Çocuk sahibi olmak için tüp bebek yöntemine başvuran ileri yaştaki kadınlar hamile kalma şanslarını nasıl arttırabilirler? Tedavi yöntemleri nelerdir? Prof. Dr. Erkut Attar, Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı merak edilen konulara ilişkin açıklama yaptı.
HANGİ TESTLER UYGULANMALI?
Bu gruptaki kadınların gebelik şanslarını artırmak ve sağlıklı bir çocuk sahibi olabilmeleri için yeni teknolojilerden preimplantasyon gentik tanı (PGT) denilen embriyoların tüm kromozomlarını inceleyen ve bozuklukların tespit edilebildiği testler uygulanabilir.
GEBELİK ŞANSI NASIL ARTTIRILIR?
Embriyologlar tarafından embriyoya zarar vermeden yapılan biyopsi sonrası genetik laboratuvarda embriyonun 24 kromozomu taranmakta, bu sayede genetik olarak normal bir embriyo bulunup transfer işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntem sayesinde kadının gebelik şansı, devam eden gebelik oranları ve normal genetik özelliklerde bir bebeğe sahip olma şansı artırılmış olmaktadır.
HANGİ TEDAVİ YÖNTEMİ KULLANILIR?
Bu yaştaki kadınların ilk randevularındaki muayene sırasında yumurtalıkların mutlaka değerlendirilmesi gerekmektedir. Yumurtalık hacimleri yeterliyse ve yumurtalıklarda gelişebilecek ya da tedaviye yanıt verebilecek kadar folikülleri varsa; yumurtalıklara trombositten zengin plasma (PRP) verilerek mevcut fakat uykuda olarak nitelendirilen küçük foliküllerin uyarılması sağlanabilmektedir. Böylelikle daha iyi kalitede yumurta elde etme şansı artırılabilmektedir.
35 YAŞINDAN SONRA HAMİLELİK VE ANNE OLMAK İÇİN PÜF NOKTALARI
İŞTE 8 ÖNEMLİ HAMİLELİK BELİRTİSİ
GEBELİK NASIL HESAPLANIR? KAÇ HAFTALIK HAMİLEYİM?
ANNE ADAYLARININ KABUSU DIŞ GEBELİK