Zaman içerisinde ani ve istemsiz bir şekilde büyüyen rahim içi kas dokusu bazı kitlesel oluşumlara neden olabilir. Kas liflerinin meydana getirdiği iyi huylu tümörler olan miyomlar kadınlarda sıklıkla görülebilir. Peki, miyomlar genellikle hangi yaşlar arası görülür? Karın bölgesinde şişlik miyom belirtisi mi? Miyom olduğu nasıl anlaşılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, kadınların karın bölgesindeki şişliklerin hafife alınmaması gerektiğini ve miyom belirtisi olabileceğini anlattı.
MİYOMLAR HANGİ YAŞ ARALIĞINDA GÖRÜLÜR?
Miyomların belirti veren türleri olduğu gibi belirti vermeyen türleri de vardır. Genelde 35-40 yaş aralığında görülen miyomların oluşmalarında östrojen hormonu en önemli faktör olarak kabul edilir. Bu durum aynı zamanda miyomların genelde üreme çağından önce ortaya çıkmamasının da en önemli nedenidir.
MİYOM BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Cinsel ilişkide zorlanma,
- bel bölgesinde ağrı,
- cinsel ilişki sırasında aşırı ağrı,
- sık idrara çıkma,
- rahim ya da karın bölgesindeki şişlikler
Miyomlar genelde aşırı kanamalı adet dönemleri yaşanmasına neden olsa da birçok farklı belirti ile kendilerini gösterebilirler. Başlangıç aşamasında kadınlarda adet kanaması süresi değişmez ve yalnızca kanama miktarında artış gözlemlenir. İlerleyen zamanla birlikte sürenin ve kanama miktarının fazlalığı nedeniyle anemi sorunu ortaya çıkabilir. Bazı miyom türlerinde kanama miktarının fazlalığının yanı sıra ara kanama da görülebilir. Bu tür şikayetlerle doktora başvuran kadınların rahim ağızları incelenir. Gerekli görülürse rahim içerisinden parça alınır. Kanamanın endometriumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı bu şekilde saptanır.
Eğer karnın görüntüsünü bozacak derecede büyümüş olan miyomların varlığı söz konusuysa çözümün ameliyat olması olasıdır.
MİYOM OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Miyomların belirti vermeyen türlerinin de olması jinekolojik muayenelerin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Miyomlar jinekolojik muayene esnasında ultrason ile kolayca görüntülenebilir. Miyomlar bir tür yumuşak doku tümörüdür ve gerekli durumlarda MR tetkikine de başvurulabilir.
MİYOM TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Belirli boyutlara ulaşan, düzensiz kanama, ağrı, idrar kaçırma gibi şikayetlere neden olan ya da rahim içerisine baskı yapan miyomlar cerrahi müdahale ile alınabilir. Ancak her miyomun tedavisi için cerrahi müdahale gerekmez. Miyom ilaçla tedavi edilebilen bir sağlık sorunu değildir. Miyom tanısı koyulurken ultrasonografi, histerografi, sonohisterografi, histeroskopi gibi yardımcı teknolojilerden yararlanılabilir. Özellikle rahim içerisinde yer tutan miyomların tanısında ve eş zamanlı tedavisinde histeroskopik operasyonlar en etkin metot olarak kabul edilir.
Günümüzde miyomların tedavisinde Robotik cerrahi, Laparoskopik cerrahi (özellikle 3 Boyutlu Laparoskopi) ve histeroskopiden faydalanılır. Rahim dokusunu koruyarak sadece miyomların alınması hedeflenir.
MİYOMLARIN TEDAVİSİ SADECE CERRAHİ MİDİR?
Miyomlar RF Ablasyon/Hipertermi yöntemi ile ameliyat etmeden de yapılabilir. Bu yöntem ile hiçbir kesi olmadan şikayete neden olan miyom dokusunda küçülme sağlanır. Hasta hastanede kalmadan günübirlik uygulama ile tedavi edilir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Kısırlıkta (infetilite) miyomların etkisi nedir, nasıl tedavi edilir?
- Tedavi edilmeyen miyomlar kısırlık nedeni
- Sinsice ilerleyen hastalık: Yumurtalık kanseri! Belirtileri nelerdir?
- Hamile kalmayı zorlaştıran 6 etken!
- Miyom belirtileri nelerdir? Miyom kaç cm olursa ameliyat zorunludur?