Karnınıza bir ağrı saplandığında, bu bölgeyi bir saat gibi düşünün ve ağrının yerini tespit edin; ağrının bulunduğu bölge neyiniz olduğu ve ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi verebilir.
SAAT 07.00
Midenizin ortasından başlayıp sağ alta doğru ilerleyen ve saatler geçtikçe artan bir ağrınız varsa apandisitten şüphelenebilirsiniz. Hassas bölgeye bastırınca ağrınızın artması, iştahınızın olmaması, ateşinizin yükselmesi ve kabızlık çekmeniz de apandisitin diğer belirtileri arasında yer alıyor. Eğer ağrınız karnınızın tamamını kapladıysa ve ateşiniz 38 derecenin üzerindeyse apandisitinizin patlamış olma ihtimaline karşı ‘Acil Yardım’ı aramanız öneriliyor.
SAAT 10.00
Aniden midenizin ortasından başlayıp sağ üste doğru ilerleyen ağrı, safrakesesi taşını işaret ediyor olabilir. Dinlenin, bol su için ve aşırı yağlı gıdalar tüketmekten kaçının. Eğer ağrınız beş saatten fazla sürüyorsa, kendinizi hasta hissediyorsanız, ateşiniz yükseliyorsa, göz aklarınızda sararma varsa, büyük tuvaletiniz açık renkse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Bu bölgedeki ağrıya, tuvalete çıkınca rahatlayan bir şişkinlik de eşlik ediyorsa İrritabl Bağırsak Sendromu’ndan da şüphelenilebiliyor.
SAAT 12.00
Saat on iki, midenizin göğüs kafesine en yakın olan bölümünü işaret ediyor. Burada yakıcı bir ağrı hissediyorsanız, mide asidinin yemek borusuna geri kaçtığından şüphelenebilirsiniz. Çok ağır bir akşam yemeği, içkiyi fazla kaçırmak ya da hamilelik bu duruma sebep olabiliyor. Uyurken yastığınızı biraz yüksekte tutmak asidin geri kaçmasını önleyerek sizi rahatlatacaktır. Ancak bu yanma hissi sürekli bir hal aldıysa, lokmalarınızı yutarken sıkıntı hissediyorsanız ya da kilo kaybediyorsanız doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.
SAAT 04.00
Bu bölgedeki ağrı idrar yolu enfeksiyonu veya endometriozisi (çikolata kisti) işaret edebiliyor. Her iki hastalık da alt karın bölgesinde ağrıya neden oluyor. Endometriozis, pelvik ağrının yanı sıra sırt ağrısına da neden olabiliyor, adetler sancılı geçiyor, cinsel ilişkide de ağrı hissedilebiliyor. İdrar yolu enfeksiyonunda ise bu bölgedeki ağrıya ayrıca idrar yaparken yanma hissi, bulantı ya da aşırı tuvalete çıkma eşlik ediyor. Eğer ağrınız gittikçe artıyorsa mutlaka bir uzmana başvurmanız öneriliyor.
SAAT 02.00-05.00
Midenizin bu çeyreğindeki ağrı genellikle kabızlıkla bağlantılı olarak ortaya çıkıyor. Bu durumda genellikle durgun bir ağrı ve şişkinlik hissediliyor. Yeterince su içtiğinizden ya da lifli beslendiğinizden emin olun. Hamilelikte salgılanan hormonlar da hamile kadınların yüzde 40’ında kabızlığa neden oluyor. Her gün en az 8 bardak su içmeye gayret edin, meyve, sebze ve kurubaklagil gibi liften zengin gıdalar tüketin. Eğer kabızlık şikayetiniz ve ağrınız bir haftadan fazla sürüyorsa, dışkıda kan görürseniz ya da sebepsiz kilo kaybınız varsa mutlaka doktorunuza başvurun.
Formsante Dergisi Şubat 2012 Sayısı