✓ Doğruluğu kontrol edilmiş makale

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş


Ana Sayfa Beslenme & Diyet Kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gereken 6 madde

Kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gereken 6 madde

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. En önemli konulardan biri de kurbanlık seçimi. Peki, kurbanlık seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş anlatıyor…

KURBANLIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? *

  • Kurban için mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş hayvanların tercih edilmesi gerekiyor.
  • Kurbanın uygun koşullarda kesildiğinden emin olmalısınız.
  • Kurban seçiminde öncelik hayvanın yaşıdır. Büyükbaş hayvanlarda iki yaşını, yani kapağını sökmüş olması. Tabii bunu ağzını açıp diş muayenesiyle de görebilirler.
  • Küçükbaş hayvanlarımızda en az altı aylık veya annesinin büyüklüğüne kavuşması gerekmektedir.
  • Dikkat edilmesi gereken bir hususun da hayvanlarda bir uzvun eksik olmaması. Bacağında sakatlık boynuzunda, kulağında veya gözünde herhangi bir akıntısı geliyor mu?
  • Tüy yapısı nasıl bakılması gerekiyor.

YENİ KESİLEN ETİN SİNDİRİMİ ZOR OLUR *

Yeni kesilen kurbanın etinin sindirimi ve pişimi zor olur. Bu durum midede hazımsızlık, mide ve bağırsak problemlerine sebep olabilir. Bu nedenle etlerin 1-2 gün buzdolabında bekletilmesi daha uygun olacaktır.

Sonrasında ise saklama koşulları oldukça önemlidir. Düzgün ve yeterli saklama koşullarında saklanmayan etin besin zehirlenmelerine neden olabileceği unutulmamalıdır.

Uygun koşullarda saklanmayan ve pişirilmeyen etler, salmonella, e.coli gibi mikroorganizmaların neden olduğu zehirlenmelere sebep olabilir. Her zaman olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenme ilkelerine uymaya, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.”

İLGİLİ İÇERİKLER

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here