Diğer
    Ana Sayfaİlişkiİlişkilerin kabusu: Vajinismus... Vajinusmusla ilgili doğru sanılan 8 yanlış bilgi

    İlişkilerin kabusu: Vajinismus… Vajinusmusla ilgili doğru sanılan 8 yanlış bilgi

    -

    Kadınlarda cinsel ilişki sırasında istemsiz kasılmalar nedeniyle birleşmenin gerçekleşmemesi olarak da açıklanabilen vajinismus, toplumda sıklıkla görülüyor. Oysa kişinin en yakınlarından dahi sakladığı, toplumda adeta bir tabu olarak kabul edilen bu sorun, doğru yöntemlerle kısa sürede tedavi edilebiliyor. (Vajinusmus nedir başlıklı yazı da ilginizi çekebilir)

    Yazı: Ayşegül Uyanık Örnekal

    Tedavisi mümkün olan ancak tedavi edilmediğinde evliliklere zarar veren bir hastalık olan vajinismus, kadının tedaviye gelmesi için cesaretini zorlukla topladığı bir sorun olarak öne çıkıyor. Bu haliyle vajinismusun “erteleme hastalığı” olarak da adlandırıldığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Cinsel Terapist Op. Dr. Esra Demir Yüzer, ilişkilerin karşısındaki en büyük sorunlardan biri olan vajinismus hakkında toplumda doğru bilinen yanlışlar ile ilgili bilgi verdi.

    YANLIŞ: Vajinismus zamanla kendiliğinden düzeliyor.
    DOĞRU: Vajinismus, psikolojik bir hastalık olduğundan mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Evde bekleyerek yıllar geçeceğinden, bugün-yarın derken kadınların mutluluklarından çaldığı bu sorun, evliliklerin bozulmasına da yol açabiliyor. Oysa vajinismus doğru yöntemler kullanıldığında kısa sürede başarıyla tedavi olabiliyor.

    YANLIŞ: Kendini zorlayarak denemeye devam edilmesi gerekiyor.
    DOĞRU: Vajinismus, cinsel ilişki esnasında vajen kaslarının kasılmasına bağlı olarak cinsel ilişkinin gerçekleşmemesini ifade ediyor. Dolayısıyla zorlamak, kasılmış olan vajen girişinde travmaya yol açarak kadının cinsel ilişkiden daha da korkmasına ve süreci daha da zorlaştırmasına neden olabiliyor.

    - Advertisement -

    YANLIŞ: Vajinanın dar olması vajinismusa neden oluyor.
    DOĞRU: Vajen, üreme ve doğurma kanalı olarak görev yapıyor. Vajinismusta cinsel ilişkinin gerçekleşememesi vajenin dar olmasına değil, vajen girişinde yer alan kasların kasılmasına bağlı olarak daralması nedeniyle oluşuyor.

    YANLIŞ: Vajinismus tedavi edilemiyor.
    DOĞRU: Vajinismusta tedavi başarısı yüzde 100’dür. Doğru tedavi teknikleri süreyi çok daha kısaltarak, kalıcılık sağlıyor.

    YANLIŞ: Vajinismus çok az kadında görülüyor.
    DOĞRU: Vajinismus özellikle kapalı toplumlarda sıklıkla görülüyor. Türkiye’de her 10 kadından birinde bu soruna rastlanıyor. Ancak kadınlar bu sorunu çoğunlukla kimseyle paylaşmadıkları için sadece kendilerinin vajinismus hastalığı olduğunu sanıyor ve bu durumdan utandıkları, korktukları için tedaviye gelmekte çekiniyor.

    YANLIŞ: Başka bir erkekle evlenmek vajinismus sorununu geçiriyor.
    DOĞRU: Vajinismus sorunu yaşayan kadınlar için boşanıp başka bir erkekle evlenmek çare değil. Üstelik bu kişilerin çoğu eşiyle severek evleniyor. Erkeklerde sıklıkla “Acaba eşim beni mi istemiyor, beni yeteri kadar sevmiyor mu?” düşüncesi oluşuyor. Oysa kadın ve erkeğin vajinismusu bir hastalık olarak kabul edip, evlilikleri sarsılmadan tedaviye yönelmesi doğru bir yaklaşım oluyor.

    YANLIŞ: Vajinismus hastalarının çocuğu olmuyor.
    DOĞRU: Erkeğin dış genital bölgeye yaklaşabildiği hallerde tam bir cinsel ilişki olmasa da gebelik oluşabiliyor. Bazı vajinismus hastaları tüp bebek ya da aşılama tedavileri ile gebe kalma yolunu seçebiliyor. Ancak kadınlar vajinismus sorununu ortadan kaldırmadan gebe kaldıklarında, tedavi daha da gecikebiliyor.

    YANLIŞ: Vajinismus tedavisinde kızlık zarının ameliyatla açılması gerekiyor.
    DOĞRU: Vajinismus vajen girişinin kasılması nedeniyle cinsel ilişkinin olamamasıdır. Bu yüzden kızlık zarı ameliyatla açılsa da vajen kasları kasılacağından tedaviye katkısı olmayacaktır.

    TEDAVİDE HİPNOTERAPİ ALTERNATİFİ

    Çift ilişkilerinde ciddi sorunlara yol açabilen vajinismus, hiç de sanıldığı gibi çözümsüz bir sorun değil. Aksine kısa sürede ve etkili sonuç almak mümkün oluyor. Terapist Op. Dr. Esra Demir Yüzer, vajinismus nedeniyle başvuran hastalarda ilk etapta ayrıntılı öykü alındığını, böylece nedene yönelik bir fikir sahibi olduklarını belirterek, “Nedene göre tedavide nasıl bir yol izleyeceğimizi belirliyoruz. Vajinismus tedavisinde mutlaka bilişsel terapi yapılıyor. Bilişsel terapide kadın ve erkek üreme organları ile kızlık zarı hakkında ayrıntılı bilgi vererek, yanlış bilinen bilgiler doğru olanlarla düzeltiliyor. Bu bilgilendirme sadece anlatılarak değil, mutlaka görsel materyaller kullanılarak yapılıyor. Daha sonra kadına kendi vajen kaslarındaki istemsiz kasılmaları nasıl fark edeceği ve bu kasılmaları nasıl gevşeteceği öğretiliyor. Tüm bu tedaviler bilince değil, bilinçaltına konuşma yolları kullanılarak yapılırsa tedavi süresi kısalıyor. Çünkü vajinismus bilinçaltının hastalığıdır” diyor.

    Bilinçaltı ile konuşmanın en önemli yolu hipnoterapi oluyor. Bu yöntem, bilinçaltında kabul edilebilir değişikliklerin oluşturulmasını ifade ediyor. Hipnoterapide, hipnoz yapan kişi ne kadar tecrübeli ve yetenekli olursa olsun hasta hipnoz olmayı istemezse hipnozun gerçekleşmediğinin altını çizen Op. Dr. Yüzer, şöyle devam ediyor: “Bu yüzden vajinismus tedavisine gelmeden önce hipnoterapi hakkında hastayı mutlaka bilgilendirmek gerekiyor. Hipnoterapide hasta istemezse hiçbir sırrını paylaşmak zorunda değil. Aksi bir telkin verilmediği sürece hiçbir konuda unutma yaşanmıyor. Hipnoterapiden uyanamama gibi bir durum olmuyor çünkü hipnoz bir uyku hali değildir. Bu yöntemle, vajinismusa neden olan bilinçaltının cinsel ilişkiyle ilgili olarak geçmişte verdiği olumsuz kararın etkisizleştirilmesi amaçlanıyor.”

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....