Çoğunlukla ekmek, kek, poğaça, kurabiye, simit, pizza hamuru, hazır bisküviler ve krakerlerde kullanılan mayalar gıda pazarında çok geniş bir kullanım alanına sahip. Fakat fırıncılar, pastacılar vb. alanlarda çalışanlar dışında ilk kez maya kullanıcakların aklında bazen soru işareti olabiliyor. Bu en çok kuru maya ve yaş maya arasında yaşanıyor. Peki, kuru maya ile yaş maya farkı nedir? Instant maya nedir? Gelin farklarına ve kullanım alanlarına detaylarıyla birlikte bakalım…
MAYANIN FAYDALARI NELERDİR?
- Maya hem tükettiğimiz gıdalara tat katar hem de sağlığımız korumamıza yardımcı olur.
- İçeriğinde bağışıklık sistemimizi güçlendiren amino asitler, mineraller, vitaminler ve enzimler gibi etkenler vardır. Bu etkenler, vücudumuzun yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesine yardımcı olur.
- Maya, aynı zamanda güçlü bir protein kaynağıdır
- Probiyotik içeriği sayesinde, bağırsak florasının dengesinin sağlanmasında büyük rol oynar.
KURU MAYA İLE YAŞ MAYA ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Marketlerde karşımıza çıkan ve hamur işlerinde kullandığımız mayalar; yaş maya ve kuru mayadır. Genellikle ekmek yapımında kullanılan “Saccharomyces cerevisia” mayasından üretilen bu çeşitler, üretim sürecinde son işlem basamağına kadar aynı işlemlerden geçer.
İki maya arasındaki yapısal fark, içindeki kuru maya oranı ile mayanın formudur. Maya üretim sürecinin başında ilk olarak krem formdadır. Daha sonra içerindeki sıvı miktarı azaltılıp preslenerek “Yaş maya” haline getirilir. Krem maya içindeki kuru madde oranı %30’a getirildiğinde, yaş mayaya dönüşür. Kuru maya ise, krem mayanın içindeki kuru madde oranın %95 civarına getirilmiş halidir. Yaş maya pres formda iken, kuru maya minik granüller halindedir. Yani; kısaca krem mayayı biraz kurutup presleme işlemi uygularsanız yaş mayayı, kurutmaya devam ederek de kuru mayayı elde edersiniz.
Bir diğer fark saklama koşullarındadır. Yaş mayalar, yapısı gereği bozulmaması için mutlaka 0- +4 C arasında saklanmalıdır. Kuru mayaları ise, ortam sıcaklığında saklamak mümkündür. Raf ömrü de iki maya arasındaki farklardan bir diğeridir. Yaş maya ortalama 40 gün raf ömrüne sahip iken, kuru maya 24 aya varan raf ömrüne sahiptir.
INSTANT MAYA VE KURU MAYA AYNI ŞEY Mİ?
Instant maya, kuru mayanın bir çeşididir.
KURU MAYA NEDİR, NELERDE KULLANILIR?
Kuru maya, kurutularak granül haline getirilmiş mayadır. Bir önceki sorunun yanıtında da bahsettiğim gibi, krem mayanın içeriğindeki sıvı miktarı üretim esnasında azaltılır ve içeriği, ortalama %95 kuru madde miktarına getirilir. Kuru maya, Aktif kuru maya ve Instant kuru maya olmak üzere, iki çeşitten oluşur.
Aktif ya da instant kuru maya çeşitleri uzun raf ömrü ve ortam sıcaklığında saklanabilmesi sayesinde, tüketiciye önemli avantajlar sunar. Kuru maya çeşitleri hamurda kabartma istenen tüm mayalı hamur işi tariflerinde kullanılabilir. Aktif kuru mayada dikkat edilmesi gereken nokta, kullanmadan önce ılık suda ön çözdürme işleminin yapılmasıdır. Instant kuru maya ise una, direkt ilave edilerek kullanılır. Aktif kuru maya gibi, suda ön çözdürme işlemi uygulanmasına gerek yoktur.
INSTANT MAYA NEDİR, NELERDE KULLANILIR?
Mutfaklarda zaman kazandıran bir kuru maya çeşididir. Suda eritmeye gerek duymayan instant maya, doğrudan una karıştırılarak hamur işi tariflerinde kullanılır. Instant kuru maya, daha ince parçacıklıdır. Raf ömrü 2 yıldır. Kuru mayalar ile ekmek çeşitleri, simit, börek ve poğaça gibi çeşitli hamur işleri yapılır.
YAŞ MAYA NEDİR, NELERDE KULLANILIR?
Yıllardır ev hanımları tarafından çokça tercih edilen bir maya çeşididir. Kremsi beyaz bir renge ve kendine has bir kokuya sahiptir. Tariflere, ufalanıp direkt olarak eklenebileceği gibi, su ya da sütte eritilerek de ilave edilir. Yaş mayalar, tıpkı kuru mayalar gibi tüm hamur işlerinde kullanılır.