Diğer
    Ana SayfaFitnessKadınlar form tutuyor, özgüvenini arttırıyor...Wing Chun

    Kadınlar form tutuyor, özgüvenini arttırıyor…Wing Chun

    -

    Shaolin rahibesi bir kadın tarafından geliştirilen bu ilginç Uzakdoğu sporu, yin yang yani evrensel denge prensibi üzerine kurulmuş. Bol terleyerek form tutmaya yardımcı olan wing chun, kadınlara günümüz koşullarında gerektiğinde nasıl kendilerini koruyacaklarını da öğretiyor.

    Bu ay ilginç bir savaş sanatını, "Wing Chun"u, Formsante okuyucularının yorumlarıyla aktarabilmek için Seyrantepe'de yeni açılan Uzakdoğu Sporları Merkezi Martial Arts Club'a konuk olduk. Martial Arts Club için, kendi klasmanında, gördüğüm en ferah ve zevkli döşenmiş mekanlardan biri diyebilirim rahatlıkla. Mekanın ortaklarından wing chun eğitmeni Nedret Kılıç, merkezde wing chun dışında aikido, ving tsun, muai thai, tai chi, yoga, pilates gibi derslerin de olduğunu söylüyor. Ancak biz şimdi wing chun'a odaklandık yalnızca. Bir Uzakdoğu savaş sanatının nasıl olup da kadınlardan bu kadar ilgi gördüğünü araştırmaktayız…
    Evrensel denge
    Wing chun, 400 yıl önce Güney Çin'de Mançurya hanedanlığı döneminde otoriteye başkaldıran devrimci gerillalar tarafından geliştirilmiş. Efsaneye göre, Shaolin rahibesi bir kadın tarafından sistemi ortaya konmuş. Wing chun, bir turnayla bir yılanın karşılaşmasını çağrıştırıyormuş. Tüm Çin kökenli savaş sanatları gibi wing chun da, budizm ve taoizm felsefesindeki yin yang "denge" prensibiyle yakından ilişkili. Anafikri, "bir şeylerin hiçlikten oluşması, daha ufak parçacıklardan daha büyük parçaların ortaya çıkması" olarak tanımlanıyor. Wing chun felsefesi, bireye kendini nasıl dengede tutacağını öğretiyor, aşırılıklardan ziyade orta yolda yaşamalarını salık veriyor. Kullanılan teknikler de "evrensel denge prensibi" üzerine inşa edilmiş. Hareketlerde inanılmaz bir yumuşaklık ve akıcılıkla, tahribat ve yıkım aynı anda ortaya çıkıyor.
    Uçan tekmeler yok!
    Wing chun'un bir "yakın dövüş, savaş sanatı" olduğunu baştan kabul edelim. Savaş sanatlarının özünde, duruş stratejileri ile savunmada kişinin kendine güveninin arttırılması var. Adrenalin ve korku faktörlerini olumluya çevirip kullanabilme yeteneği, farkındalık eğitimiyle birlikte veriliyor. Wing chun'un sistemi, cinsiyetinizden ya da kaç kilo olduğunuzdan bağımsız olarak oldukça basit ve uygulanabilir bir yapıda. Aşırı esneklik ve güç gerektirmiyor. Bağırıp çağırmalar, tuğla, taş, tahta kırmalar, uçan-dönen tekmeler, hoplayıp zıplamalar, havada takla atmalar gibi "gerçek dünyada" yeri olmayan unsurlar barındırmıyor.
    Uygulama formları
    Wing chun sisteminde uygulanan ilginç isimli 6 adet form var: Siu Lin Tao (genç fikir), Chum Kiu (köprüyü aramak), Biu Ji (parmak fırlatmak) isimli üç "çıplak el" formu ile Muk Yan Jong (tahta adam ), uzun sopa ve çift bıçak isimli "aletli formlar"dan oluşuyor. Çıplak el formları ve tahta adam formu, silahsız yakın dövüşe ait antrenmanlarda kullanılıyor. Bu sporda antrenman ve tekrar her şeyden önemli. Kolay gözüken ama doğru yapması hiç de kolay olmayan hareketleri yapa yapa kas hafızası gelişiyor. 1.5 yıl içinde öğrenci kendini savunacak seviyeye ulaşıyor. Yetenekli ve çalışkan bir öğrenci de yaklaşık 5 senede sistemi genel hatlarıyla öğrenmiş oluyor. Elbette öğrenmenin sonu yok. 5 senenin sonunda deneyim, birikim ve inceliklerin kavranması, ustalaşma dönemi başlıyor. Eğitim süreci öğrencinin bireysel yeteneğine ve amacına göre farklı yaklaşılıyor. Temel teknikler aynı ama bir "dövüşçü" olarak yetişmek isteyen kişiyle, kişisel gelişim isteyen bir işadamı ve savunma öğrenmek isteyen bir kadının ihtiyaçlarına göre ders veriliyor. Bu sporda vücudun tüm kasları çalışıyor, vücut duruşu düzeliyor, kişinin özgüveni gelişiyor.

    Devamı 2006 Nisan sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz