Kalp sağlığını iyileştirmenin, zihni boşaltmanın ve bedeni aktif tutmanın en güzel yollarından biri koşmak. İster uzun ister kısa mesafe koşmuş olun, vücudunuz her zamankinden daha çok besin desteğine ihtiyaç duyuyor. Peki hangi kaynaklardan yardım almalısınız? İşte koşu sonrası metabolizmanızı kendine getirecek, enerjinizi dengeleyecek ve kas dokusunu anında onarmaya başlayacak besinler…
KOŞU YAPTIKTAN SONRA NE YEMELİ?
Pancar
Pancar, besin açısından zengin, kalorisi düşük ve açlığı kontrol eden harika bir lif kaynağı, Bu da onları herhangi bir salataya dahil olmaları için yeteri kadar “sağlıklı” kılıyor. Dahası, vücudunuzun kan damarı sağlığı için en önemli moleküllerden biri olan nitrik oksit üretmesine yardımcı oluyor. Çalışmalar, pancardan ve ıspanak ve roka gibi diğer nitrat açısından zengin sebzelerden alınan nitratların koşu performansını artırabileceğini ve koşu yorgunluğunu geciktirebileceğini gösteriyor.
Karpuz
İlk bakışta piknik havası seziyor olabilirsiniz. Ama karpuz ondan daha fazlası! Bilinenin aksine aslında o kadar da yüksek kalorili olmayan, sitrülin ve likopen gibi iki güçlü bitki bileşiğinin iyi bir kaynağı… Egzersiz yorgunluğunu geciktirebiliyor ve kas ağrısını hafifletebiliyor! Yüzde 91 su içeren karpuz, koşunuzdan sonra yeniden sıvı almanıza da yardımcı oluyor!
Humus ve sebze ikilisi
Coğrafi koşullarımızın bizlere kattığı en lezzetli değerlerden biri, humus… İyi bir bitki bazlı protein kaynağı! Ancak humus tüketirken yanında her ne kadar ekmeğin çok iyi gittiğini bilsek de siz tercihi kök sebzelerden yana kullanın. Fırında ya da sağlıklı pişirme cihazlarında az yağlı şekilde kıtır hale getirebildiğiniz sebzeler humus için en sağlıklı eşlikçiler olabilir. Örneğin, havu, pancar, kereviz, turp ya da karnabahar? Biraz acıktık mı ne?