Makyaj çantanızdaki her ürünün üzerinde son kullanma tarihi yazmasa da aslında onlar da zamanla bozuluyor. Çantanızın içinden küf kokuları gelmesini istemiyorsanız, tarihi geçmiş ürünlerinizle vedalaşmanın vakti geldi demektir.
Tarihi geçmiş göz makyajı ürünleri sağlığınız için tehdit oluşturabilir. Özellikle su bazlı maskaralar konusunda dikkatli olmalısınız. Su bazlı maskaralar, bakteriyel risk taşıdığından bozuk ürün kullandığınızda gözlerde kızarıklık, ağrı, sulanma veya akne gibi sonuçlar doğurabilir.
Yediğimiz gıdalar gibi makyaj malzemelerinin de bozulduğunu biliyor muydunuz? Kullandığınız maskaranın veya rujun da raf ömrü var. Kanada ve Amerika’da üretilen ürünlerin ambalajları üzerinde herhangi bir tarih bulunmazken, Avrupa’da satılan ürünlerde Period After Opening ya da Açıldıktan Sonra Kullanım Ömrü (PAO) sembolü bulunuyor. Makyaj ürünlerinin kullanım ömrü kadar sizin onları nasıl kullandığınız da büyük önem taşıyor. Doğru kullanım, ürünlerinizin raf ömrünü birkaç ay uzatacaktır. Bunun için; her kullanımdan önce ellerinizi mutlaka yıkayın, makyaj malzemelerinizi kimseyle paylaşmayın, ürünün içerisine su katmayın ve ürünleri nemli ortam, direkt ısı ile güneş ışığından uzak tutun.
Son kullanma tarihi konusunda emin olamadıysanız, işte size ürünün bozuk olup olmadığını gösterecek birkaç işaret:
● Ürünün kokusunda değişiklik var mı?
● Uzun süre ısıya maruz kaldı mı?
● Renk veya dokusunda gözle görülür bir değişim var mı?
● Küflenmeler başladı mı?
AYRILIK VAKTİ!
Maskara: Üç ay (Bazıları altı ay olarak söylese de pek çok uzman üç aydan fazla kullanılmamasını öneriyor)
Likit fondöten ve göz altı kapatıcısı: 6-12 ay arası Krem allık ve göz farı: 6-12 ay arası
Toz allık ve göz farı: Bir yıl Göz kalemi ve dudak kalemi: İki yıla kadar
Likit göz kalemi: Altı aydan daha az Ruj: Bir yıl
Nemlendiriciler ve cilt bakımı: 1-2 yıl arası
✎ Deran ÇETİNSARAÇ
Formsanté Dergisi Aralık 2012 Sayısı