Diğer
    Ana SayfaSağlıkKadınların 7 Sağlık Sorununa, 7 Doğal Çözüm

    Kadınların 7 Sağlık Sorununa, 7 Doğal Çözüm

    -

    Ağrı kesiciler yerine yoga, hormon ilaçları yerine şifalı çaylar… Tüm dünyada trend olan doğal çözümler, özellikle biz kadınların bazı sorunlarına fayda sağlayabiliyor. İşte size Dr. Ender Saraç’tan aldığımız tüyolarla; 7 sağlık sorununuz için en etkili doğal çözümler!

    FUNDA ÇATAR

    1. UYKU PROBLEMLERİ

    Yatakta dakikalarca bir uçtan diğer uca dönüp durmanıza rağmen bir türlü uykuya dalamadığınız gecelerin sayısı bir hayli fazla mı? Yanıtınız 'evet' ise siz iyisi mi hemen bir uzmana başvurun. Eğer fiziksel bir hastalık tespit edilemezse, doktorunuz büyük bir olasılıkla bu yakınmanızın, yatağa kadar taşıdığınız ve beyninizde adeta cirit atan sorunlarınızdan kaynaklanacağını söyleyecektir. İşte bu durumda doğal yöntemlerin gücünden faydalanarak uykusuz gecelere son verebilirsiniz!

    Beslenme: Akşam yemeklerinde ayran gibi 'triptofan' maddesi içeren besinler veya içecekler tüketin. Çünkü bu aminoasit serotonin üretimini uyarıyor. Serotonin de daha sonra uyku hormonu olan melatonine dönüşüyor. Ayrıca anneannenizin önerdiği ballı sütü içmeyi de unutmayın: Sütün içeriğindeki protein önce serotonine, ardından da bizi uykuya hazırlayan melatonine dönüşüyor.

    - Advertisement -

    Şifalı bitkiler: Uykusuzluk probleminde 6 şifalı bitki sakinleştirici özelliği sayesinde size deliksiz uyku vaat ediyor: Kediotu, şerbetçiotu, lavanta, melisa, papatya ve oğulotu. Bu bitkileri isterseniz çay olarak tüketebilir, isterseniz yağlarından birkaç damla yastığınıza damlatarak kokularından faydalanabilirsiniz.
    Oğulotu çayının hazırlanışı: 2-3 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış oğulotunu, 1 bardak kaynar suyla haşlayın, 8-10 dakika demledikten sonra süzün. Balla tatlandırarak günde 2-3 fincan içebilirsiniz.

    Papatya çayının hazırlanışı: Bir tatlı kaşığı dolusu papatya çiçeğini, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suda haşlayın. Ancak kaynatmamaya dikkat edin. Çayı 8-10 dakika boyunca, üzerini kapakla kapatarak demledikten sonra, süzün. Günde 1 veya 2 fincan tüketin.

    2. BAŞ AĞRISI

    Hava değişiminden tutun da strese kadar pek çok neden baş ağrısına yol açabiliyor: Bu sorunla karşılaştığımızda yapmamız gereken ilk şey, bol su içmek olmalı. Çünkü baş ağrısı sadece vücuttaki sıvı eksiliğinden bile gelişebiliyor.

    Şifalı bitkiler: Ağrınız yeni başlamışsa, hardal tozundan oluşan ayak banyosu yapabilirsiniz. Bu banyo kan dolaşımını hızlandırarak baş bölgesindeki tıkanmaya karşı etkili oluyor. Ayrıca kasımpatı ve zencefil de baş ağrısını hafifletebiliyor. Günde 500 mg'ı geçmeyecek şekilde alacağınız zencefil, baş ağrınızdan kurtulmanıza katkı sağlayabiliyor.

    Hardal tozu banyosu: 4 yemek kaşığı siyah hardal tozunu, baldırınıza kadar doldurduğunuz suya dökün. Isının sabit kalması için 5 dakika sonra sıcak su ilave edin. Ayaklarınızı leğende 10 dakika tuttup, suyla durulayın. Ardından yünlü çoraplarınızı giyerek ayaklarınızın sıcak kalmasını sağlayın.

    Masaj: Baş ağrınız aşırı stresten kaynaklanıyorsa, ensenize ve şakaklarınıza ılık susam veya çin yağı ile yapacağınız minik dokunuşlar, sakinleşmesine yardımcı olabiliyor.

    Soğuk duş: Baş ağrısından yakındığınızda soğuk duş alın. Uzmanlar, soğuk suyla yapacağınız duşun kan basıncınızın normal değerlere ulaşmasına yardımcı olacağını belirtiyorlar.

    Ayağınızı sıcak, başınızı soğuk tutacak banyo: Ayaklarınızı, ayak bilekleriniz de dahil olmak üzere 15 dakika sıcak suya sokun. Bu sırada başınızın üzerine de buz kompresi uygulayın. Uzmanlara göre; sıcak su ayaklarınızdaki damarların genişlemesini, soğuk kompres de başınızdaki damarların daralmasını sağlıyor. Böylelikle kan vücutta daha dengeli dağılarak baştaki basıncı, dolayısıyla da ağrıyı azaltıyor.

    3. VAJİNAL MANTAR

    Vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan 'candida albicans' mantarları aslında her kadının vajinasında doğal olarak var. Vajina florası sağlıklı olduğu sürece de herhangi bir probleme yol açmıyorlar. Ancak zayıflayan bağışıklık sistemi, antibiyotik kullanımı veya doğum kontrol hapları kullanımı gibi nedenler vajina florasını bozabiliyor, bunun sonucunda da maya hücreleri aktif hale gelip çoğalmaya başlıyor. İlaç tedavisiyle yakınmalar büyük bir oranda gideriliyor. Ayrıca alternatif yöntemler de tedaviye yardımcı olabiliyor.

    Aromaterapi: Enfeksiyonun ilk dönemlerinde, aroma yağlarıyla yapacağınız oturma banyosu yakınmalarınızın hafiflemesini sağlayabiliyor: 1 yemek kaşığı ölüdeniz tuzu ile gül ve lavanta karışımından oluşan 5 damla yağı kaynar suya ilave edin. İsterseniz suyun içine, kabuğunu soyduğunuz 1 diş sarımsak da atabilirsiniz. Ardından suyun üzerine doğru çömelerek buharın vajinal bölgenize ulaşmasını sağlayın.

    Şifalı bitkiler: Büyük bir pamuk parçasını, hazırlamış olduğunuz papatya çayına daldırın. Ardından vajinal bölgenizi bu pamukla, sabah ve akşam olmak üzere, günde 2 kez, önden arkaya doğru yavaşça silin. Aynı işlemi isterseniz defne yaprağıyla da yapabilirsiniz: Bir miktar defne yaprağını, dalları ve yemişleriyle birlikte 1 litre suda kaynattıktan sonra süzün. Vajinal bölgenizi bu suyla günde 2 kez yıkayın.

    Demirhindi çayı da vajinal mantara karşı etkili olabiliyor: Bir fincan kaynar suyun içine 1 çay kaşığı demirhindi katıp, çayın demlenmesi için kısa bir süre bekleyin. Çayı süzdükten sonra sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez için.

    Haberin devamı 2009 Nisan sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz