Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetKiraz ishal yapar mı? Kirazın faydaları ve iyi geldiği hastalıklar

    Kiraz ishal yapar mı? Kirazın faydaları ve iyi geldiği hastalıklar

    -

    Vitamin ve mineral deposu kirazın, beyin sağlığından sindirim sorunlarına kadar pek çok faydası bulunuyor. Peki, kirazın faydaları nelerdir? Kiraz ishal yapar mı? Kiraz hangi hastalıklara iyi gelir? Diyetisyen Ferdi Öztürk, hastalıkların tedavisinde kullanılan ve koruyucu meyve olan kirazın faydalarını anlattı.

    kiraz

    KİRAZ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

    Kirazın aspirinden bile güçlü ağrı kesici özelliği de bulunuyor.

    Antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruma sağlayan kirazın aynı zamanda kalp ve damar sağlığına da iyi geldiğini söyleyen uzmanlar, “Kiraz kolesterolü ve kan şekerini düşürüyor. Kanı temizliyor ve sivilce gibi cilt sorunlarını önlüyor, yaşlanma belirtilerini geciktiriyor.

    İdrar söktürücü özelliğiyle vücudu zehirli maddelerden temizliyor” diye ekliyor.

    - Advertisement -

    KİRAZ İSHAL YAPAR MI?

    Yapısındaki besin lifi sayesinde kabızlığı önlüyor, ishali kesiyor ve sindirim sorunlarına çözüm oluyor. Aynı zamanda şişkinlik problemi olan hastalara yardımcı oluyor. Fakat aç karnına çok fazla kiraz yemek ishale sebep olabilir.

    KİRAZIN FAYDALARI

    • Kan şekerini düşürüyor
    • Kolesterolü düşürüyor
    • Kanı temizliyor
    • İdrar sökücü özelliği bulunuyor
    • Sivilceleri önlüyor
    • Gut hastalığı tedavisinde etkin rol oynuyor
    • Vücuttan nikotini atıyor
    • Böbrek ve kum taşlarının oluşmasını önler
    • Bağışıklık sistemini güçlendirir
    • Yağların azalmasında etkilidir
    • Diyabet ve obezite ikilisine savaş açar

    VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU

    100 gram kiraz ortalama 14-15 adettir ve 65 kaloriye tekabül etmektedir. A vitamini, potasyum içeriği ve lif açısından zengin olmasının yanı sıra antioksidan içeriği de yüksektir .

    GUT HASTALIĞI TEDAVİSİNDE ETKİNDİR

    Halk arasında zengin hastalığı olarak bilinen gut hastalığı, kandaki ürik asit yüksekliğinden kaynaklanır. Yüksek ürik asit özelliklerde vücutta ayak başparmağında, eklemlerde birikerek ağrı ve şişkinliğe sebep olur. Kiraz kanda yüksek olan ürik asitin dışarı atılmasını ve kanda dengelenmesine yardımcı olarak eklem hastalıkları, Gut hastalığı tedavisinde önemli rol oynar.

    VÜCUTTAN NİKOTİN ATAR

    Sigara içen bireylerle nikotin hızlıca akciğerlere ulaşır ve kana karışır. Nikotin bağımlılık yapan keyif verici bir maddedir. Günde 1 porsiyon kiraz nikotinin vücuttan atılmasını sağlar ve içeriğindeki flavonoidler sayesinde hücre duvarının zarar görmesini engelleyerek vücuttaki zehri temizler.

    BÖBREK DOSTUDUR

    Kirazda bulunan Kinik asit böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir veya oluştuysa daha rahat kum dökülmesine yardımcı olur.

    KABIZLIK  TEDAVİSİNDE ETKİNDİR

    Lif açısından zengin olan kiraz sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık ve şişkinlik problemi olan hastalara yardımcı olur.

    BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTAR

    Kiraz meyvesi fitokimyasallar açısından zengindir, antioksidan bir meyvedir. Vucutta oluşabilecek iltihabi reaksiyonların önlenmesinde, vücut şişliği ve ödemin atılmasına yardımcı olarak enfeksiyon hastalıklarına karşı savaş açarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.

    VÜCUTTA YAĞLARIN DEPOLANMASINI ÖNLER 

    Obezite tedavisinde fitokimyasal içeriği sayesinde lipit metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olan kiraz diyetlerde mutlaka yer almalıdır. Günde 10-15 adet ara öğünlerde tüketilecek olan kiraz depo yağların azaltılmasında, kan şekerinin dengelenmesinde, insülin direncinin kırılmasında ve bu süreçte diyabet ve obezite ikilisine savaş açmaktadır.

    İLGİLİ DİĞER İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz