Diğer
    Ana SayfaFitnessHiking rotalarında harekete geçmek için 9 neden!

    Hiking rotalarında harekete geçmek için 9 neden!

    -

    Yürüyüş en güzel aktif kalma yönlerinden biri, hele bir de doğanın eşsiz güzelliklerinden birinde yapılıyorsa… Hiking beyin gücünüzü artırıyor ve mutluluk hormonlarını harekete geçiriyor. Patikaya gidin ve doğada yürüyüşün tadını çıkarmaya başlayın.

    Mevsim şartlarına göre değişir evet ama açık havada aktif kalmak ve egzersiz yapmak gibisi yok. Zihinsel ve fiziksel sağlığınız için mucizevi çözümleri beraberinde getiriyor. Yürüyüşleri doğanın kalbinde yapmaya başladığınızda olumlu etkileri neredeyse iki katına çıkıyor. Beden her zamankinden daha güçlü ve dayanıklı hale geliyor, ruhunuz huzurla dolup taşıyor ve bol bol serotonin salgılanıyor. Doğaya ve gücüne verdiğiniz şans, size onlarca pozitif etkiyle geri dönecek, garantisini veriyoruz! Siz paylaştığımız önerilere kulak verin yeter…

    Hiking rotalarında harekete geçmek için 9 neden

    1. Yürüyüşlere yeni bir yorum
      Bir süredir şehir yürüyüşleri yaptığınızı varsayarsak artık yürüyüşlere yeni soluklar getirmenin zamanı gelmiştir diyebiliriz. Çizginin dışına çıkıp, şehrin gürültüsünden ve kalabalığından arınıp kendinizi doğanın şifalı kollarına atmaya ne dersiniz? Hiking yapmaya başlamadan önce edinmeniz gereken tüm ekipmanları edindiniz diyelim ve sıra geldi adım atmaya başlamaya… Kendinizi yormadan, sıkmadan hafif bir şekilde yürüyüşlere başlayabilirsiniz. İlk çıkışta saatlerce dağ tepe aşmaya gerek yok. Tabii ki her şeyden önce sağlık diyoruz… Hiking ile yepyeni bir arazi dünyasının kapılarını aralayabilir ve yepyeni bir siz keşfedebilirsiniz. Hiking rotanızda attığınız her bir adım, aldığınız her bir nefes sizi bambaşka hissettirebilir ve kendi versiyonunuzun en iyi olmanıza fırsat sağlayabilir.
    2. Bacaklar çalışmaya devam ediyor!
      Çıkalım ve inelim! İşte bu hiking rotalarının mottosu…Bu motto yalnızca ruhunuza değil bedeninize de çok iyi gelebilir. Çünkü bacaklar ve merkez bölge başrolü oynuyor. Özellikle bacaklar her zamankinden daha dirençli bir yapıya bürünebiliyor. Farklı zeminleri deneyimleyen ayaklar ve bacaklar, her türlü zorlu zemine her seferinde daha hazır hale geliyor. Hiking rotasında farklı zeminlere atılan her bir adım ne mi yapıyor? Kalça ve bacak kas gruplarını güçlendiriyor! Nasıl mı? Yukarıya tırmanışlar sayesinde… Çünkü asıl o yukarı eğimler sayesinde bacaklarınız zorlanmaya ve sonuç olarak da gelişmeye başlıyor. Bu çıkışların bir de inişleri var diyorsunuz değil mi? Aman canım ne var onda yokuş inmek çok kolay diyebilirsiniz. Kısmen haklı da olabilirsiniz ama en çok dikkat etmeniz gereken nokta da tam olarak yokuş aşağı inmek olabilir. Yokuş aşağı inerken düşmemek için diz ve kalçaları dengelemek gerekiyor. Kontrollü adımlar atarak düşmeye karşı gelmek gerekiyor.
    3. Her zamankinden daha güçlü
      Harekette bereket vardı, değil mi? Aynen öyle! Hiking düzenli yapıldığında, aksatmadan devam edildiğinde bedeninizde fark edilir derece bir gelişim görmenizi sağlıyor. Bacak kaslarınız ve merkez bölgeniz yürüyüş sırasında aktif kalmaya devam ettiğinden ekstra etki görebiliyorsunuz. Unutmamak gerekir ki sırtınızda bir de çanta taşıyorsunuz. Bu de yaptığınız hareketlere fazladan yük demek. Ancak bu yük, sağlığınızı tehdit eden yüklerden değil sadece adımlarınıza gelişim katan adımlardan sayılabilir. Siz siz olun yine de çantayı fazladan doldurmayın; hiking rotanızın aktif yaşam keyfinden çıkıp işkenceye dönüşmesini istemeyiz!
    4. Daha iyi bir hareket mekanizması
      “Sadece bir yürüyüş, ne kadar değişik hareketler yapıyor olabilirim ki?” diyor olabilirsiniz. Yaptığınız fitness, pilates vb. egzersiz türlerinde çömelmeden tutun da ileri-geri çekişe kadar çeşitli hareketler mevcut, bunu hepimiz biliyoruz. Ancak belki farkında değilsiniz ama hiking rotalarınızda da bu hareketlerin çoğunu yapıyorsunuz. Rota boyunca önünüze çıkan devrilmiş dağlar, su birikintileri, sarkmış ağaç dalları, kaygan zeminler derken tüm vücudunuzu kullanabiliyorsunuz. Bu sayede yalnızca bacak ve merkez bölgesi değil, kalça ve omuzları daha harekete geçirmiş oluyorsunuz. Ancak dikkat, bu bahsettiğimiz faktörler yaralanmalara ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu nedenle hiking öncesinde mutlaka edinmeniz gerekenler ekipmanlara tekrar bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
    5. Her zamankinden daha mutlu bir siz!
      Uçsuz bucaksız manzaralar, bakmaya ve dokunmaya doyamadığımız kocaman ağaçlar, evi doğa olan tüm hayvanlar… Bu liste uzar gider! Doğada karşılaştığımız en ufak detaylar bile kendimizi ve hayatımızı sorgulamak, mucizelere inanmak için çok değerli tüyolar vermiyor mu? Bu sorgulamalar bize kendimizi iyi hissettirmiyor mu? Sonuna kadar… Bir psikoloji araştırmasında varılan sonuca göre doğada beş dakika bile ruh halinizi ve özgüveninizi artırabiliyor. Üstelik yürüyüş, mutluluk hormonu ürettiği için kendinizi daha da iyi hissetmeye yardımcı oluyor. Daha az stres ve daha çok mutluluk olsun diyorsanız uygun adım marş!
    6. Kendi sosyal ağınız
      Başkalarıyla birlikte aktivitede bulunmak, birlikte yol almak gibi birleşik bir hedefe doğru çalışmak ilişkileri güçlendiriyor ve sağlam bağlar kurduruyor. Yürüyüş de bu aktivitelerden biri. Yürüyüş arkadaşınız ya da arkadaşlarınız belki çoktan vardır… Yoksa bile çıkacağınız rotalarda edineceğinizden eminiz. Yürüyüş boyunca yapılan manevi paylaşımlar minik bir terapi etkisi de yaratabilir değil mi?
    7. Endişeye mahal yok…
      Önemli bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, doğada 90 dakikalık yürüyüş yapan yetişkinler, şehirde dolaşanlara göre daha az kaygılanıyor. Endişe, panik, kaygı, stres ve bunların sonucu olan depresyondan uzak bir hayat yaşamak için düzenli hiking aktivitesi neredeyse şart gibi duruyor. Hiking ve rotalarını “olumlu etkiler sağlayan bir dikkat dağıtıcı” olarak da tanımlayabiliriz.
    8. Stres seviyesi azalıyor…
      Kafanızı biraz boşaltmanız mı gerekiyor? Yürüyüş nihai çözüm olabilir. Araştırmalar, egzersizin duygusal dengeniz için harikalar yarattığını, ruh sağlığınızı iyileştirdiğini ve stresi azalttığını gösteriyor. Üstelik doğada egzersiz yaparken iki kat fayda elde edersiniz. Doğada yürümek, stres hormonlarını ortadan kaldırıyor yerine dopamin, endorfin gibi iyi hissettiren hormonları getiriyor.
    9. Teknolojiye biraz mesafe…
      Özellikle tüm dünyayı ele geçiren ismini hatırlamak dahi istemediğimiz virüs salgınından bu yana teknolojiye her zamankinden daha fazla bağımlı hale geldik. Ekran süresi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Her alanda olduğu gibi dengeyi bu noktada da kurmak çok önemli. Kendimizi arada bir ‘fişten çekmek’ gerekiyor… Telefonunuzu kapatın ve gezinirken sık sık hissettiğimiz baskılardan uzaklaşarak şimdiki anı yaşama şansı için yürüyüşe çıkın. İyi gelecek!

    ‘Yürüyüş, hayata çok benzer. Yolculuğun gerektirdiği tek şey, bir ayağınızı tekrar tekrar diğerinin önüne koymanızdır. Yolculuk boyunca var olma fırsatını kendinize tanırsanız, sadece zirvede değil, attığınız her adımda güzellikleri görme fırsatı yakalarsınız.’

    hiking

    HIKING YAPMADAN ÖNCE NELER GEREKİR?

    Doğa, güzelliği kadar zaman zaman sürprizleriyle de kendini belli edebilir. Doğada şartlar genel olarak çok naif ve saf gözükse de bazen işler yolunda gitmeyebilir. Bu sebeple karşılaşılabilecek her türlü olumsuz sürprize karşı temkinli olmak gerekiyor:

    • Farklı ve zor zeminlere dayanıklı bot veya ayakkabı
    • Hafif sırt çantası veya günlük çanta
    • Teri dışarı atan yapıya sahip uzun kollu üst
    • Yürüyüşe uygun rahatlıkta pantolon
    • Giysiler için alternatif veya yedek parçalar
    • Harita veya navigasyon araçları
    • Yüksek korumalı güneş kremi
    • Yeterli miktarda su ve atıştırmalık
    • İlk yardım kiti
    • El feneri veya far
    • Tercihe göre yürüyüş batonları


    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz