Diğer
    Ana SayfaSağlıkKalp krizine dair bilinmeyenler

    Kalp krizine dair bilinmeyenler

    -

    Ülkemizde her yıl 150 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Üstelik, kalp sorunları artık gençleri de tehdit ediyor. Biz de, zemininde uzun yıllara dayanan hatalı yaşam alışkanlıkları yatan kalp krizi hakkında bilinmeyenleri Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin’e sorduk…

    FUNDA ÇATAR

    Kalp krizi nasıl gelişiyor? Bu sırada vücutta ne tür bir değişim yaşanıyor?
    Kalp krizi, kalbi besleyen koroner arterlerin, kalp kası hücrelerine yeterli kanı götürememesine bağlı yaşanan ve kalp kası hücrelerinin ölümü ile sonlanan bir süreç. Kalp krizi sırasında da göğüs ağrısı gelişiyor. Bu ağrı; özellikle göğsün orta ve sol tarafından sırta, boyuna, sol kol başta olmak üzere iki kola da yayılabilen baskı ile sıkışma tarzında şiddetli bir şekilde ortaya çıkıyor. Beraberinde nefes darlığı, soğuk terleme ve çarpıntı oluşabiliyor. Mide bulantısı, kusma, bayılma, baş dönmesi, öksürük, hazımsızlık ve benzeri şikayetler ile ciddi anksiyete, kalp krizi sırasında yaşanan diğer belirtilerden.

    Kalp krizi hangi belirtilerle "geliyorum" diyor? Kadınlarda daha farklı belirtiler oluyor mu?
    Göğüs ağrısı kalp krizinin habercilerinden olabiliyor. Egzersiz sırasında gelişen ve dinlenmekle gerileyen göğüs ağrıları 'koroner' kalp hastalıklarına işaret edebiliyor. Özellikle diyabetik hastalarda göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi gelişebiliyor. Eforla olan nefes darlığı, terleme ve sıkıntı hissi de kalp krizinin ön belirtilerinden olabiliyor. Kadınlarda kalp krizi görülme sıklığı menopoz öncesinde erkeklere nazaran daha az. Ancak menopoz sonrasında bu risk sıklıkla erkeklerinkine yaklaşıyor. Erkeklerde izlenen tipik göğüs ağrısı gelişebildiği gibi, daha çok boyuna, sırta ve kola yansıyan ağrılar, nefes daralması, kusma, yorgunluk ve bitkinlik gibi belirtiler ön plana çıkabiliyor. Tüm bunların yanında, bazen kalp krizi daha önceden hiçbir belirti vermeden aniden de ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle şikayetlerinizin ortaya çıkmasını beklemektense, düzenli kontrollerden geçmeniz yaşamsal önem taşıyor.

    Haberin devamı 2008 Temmuz sayımızda…



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz