Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetKilolar kontrol altında

    Kilolar kontrol altında

    -

     

    Tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de hızla artan ve önemli sağlık sorunlarına yol açan obeziteye karşı bilinçlendirme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İstatistikler Türkiye’nin dünyadaki artıştan etkilendiğini gösteriyor. Bu yüzden acil önlem planı yapıp, obezitenin büyük bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınması gerekiyor.

     

    - Advertisement -

    Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve yaklaşık 1.6 milyardan fazla kilolu kişi bulunuyor. Bu rakamların önümüzdeki 4 yıl içinde 700 milyon obeze ve 2.3 milyar fazla kilolu kişiye ulaşması bekleniyor. Obezite konusundaki bu korkutucu rakamlar Türk Obezite Vakfı’nı da harekete geçirdi. Vakıf, önemli sağlık sorunlarına yol açan obezite konusunda kişileri bilinçlendirmek amacıyla Kilo Kontrol Hareketi’ni başlattı. Biz de, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva’dan hem obezite hem de Kilo Kontrol Hareketi hakkında bilgi aldık.

     

    Obezite sorunu Türkiye’de nasıl bir artış izliyor?

    Obezitede çok büyük bir artış görülüyor. Kadınlarda yüzde 35, erkeklerde de yüzde 100 obezite artışı var. Türkiye nüfusunda da obezite yüzde 32’ye ulaştı. Kadınlar ve erkekler arasında belirgin bir artış bulunuyor. Erkeklerde obezite daha belirgin bir hızla artıyor. Bel çevresine bakıldığında özellikle abdominal obezite dediğimiz karın bölgesindeki genişleme oluyor. Dolayısıyla obezite Türkiye’de de dünyadaki artış trendini yakalamış durumda.

     

    Obezite beraberinde hangi hastalıkları getiriyor?

    Obezite, beraberinde insülin direncine yol açıyor ve buna paralel olarak da insülin direnciyle ilişkili olan pek çok hastalık obez kişilerde daha çok görülüyor. Bu hastalıkların başında; şeker hastalığı ve hipertansiyon ile bunlara eşlik eden kalp damar hastalıkları, inmeler, bacak damarlarındaki tıkanıklar yer alıyor. Obezite; karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, bağırsak bozuklukları ile sindirim sistemi, meme ve prostat gibi kanser türlerine de neden olabiliyor. Ayrıca, deri bozuklukları görülebiliyor. Cildin kıvrım bölgelerinde döküntü, akne gibi pek çok deri rahatsızlıkları da olabiliyor; psikolojik problemler görülebiliyor. Üremeyle ilgili sorunlar da ortaya çıkabiliyor.

     

    Çocukluk çağından başlayarak obeziteye karşı nasıl önlemler alınmalı?

    Çocukluk çağından itibaren yaşam tarzının obeziteyi önleyecek şekilde belirlenmesi gerekiyor. Özellikle ebeveynde obezite varsa, o çocuklara daha da özen gösterilmesi gerekiyor. Fazla yağ ve şeker tüketilmemesi, mutlaka fiziksel egzersizin yer aldığı bir yaşamın benimsetilmesi; sebze, meyve, süt ve süt ürünleri ile dengeli miktarda et tüketme gibi sağlıklı beslenme tarzının öğretilmesi, hazır yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. 



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....