Diğer
    Ana SayfaSağlıkKorkutan uyarı: Bu sene grip daha ağır geçecek!

    Korkutan uyarı: Bu sene grip daha ağır geçecek!

    -

    Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte hastanelerin acil bölümleri grip vakalarıyla doldu taştı. Uzmanlar virüslerin hızla yayılmaması için grip aşısını öneriyor.

    Dünya Sağlık Örgütü’nün öngörüsüne göre grip vakaları geçen seneye göre bu sene biraz daha ağır geçecek. Bu yüzden İÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu grip konusunda uyardı.

    Aşı mümkünse aralık sonuna kadar tamamlanmalı. Mevsimsel grip vakaları başladı. Kapalı ortamlara girilmesi grip yayılımını kolaylaştıracak. Mutlaka aşı yapılması gereken gruplara dünya sağlık örgütü bu yıl ilk sıraya hamileleri aldı.

    Hamileler, 65 yaş üstündekiler,  kanser tedavisi görenler, kronik hastalıkları olanlar,  kronik akciğer hastalığı, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, kronik kalp hastalığı olanlar,  ileri obezler,  HIV liler,  bağışıklığı baskılanmış veya baskılayıcı tedavi alanlar ve bunların yakınları,   huzur evi, bakım evi gibi kalabalık ortamlarda yaşayanlar ve sağlık çalışanları mutlaka aşılanmalı. 6 aydan büyük çocuklar aşılanabilir.

    - Advertisement -

    Kalabalık ortamlar, okullar, kreşler, fabrikalar, toplu taşımalar bulaşmada önemli. Grip olan kişiyle 1 metreden daha uzak mesafede yaklaşalım. Bu dönem tokalaşmaktan, sarılmadan uzak duralım.

    Hastalığın etkileme süresi 5 gündür. Bu dönem en üst düzey bulaştırma özelliğine sahip olduğundan bu süreçte evden çıkılmamalı. Grip riskli gruplarda zatürreye çevirebilir. Bu nedenle kanser, kronik kalp hastaları, KOAH, diyabet, böbrek yetmezliği gibi bağışıklığı düşük hastalar ve 65 yaş üstü kişiler grip aşısı yanında zatürre aşısı da olmalı.

    GRİP VE NEZLE OLDUĞUMUZDA UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER

    ”AŞI İLE İLGİLİ ANLAMSIZ BİR KORKU VAR”

    Hastalık damlacık yolu ile bulaşır, öksürür, aksırırken ağız burun kapatılmalı. Mümkünse hastalık döneminde maske kullanılmalıdır.

    GRİP VİRÜSÜNE BULAŞMIŞ ELLER BULAŞMA KAYNAĞI

    ”Eller sürekli yıkanmalıdır ve el yıkamak bu hastalıktan en önemli korunma yöntemidir.  El yıkama işlemi en az 20 saniye sürmelidir ve parmak araları ile birlikte yıkanmalıdır.

    Aşıyla ilgili sağlık bakanlığı tarafından çok sayıda test yapıldı. Dünya sağlık örgütü onay verdi. Aşı ile ilgili anlamsız bir korku var, aşı olmaktan çekinmeyin. Sağlıklı bağışıklık sistemi güçlü insanlar da aşı yaptırabilir. Bu onların hastalığı başkalarına bulaştırmasını engeller.’

    15 SORUDA GRİP AŞISI

    GRİPTEN KORUNMAK İÇİN FAYDALI ALIŞKANLIKLAR:

    -Sabunla 20 saniyeden az olmamak üzere ellerinizi yıkayın.

    -Ellerinizi su ve sabunla tamamı sabunlanacak şekilde yaklaşık 20 saniye kuvvetlice ovalayın. Su sıcaklığı önemli değil, ovalama ve zaman önemli! Ellerinizi kurulamak için kağıt havlu kullanın.

    -El yıkamanın mümkün olmadığı bir durumdaysanız,  el hijyeni sağlamak için %70 alkol içeren el antiseptiği kullanın! Toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra (ellerinizi yıkayamazsanız) alkol bazlı el antiseptiği kullanabilirsiniz.  

    -Dokunmatik ekranlar, ATM ler, Metro ve otobüs tutacakları ve yürüyen merdiven kolları, asansör düğmelerinden mikrop bulaşabilir. Bu yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizi temizlemeyi ihmal etmeyin.

    -Batarya kolu, tuvalette en kirli yüzeydir. Elinizi su ve sabunla yıkayın dışarı çıkarken tuvalet kapısını açmak için, elinizi kuruladığınız kağıt havluyu kullanın!

    -Spor salonlarındaki aletleri kullanmadan önce spor salonu ekipmanını silerek kendinizi mikroplardan koruyun.

    -Hasta kişilerle tokalaşmaktan ve sarılmaktan kaçının. Hasta kişilere kağıt maske takmasını önerin!

    EN ETKİLİ 10 ŞİFALI BİTKİ REÇETESİ



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz