereviz sapı ve yaprak kısmı
• 1 adet havuç
• 1 tutam maydanoz
• 1 yemek kaşığı bulgur
• 1 serçe parmak kalınlığında zencefil
• 2 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• Pul biber, kimyon, karabiber
Hazırlanışı:
Ispanak saplarını ve brokoliyi haşlayın. Havucun kabuklarını soyup, dilimledikten sonra sarımsak ile birlikte bir yemek kaşığı zeytinyağında soteleyin. Kereviz saplarını ayıklayıp, yıkayın ve ince ince doğrayın. Ispanak, kereviz sapları, brokoli ve havucu blender’dan geçirip, karıştırın. Kıvamını ayarlamak için su ekleyin. Kimyon ve karabiberi de ilave ettikten sonra bir taşım kaynatıp, pul biberle servis edin.
Kasım ayının güzeli Hünnap
Marmara ve Güneydoğu Anadolu’da yetişen hünnapın tam mevsimi! Zeytin büyüklüğündeki bu şifalı meyve reçel ve sirke yapımının yanı sıra bitkisel ilaç olarak da biliniyor. Modern Çin tıbbında ise nefes açıcı olarak, ciddi duygusal sıkıntı ve sinirlere bağlı halsizliğe karşı tedavi edici amaçlı kullanılıyor. Astım ve solunum sistemi hastalıklarına karşı etkili olduğu bilinen bu meyvenin balgam sökücü ve öksürük kesici özelliği de bulunuyor. Nezle ve soğuk algınlığına karşı vücut direncini artıran hünnap, zihinsel yorgunluk ve fiziksel güçsüzlüğe karşı bedeni güçlendirmeye de yardımcı oluyor. Çay olarak tüketilmesi halindeyse bağırsak sorunlarını gideriyor. 100 gram taze hünnap yalnızca 79 kalori. İçinde yağ bulunmayan bu meyve tam bir C vitamini kaynağı. Yalnızca 100 gramı 69 mg C vitamini içeriyor ve bu da günlük ihtiyacın yüzde 115’ini karşılıyor. Öte yandan aynı miktarda hünnapta 1,2 gram protein, 20 gram karbonhidrat, 21 mg kalsiyum, 23 mg fosfor ve 250 mg potasyum bulunuyor.
Güzelliğin E hali
Sağlıksız bir beslenme düzeni tüm vücudu olumsuz etkilediği gibi, cildin hızlı yaşlanmasına da neden oluyor. Uzmanlar vitamin, mineral ve lif gibi birçok besin öğesinden zengin bir beslenme biçiminin benimsenmesi gerektiğini vurguluyor. Dermatec Polikliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek, konu cilt güzelliği olunca E vitamininin yaşlanmaya karşı en etkili vitaminlerden biri olduğunu belirterek, “Bu vitamin hücrelerin hem daha uzun süre yaşamasını hem de yenilenmesini sağlıyor. Ayrıca vücuttaki oksijenin en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı oluyor. E vitamini en çok ceviz, fındık, fıstık, tohumlar, soya, et, balık, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, kuşkonmaz, elma, yumurta ve tahıllarda bulunuyor” diyor.
Formsanté 2015 – Kasım sayısı