Yaz boyunca serinlemenizi sağlayacak 10 farklı şeftalili tarif

Summer fruit background. Flat lay composition with peaches. Ripe

Yaz meyveleri şüphesiz ki çok lezzetli ve iştah açıcı! Birçoğunuzun yaz meyveleri favorilerinden birinin de şeftali olduğuna çok eminiz… Ağız sulandırıcı, tatlı mı tatlı, her öğüne uyum sağlayabilen şeftaliyi hem içecek hem de yiyecek tariflerinde rahatlıkla değerlendirebilirsiniz. İşte yaz boyunca serinletecek, damağınızda tatlı bir lezzet bırakacak 10 farklı tarif!

Hazırlayan: Elif Gürsoy

10 FARKLI ŞEFTALİLİ TARİF *

DONDURMALI FİT ŞEFTALİ *

MALZEMELER

  • 4 adet şeftali
  • Yarım çay kaşığı toz tarçın
  • 5-6 adet karanfil
  • 100 ml su
  • 1 top vanilyalı light dondurma
  • 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi şekeri
  • 1 tatlı kaşığı bal ya da agave şurubu

HAZIRLANIŞI
Şeftalilerin kabuklarını soyun ve ortadan ikiye ayırın. Çekirdeklerini çıkardığınız şeftalileri fırın kabına yerleştirin. Ayrı bir kasede Hindistan cevizi şekeri, su, tarçın ve karanfili bir araya getirip iyice karıştırın. Şeftalilerin üzerinde gezdirip, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. Fırından alın ve soğumaya bırakın. Servis ederken vanilyalı dondurma ekleyin. İsteğe göre üzerine bal ya da agave şurubu gezdirebilirsiniz.

YULAF LAPASI *

MALZEMELER

  • 1 adet şeftali
  • 5 yemek kaşığı yulaf unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı vanilya özü

HAZIRLANIŞI
İyice yıkayıp soyduğunuz şeftaliyi püre kıvamına getirin. Eğer zaten yumuşaksa çatalla da ezebilirsiniz. Tavaya yulaf ununu koyup düşük ateşte biraz çevirin ve ardından sırasıyla çırpılmış yumurta, vanilya özü, bal ve sütü ekleyip iyice karıştırın. Bebek maması kıvamına gelinceye kadar pişirin. Küçük bir kasede, şeftali dilimleriyle süsleyerek servis edin.

ŞEKERSİZ MUFFİN *

MALZEMELER

  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet küp küp doğranmış şeftali
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 1,5 su bardağı yulaf unu ya da tam buğday unu
  • Bir tutam tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
  • Bir tutam limon kabuğu rendesi
  • 5 adet dövülmüş ceviz

HAZIRLANIŞI
Geniş bir kapta yumurta ve tuzu iyice çırpın. Ardından yoğurt, zeytinyağı ve balı da ekleyip çırpmaya devam edin. Elekten geçirdiğiniz yulaf ya da tam buğday unu, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek biraz daha düşük hızda çırpın. Bu karışıma limon kabuğu ve dövülmüş cevizi de ekleyip biraz karıştırın. Elde edilen bu karışımı muffin kalıplarına dökün. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. Piştiğinde fırından alıp üzerine şeftalileri yerleştirin ve tekrar fırına verin. Kürdan testiyle kontrol ederek pişirmeye devam edin. Servis ederken bal ile süsleyebilirsiniz.

MOZZARELLALI ROKA SALATASI *

MALZEMELER

  • 1 demet roka
  • 3 dilim mozzarella
  • 1 adet şeftali
  • 3 adet ceviz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI
Yıkayıp kuruladığınız roka yapraklarını irili ufaklı parçalar halinde servis tabağına yerleştirin. Diğer tarafta düşükorta ısı arasında ısıtığınız tavaya şeftali dilimlerini koyup rengi hafif değişene kadar önlü arkalı pişirin ya da ızgara yapın. Ardından şeftalileri de rokaların üzerine dizin. Mozzarella peynirlerini de aynı şekilde aralara yerleştirin ve nar ekşisizeytinyağı karışımını üzerinde gezdirin.

ŞEFTALİ SMOOTHIE *

MALZEMELER

  • 1 adet büyük boy şeftali
  • 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 su bardağı laktozsuz süt
  • 1 çay kaşığı bal

HAZIRLANIŞI
Kabuklarını pijama desenli şekilde soyduğunuz şeftaliyi, süzme yoğurdu, sütü ve balı blender’dan pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar geçirip servis edin.

ŞEKERSİZ SORBE *

MALZEMELER

  • 2 adet şeftali
  • 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt
  • 1 yemek kaşığı bal

HAZIRLANIŞI
Çekirdeklerini çıkardığınız şeftaliyi bal ve yoğurt ile tam üç dakika boyunca mutfak robotundan geçirin. Dondurmak istediğiniz kaba alın ve buzluğa koyun. üç-dört saat bekletin.

ŞEFTALİ PİZZA *

MALZEMELER

  • 1 su bardağı yulaf unu
  • 5 yemek kaşığı esmer şeker
  • 2 adet şeftali
  • 5 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 3 yemek kaşığı labne ya da mascarpone

HAZIRLANIŞI
Yulaf unu, esmer şeker ve Hindistan cevizi yağını bir kapta karıştırıp yoğurun. Buzdolabı poşetine koyup 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Fırına koyacağınız yağlı kağıt tepsisine bir miktar un serpin ve hamuru burada açabildiğiniz kadar açıp yuvarlak şekil verin. Daire şekli için servis tabağından da yardım alabilirsiniz. Açtığınız hamurun üzerine labne ya da mascarpone sürün. Şeftalileri ince ince dilimleyip simetrik bir biçimde yuvarlak hamur üstüne dizin. Dizme işlemi bittikten sonra hamurun kenarlarını oluşturmak için hafifçe yuvarlayın ve sınır oluşturun. 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirip servis edin. Parlak gözükmesi için bal ile süsleyebilirsiniz.

PUDİNG *

MALZEMELER

  • 3 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı esmer şeker
  • 2 yemek kaşığı yulaf unu
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı şeftali püresi (kabuklarını soyduktan sonra mutfak robotundan geçirilerek elde edilebilir)
  • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

HAZIRLANIŞI
Hindistan cevizi yağı hariç tüm malzemeleri tencereye koyup, kıvam alıncaya kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin. Koyulaştığında ateşten alıp Hindistan cevizi yağını ilave ederek karıştırın. Servis edilecek kaselere eşit şekilde bölüştürün. Birkaç saat buzdolabında kaldıktan sonra servis edebilirsiniz.

ŞEFTALİ ŞERBETİ *

MALZEMELER

  • 700 ml bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 7 adet şeftali
  • 200 g esmer şeker

HAZIRLANIŞI
Su ve esmer şekeri bir tencerede kaynatın. Ardından kabuklarını soyup ince dilimler halinde doğradığınız şeftalileri ekleyip, kaynatmaya devam edin. Reçel kıvamına geldiğinde süzüp tekrar kaynatmaya devam edin ve limon suyunu ekleyin. Servis etmek için soğumasını bekleyin ve buz ile servis edin.

BUZLU ÇAY *

MALZEMELER

  • 2 su bardağı demli çay
  • 2 adet şeftali
  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı esmer şeker
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • Yarım dilimlenmiş limon

HAZIRLANIŞI
Şeftalileri iri parçalara bölüp tencereye koyun ve suyu ilave ederek kaynamaya bırakın. Şeftaliler tamamen yumuşayınca ateşten alın ve 15 dakika bekletin. Ardından ince bir tülbentle süzün. Demli çay, esmer şeker, limon tuzu ve limon dilimlerini ekleyip 10 dakika bekletin. Tekrar süzüp muhafaza etmek istediğiniz sürahiye dökün ve limon parçalarını içinden alın. Buzdolabında saklayıp servis edebilirsiniz.

İLGİLİ İÇERİKLER

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here