Diğer
    Ana SayfaSağlıkNasıl nefes alırsanız öyle yaşarsınız

    Nasıl nefes alırsanız öyle yaşarsınız

    -

    Doğru nefes alan yetişkinler yok mu?
    Farkında olmadan doğru nefes alanların oranı çok düşük kalıyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 90’ının sadece yüzde 30 kapasite ile nefes aldığı ortaya çıktı. Türkiye’de bu oranın çok daha düşük olduğunu tahmin ediyorum. Oran aynı olsa bile çok sigara içilen ve hava kirliliğinin fazla olduğu bu çevrede yeterince oksijen alabilmek de çok daha zor.

    Doğru nefes alıp almadığımızı nasıl anlayabiliriz?
    Birçok insan bunu fark edebiliyor. Az nefes aldığını, nefesini tuttuğunu ya da nefes nefese kaldığını söyleyen danışanlarımız oluyor. Doğru nefes almayan kişi yorgunluk hissetmeye başlıyor. Çünkü biz enerjiyi oksijenden alıyoruz, en fazlasını ise beyin kullanıyor. Vücuda yeterince oksijen girmediğinde yorgunluk, odaklanma zorluğu, unutkanlık, ciltte solma, kuruma gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlıyor. Bu belirtilerle ortaya çıkan birçok hastalığın tedavisinde artık oksijenden yararlanılıyor. Biz diyoruz ki; kendi makinenizi çalıştırmak için hastalanmadan önce doğru nefes almayı öğrenin, hastalıklarınızı doğru nefes alarak iyileştirin.

    Kişi bu sırada neler hissediyor?
    Bu olumsuz duygular temizlenene kadar ağlama, öksürme, hıçkırma gibi duygular yaşanıyor. Kişinin içinde kızgınlık varsa terleme, üzüntü varsa üşüme olabiliyor. Sistemimizde iki duygu var; korku ve sevgi… İçeride bastırdığımız tüm düşük frekanslar korku duygusunu oluşturuyor. Korku gittiği zaman ise yeri sevgiyle, neşeyle ve coşkuyla doluyor. Ben bu nefes tekniği için “meleklerin elektrik süpürgesi’ tanımını kullanıyorum çünkü düşük frekansları temizliyor.

    NEFES ALIRKEN…
    ›› Nefesi vermeden önce duruyor ve nefesinizi bir süre içinizde tutuyorsanız: Bu durum, toksik negatiflere yani bastırılmış duygulara tutunduğunuz anlamına geliyor. Çenenizi sıkma ve ağzınızı kapatma eğilimi ise kendinizi özellikle keder ve öfke gibi güçlü duygularınızı bastırdığınızı gösteriyor.
    ›› Boğaz kapalıysa: Bu işaret kendinizi ifade etme konusunda yetersiz olduğunuzu gösteriyor. Büyük olasılıkla çocukken kendinizi dışa vurmanıza izin verilmemiş olduğu anlamına geliyor.
    ›› Üst göğüs bölgesi (Kalp bölgesi kapalıysa): Bu durum, kendinizi sevgiyi ile şefkati almaya ve ifade etmeye kapatmış olduğunuz anlamına geliyor. Böyle kişiler çoğunlukla disiplinli anne-babaların çocukları oluyor ve talepler savaşında sağ kalabilmek için kalp enerjilerini devre dışı bırakmış oluyorlar.
    ›› Göğüs altı (mide) bölgesi kapalıysa: Bu sonuç göğüs kemiğinin altındaki kasın gergin olmasını yani korkuları işaret ediyor. Bu insanlar genellikle mükemmeliyetçi veya aşırı kontrolcüler. Her şeyin doğru olması için bütün işleri kendileri yapma alışkanlığına sahip oluyor ve taşıyabileceklerinden fazla yükün altına giriyorlar.
    ›› Alt karın bölgesi kapalıysa: Bu bölge kişisel arzular ve yaratıcılığı temsil ediyor. Bu bölgeye nefes almayanlar; genellikle ne istediklerini bilmeyen, kolayca hükmedilen, kendisinden yararlanılan insanlar oluyor.
    subat-2012-alternatif-resim-4

    Transformal Nefes Eğitmeni Nilgül Tavsel, özellikle grup terapilerinin çok keyifli geçtiğini söylüyor. Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz