Diğer
    Ana SayfaSağlıkKan şekerinin tatsız sürprizi; İnsülin direnci

    Kan şekerinin tatsız sürprizi; İnsülin direnci

    -

    Her adımda önümüze çıkan cezbedici yiyecekler, market raflarından alışveriş sepetine atlayıveren abur cuburlar, hiç yorulmamamız için kapımızın önünde bekleyen otomobillerimiz, konforlu ofislerimiz, asansörlerimiz ve spor yapmamak için üretebildiğimiz onlarca bahane bizi ‘insülin direnci’ ile tanıştırıyor. Tedavi edilmediği takdirde Tip 2 diyabete ilerleyebilen bu hastalık ‘çağın vebası’ olarak tanımlanıyor.

    Son zamanlarda televizyonu açtığınızda, radyoda, gazete sayfalarında ve dergilerde hep karşınıza o çıkıyor; insülin direnci. Çağın hastalığı olarak nitelendirilen bu tablodan neden bu kadar çok korkuluyor ve önlemek için neler yapmak gerekiyor sorularını Bayındır İçerenköy Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Özgil Yetkin’e sorduk. İnsülin direncinin ne olduğunu anlamak için önce kan şekeri-insülin dengesinin nasıl çalıştığını anlamak gerektiğini belirten Yetkin, bizi vücudumuzda küçük bir keşif yolculuğuna çıkardı. Hem kendinizin hem de çocuklarınızın çağın vebasına yakalanmaması için bu yazıyı okumalısınız.

    İnsülin nedir?
    Her organizmada olduğu gibi insanın da yaşaması için enerji girdisi olması şart ve vücudumuz kendisi için gerekli olan enerjiyi, yiyip içtiğimiz gıdalardan alıyor. Aldığımız karbonhidratlı gıdalar kanımıza şeker olarak karışıyor ve bu şekerin seviyesini dengelemek için insülin hormonuna ihtiyacımız var. İnsülin hormonu midemizin hemen altında bulunan ve pankreas adı verilen organdan salgılanıyor. Bu hormon, kana girmiş olan enerji kaynağını, yani şekeri hücrenin içine sokmak ve hücrenin bunu yakıt olarak kullanmasını sağlamak görevini üstleniyor.

    İnsülin hormonunun seviyesi sağlımızda nasıl bir rol oynuyor?
    İnsülin hormonun yokluğu, çocukluk diyabeti denilen Tip 1 diyabete neden oluyor ki bu hastalık insülin tedavileri başlamadan önceki yıllarda ölümcül oluyordu. Ancak insülin hormonu seviyesinin kanda fazla olması da iyi bir durum değil çünkü insülin direnci denilen tabloyu ortaya çıkarıyor.

    - Advertisement -

    ŞEKERLİ GIDALAR ELİMİZİN ALTINDA
    Uzman Dr. Demet Özgil Yetkin, toplum olarak yaşlanmamızın yanı sıra asıl sıkıntının yemek yeme sistemimizdeki olumsuz değişiklikler ve hareketsizlikten kaynaklandığını söylüyor. Tükettiğimiz gıdaların içinde gereğinden fazla glikoz bulunmasının ve özellikle yapay şeker içeriği yüksek gıdalara ulaşmanın kolay olmasının insülin direnci vakalarını artırdığını belirten Dr. Yetkin, “Okulda, işyerinde ya da bir alışveriş merkezinde bir lira karşılığında şeker içeriği yüksek bir gıdaya ulaşmak çok kolayken bir elma ya da yağsız yoğurt bulmak çok zor oluyor” diyor.

    ASIL MESELE METABOLİK SENDROM
    İnsülin direncinin buzdağının görünen kısmı olduğunu belirten Uzman Dr. Demet Özgil Yetkin, “İnsülin direnci, metabolik sendrom dediğimiz ve asıl sorunları yaratan tablonun bir ayağını oluşturuyor. Karın çevresinde yağ birikmesi, HDL’nin düşmesi, kan yağlarının yükselmesi, tansiyonun yükselmesi ve diyabet ile insülin direnci belirtilerinden en az üçünün bir arada bulunduğu tabloya metabolik sendrom diyoruz. Kalp damar hastalıkları, inme ve diyabet en sık bu grupta görülüyor” diyor. Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz