Vücudunuzda şişkinliğe neden olarak rahatsızlık veren ve tartılarla aranızı bozan ödemden kurtulurken kilo da vermek istiyorsanız bu haber tam size göre… Peki, ödem neden olur? Hangi besinler vücutta ödeme neden olur? Ödem gideren gıdalar nelerdir?İşte ödem gideren diyet listesi ve tarifler…
Günlük hayat ve beslenme düzeni içinde yapılan bazı hatalar dolaşım bozukluğuna ve buna bağlı olarak vücutta ödem birikmesine neden oluyor. İdeal kilosuna yakın olanlarda ödem daha geçici bir sorun olurken beden kitle indeksi 30’un üzerinde olanlarda ise kalıcı hale gelebiliyor. Ödem problemini çözeceğini iddia eden bitkisel karışımlar ve bazı ilaçlar ise bu sorunun daha da kalıcı olmasına neden oluyor. Hızlı kilo verdiren şok diyetler ya da günün modası protein yüklü beslenme modelleri de ödemi hızla artırıyor. Hem bedensel sıkıntı veren hem de tartıda artışa neden olarak moral bozan ödemden kurtulmanın yollarını Diyetisyen Nil Şahin Gürhan’a sorduk.
ÖDEM NEDEN OLUR?
Vücutta su dağılımının, kas hücresinde ve kullanılan bölgede dengeli şekilde olması gerekiyor. Ancak aşırı kilo, stres, toksin maddelerin artışı gibi çeşitli nedenlerle vücudun lenf kanalları tıpkı İstanbul trafiği gibi tıkanıyor ve vücuttan atılması gereken su atılamayarak ödeme neden oluyor.
ÖDEMSİZ VÜCUT İÇİN UZAK DURMANIZ GEREKENLER
- Raf ömrü uzun yani katkı madde içeriği yüksek yiyecekler
- Konserve gıdalar
- Turşular
- Aşırı çay ve kahve
- Asitli ve kafeinli içecekler
- Aşırı soda
Kansızlık, tiroit, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklar da ödem artışının nedenleri arasında yer alıyor. Yaz aylarında su kaybının fazla olması, uzun seyahatler, uçak yolculuklarında oluşan basınç gibi nedenler ödem oluşumunu artırıyor.
Öte yandan stresin azalması, hareketin artması, güneş ışınları gibi etkenler ise ödemi azaltıyor. Tatilde düzenli beslenip bol su içenler ödem sorunu yaşamıyor.
Diyetisyen Gürhan, ödemin kendini en fazla kol ve bacaklarda hissettirdiğini belirterek, “Ödeminiz varsa yüzüklerinizin parmağınıza daraldığını fark edersiniz. Bacaklarınıza parmağınızla bastırdığınızda uzun süreli beyaz bir iz kalır ve bacaklarınızda sızı hissedebilirsiniz” diyor.
SUSAYINCA ÖNCE SU İÇİN
Yazın en büyük tuzağı susayınca asitli meşrubatlara ya da meyve sularına yönelmek oluyor. Şık ve büyük bardaklarda, bol buzlu olarak servis edilen bu içecekleri tüketmek çok keyifli olsa da her zaman sağlıklı olmayabiliyor, çünkü bunlar vücuttan su atılımını hızlandırıyor.
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, bu tür içecekleri tamamen hayattan çıkarmak gerekmediğini ancak sınırlamanın önemli olduğunu vurguluyor. Gürhan, susuzluğun giderilmesi için ilk tercihin her zaman sudan yana yapılmasını, böylece su kaybının önleneceğini söylüyor. Su içmenin bir görev değil, keyif haline dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Gürhan, “Suyunuzu yudum yudum da içebilirsiniz, lıkır lıkır da… Soğuk da olabilir ılık da… İçine elma dilimi koyabilir, limon damlatabilir ya da tarçın ekleyebilirsiniz. Hatta az yoğurtla bol sulu bir ayran hazırlayarak su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz” diyor.
MUTLAKA YAPMANIZ GEREKENLER
● Düzenli yaşayın.
● Stresten uzak durun.
● Sağlıklı beslenin.
● Her gün en az iki litre su için.
● Hareket edin. Hiçbir şey yapamıyorsanız her gün bir saat yürüyün.
● Çay, kahve ve asitli içecekleri sınırlı tüketin.
● Alkolü ölçülü için.
● Günlük beslenmenizde protein, karbonhidrat, süt, yoğurt, sebze ve meyveyi dengeli tüketin.
● Günde bir avuç kavrulmamış kuruyemiş yiyin.
● Yaz meyvelerini menünüze ekleyin.
● Her gün taze kuruyemiş tüketin.
● Katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durun.
● Yemeklerinizi fazla yakmadan pişirerek ödem artıran toksinlerden kurtulun.
● Zeytinyağlı hazırlarken önce sebzeleri haşlayıp yağını sonradan ekleyin.
ÖDEME KARŞI ASLA YAPMAMANIZ GEREKENLER
● Ödem söktürücü bitki karışımlarını içmeyin.
● Doktora danışmadan ödem söktürücü ilaç kullanmayın.
● Ödeme karşı bilinçsiz masaj yaptırarak vücudunuzun morarıp ödem toplamasına neden olmayın.
AYRILMAZ KARDEŞLER: ÖDEM&SELÜLİT
Ödem de selülit de dolaşım bozukluğu nedeniyle ortaya çıkıyor. Selülit deri ile ile vücut arasındaki kasların zayıflığı nedeniyle yağ birikimi sonucu oluşuyor. Ödem selülit artışına, selülit de ödem artışına neden oluyor. Bol su tüketmek ödemin çözülmesini sağlıyor ve ödem çözülüp toksin maddeler vücuttan atıldıkça selülit de yok olmaya başlıyor. Az su içtiği halde ödemi ya da selüliti olmayan kişilerin ise ciltlerinin kuruyacağını, hassaslaşacağını ve böbreklerinin yorulacağını unutmamaları gerekiyor.
“Kilo ile ödem karıştırılır mı?” sorusunu Diyetisyen Gürhan şöyle yanıtlıyor:
“Aşırı kiloluysanız, beden kitle indeksiniz 30’u geçtiyse zaten ödemsiz bir anınız olmuyor. Örneğin 20-30 kilo fazlası olan bir kişinin 4-5 kilo ödemi oluyor ve bunun atılması zaman alıyor. Ancak 1-2 kiloluk ödemler tartıya kilo gibi yansısa da bunların atılımı çok daha kolay… Ayrıca kadınlarda adet dönemine bağlı ödemler oluşabiliyor ve adetin çözülmesi ile kişi rahatlıyor.” Ödemin başlangıcı kol ve bacaklar olsa da iyice arttığı ve atılmasına yakın dönemde karın bölgesinde de şişkinliğe neden olabiliyor.
KİLO VERİRKEN DE ÖDEM OLUŞUYOR
Hızlı kilo verme isteği ile şok diyet yapanlarda ödem artışı kaçınılmaz oluyor. Ancak vermek istediği kilo fazla olup da doğru bir diyet takip edenlerde dahi ödem oluşabiliyor. Diyetisyen Nil Şahin Gürhan konuya ilişkin, “Kilo verirken yağ yakımı sonucu kanda toksin madde ve yağ oranı artıyor. Bu süreçte artan ödem zaman içinde yavaş yavaş çözülüyor” diyor.
ÖDEM DÜŞMANI GIDALAR
Sebze ve meyveleri mevsimine uygun tüketmek vücudun mevsime uyumunu artırıyor ve ödem oluşumunu engelliyor.
SÜT & YOĞURT
Kalsiyum açısından zengin olan süt ve yoğurt ödemle savaşıyor çünkü kalsiyumun vücutta kemikleri korumak dışında vücudun sıvı dengesini sağlama görevi de bulunuyor. Yetersiz kalsiyum alan kişilerde ödem artıyor. Günde iki porsiyon süt ve süt ürünü tüketmek gerekiyor.
MEYVELER & SEBZELER
● Kiraz başta olmak üzere kavun, karpuz, şeftali ve erikte bulunan vitamin, mineral ve enzimler yazın oluşan mevsimsel ödemi atmaya yardımcı oluyor.
● Ananas içerdiği bromalin maddesiyle ödemi vücuttan atmayı sağlayan çok faydalı bir meyvedir” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan şu öneride bulunuyor: “Her gün 2 ince dilim ananas tüketebilirsiniz. Ananasın ortasında bulunan, sert ve yenilemeyen çubuk, bromalinin en fazla bulunduğu yerdir. Bu bölümü suyunuzun içine eklemeniz, ödemi daha kolay atabilmenize katkıda bulunacaktır.”
● Yaz mevsiminde en sevilen meyvelerinden olan kirazın saplarını sakın atmayın. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan kirazın saplarını kaynatıp çay olarak içebileceğiniz belirterek, “Bu çay hem hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemlerine çok iyi geliyor, hem de ödem atıcı etki gösteriyor. Her gün 1 bardak tüketebilirsiniz” diyor.
● Eğer mide probleminiz yoksa sabah uyanır uyanmaz bir bardak suyun içine yarım limon sıkıp içmeniz ödem problemine çok iyi gelmesinin yanı sıra bağırsaklarınızın iyi çalışmasını da sağlayacaktır.
● Domates, hem metabolizmayı hızlandırıyor, hem hücre yapılanmasını artırıyor hem de ödem çözüyor. Bu anlamda kışın domatesin yerine çiğ havucu koymak gerekiyor.
● Maydanoz, çiğ olarak tüketildiğinde yoğun A vitamini içeriği sayesinde ödem çözüyor. Kaynatılıp içilmesi de aynı etkiyi gösteriyor ancak taze yemekten daha fazla bir fayda sağlamıyor. Her sabah bir avuç maydanoz yenilmesi öneriliyor.
● Semizotu, ödem çözme konusunda sihirli bir değnek… Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırıyor. A vitamini ve Omega 3 zengini çiğ semizotunu yoğurtla karıştırıp tüketebilirsiniz.
BAHARATLAR
Kırmızı pul biber, metabolizmayı çalıştırıyor ve ödemi çözüyor. Nane, karabiber, kekik, kimyon gibi baharatlar da vücudu rahatlatıyor. Yemeklere farklı bir tat katan tarçın ise kan şekerinin düşmesini engelliyor.
BALIK
Omega 3 içeriği sayesinde ödem çözmeyi sağlayan balık, kızartılarak pişirildiğinde ise trans yağa dönüşerek aksine ödem oluşumuna neden olabiliyor.
ÖDEM ATTIRICI SU TARİFİ
Malzemeler
- 1.5 litre su
- Yarım yeşil elma
- 1 salatalık
- Yarım limon
- 1 tarçın çubuğu
Hazırlanışı
Elma, salatalık ve limonu dilimleyip, tarçınla birlikte suya atın. Her öğünden yarım saat önce iki bardak tüketebilirsiniz.
ÖDEM ATTIRICI ŞİŞKİNLİK GİDERİCİ ÇAY
Malzemeler
- Anason
- Rezene
- Nane
- Zencefil
- Limon
Hazırlanışı
Malzemeleri kaynatıp süzgeçten geçirip için.
ÖDEM ERİTEN DİYET LİSTESİ
1. GÜN
1400 kalori
❑ Sabah uyanınca kahvaltıdan önce
➤ 1 su bardağı ılık su ➤ 1 su bardağı normal sıcaklıkta su
Kahvaltı
➤ 1 bardak şekersiz, açık, taze limon ilaveli siyah çay ➤ 1 adet yumurta ➤ 1 dilim beyaz peynir ➤ 1 dilim tam tahıllı ekmek ➤ Bol domates, salatalık
Ara öğün
➤ 1 avuç kiraz
Öğle yemeği
➤ 1 tabak zeytinyağlı bamya ➤ 1 dilim tam tahıllı ekmek ➤ 1 su bardağı yoğurt ➤ Bol salata (az zeytinyağı ilaveli)
İkindi öğünü
➤ 1 su bardağı süt ➤ 30-40 g bitter çikolata
Akşam yemeği
➤ 1 adet orta boy ızgara balık ➤ Bol rokalı salata (az zeytinyağı ilaveli)
Gece
➤ 1 avuç badem, fındık, ceviz karışımı
2. GÜN
1335 kalori
Sabah uyanınca kahvaltıdan önce
➤ 1 su bardağı ılık su ➤ 1 su bardağı normal sıcaklıkta su
Kahvaltı
➤ 1 bardak şekersiz, açık, taze limon ilaveli siyah çay ➤ 4 yemek kaşığı lor peyniri ➤ 1-2 dilim tam tahıllı ekmek ➤ 4-5 adet zeytin ➤ 1 avuç maydanoz yaprağı ➤ Bol domates, salatalık
Ara öğün
➤ 1 su bardağı süt
Öğle yemeği
➤ 1 tabak zeytinyağlı barbunya yemeği ➤ 4-5 yemek kaşığı bulgur pilavı ➤ 1 su bardağı yoğurt ➤ 1 avuç maydanoz yaprağı (barbunyanın üzerine ilave edebilirsiniz) ➤ Bol salata (az zeytinyağı ilaveli)
İkindi öğünü
➤ 1 adet elma veya şeftali ➤ 1 avuç ceviz
Akşam yemeği
➤ Izgara biftek ➤ Bol çoban salata (bol taze soğanlı)
Gece
➤ 1 avuç badem
3. GÜN
1360 kalori
Sabah uyanınca kahvaltıdan önce
➤ 1 su bardağı ılık su ➤ 1 su bardağı normal sıcaklıkta su
Kahvaltı
➤ 1 su bardağı süt ➤ 4-5 yemek kaşığı müsli ve yulaf ezmesi karışımı ➤ 4-5 adet tam ceviz
Ara öğün
➤ 5-6 adet taze kayısı
Öğle yemeği
➤ 3-4 adet köfte ➤ 1 dilim tam tahıllı ekmek ➤ Bol salata (az zeytinyağı ilaveli)
İkindi öğünü
➤ 1 dilim peynir ➤ 1 dilim tam tahıllı ekmek ➤ 1 dilim kavun
Akşam yemeği
➤ 1 adet orta boy balık ➤ 1 adet haşlanmış veya ızgara orta boy patates ➤ Bol salata (az zeytinyağı ilaveli)
Gece
➤ Bol salatalık (dilerseniz çok az tuz serpebilirsiniz)
4. GÜN
1395 kalori
Sabah uyanınca kahvaltıdan önce
➤ 1 su bardağı ılık su ➤ 1 su bardağı normal sıcaklıkta su
Kahvaltı
➤ 1 bardak şekersiz, açık, taze limon ilaveli siyah çay ➤ 3 yemek kaşığı kadar tulum peyniri ➤ 4-5 adet zeytin ➤ 2 dilim tam buğday ekmeği ➤ Bol çiğ sebze (taze kekik ilaveli)
Ara öğün
➤ 1 adet şeftali
Öğle yemeği
➤ 1 tabak sebzeli kıymalı makarna ➤ 1 kase cacık (bol naneli )
İkindi öğünü
➤ 1 su bardağı sütle yapılmış Türk kahvesi
Akşam yemeği
➤ 1 tabak zeytinyağlı bezelye yemeği ➤ 1 su bardağı yoğurt ➤ Bol salata (az zeytinyağlı)
Gece
➤ 1 avuç kiraz
5. GÜN
1345 kalori
Sabah uyanınca kahvaltıdan önce
➤ 1 su bardağı ılık su ➤ 1 su bardağı normal sıcaklıkta su
Kahvaltı
➤ 1 bardak şekersiz, açık, taze limon ilaveli siyah çay ➤ 1 adet yumurta ve 1 dilim peynir ile omlet (maydanoz ilaveli) ➤ 2 dilim tam tahıllı ekmek ➤ 8-10 adet zeytin ➤ Bol domates, salatalık
Ara öğün
➤ 1 avuç kiraz
Öğle yemeği
➤ 1 tabak zeytinyağlı bol soğanlı taze fasulye yemeği ➤ 1 adet haşlanmış patates ➤ 1 su bardağı yoğurt ➤ Bol salata (az zeytinyağlı)
İkindi öğünü
➤ 1 dilim peynir ➤ 1 dilim tam tahıllı ekmek
Akşam yemeği
➤ 1 porsiyon tavuk veya hindi eti ➤ Bol salata (az zeytinyağlı)
Gece
➤ 1 su bardağı yoğurt ➤ 1 avuç çiğ semizotu ilaveli
6. GÜN
1345 kalori
Sabah uyanınca kahvaltıdan önce
➤ 1 su bardağı ılık su ➤ 1 su bardağı oda sıcaklığında su
Kahvaltı
➤ 2 dilim beyaz peynir ➤ 1 dilim tam tahıllı ekmek ➤ 2 dilim karpuz (5-6 üçgen parça)
Ara öğün
➤ 1 su bardağı ayran
Öğle yemeği
➤ 1 tabak yeşil mercimek yemeği ➤ 4-5 yemek kaşığı bulgur pilavı ➤ 1 kase cacık (bol naneli) ➤ Bol salata (az zeytinyağlı)
İkindi öğünü
➤ 1 adet şeftali ➤ 1 avuç badem
Akşam yemği
➤ Bol biberli, bol domatesli 1 yumurtadan yapılmış menemen ➤ 2 dilim tam tahıllı ekmek ➤ Bol salata (az zeytinyağı ilaveli)
Gece
➤ 3-4 adet tam ceviz
7. GÜN
1335 kalori
Sabah uyanınca kahvaltıdan önce
➤ 1 su bardağı ılık su ➤ 1 su bardağı normal sıcaklıkta su
Kahvaltı
➤ 1 bardak şekersiz, açık, taze limon ilaveli siyah çay ➤ 1 dilim peynir ➤ 2 dilim tam tahıllı ekmek ➤ 1 yemek kaşığı kadar tahin-pekmez karışımı ➤ Bol domates, salatalık
Ara öğün
➤ 4-5 adet kırmızı erik
Öğle yemeği
➤ 3-4 adet köfte ➤ 1 dilim tam tahıllı ekmek ➤ Bol salata (az zeytinyağlı)
İkindi öğünü
➤ 1 koçan haşlanmış veya közde mısır
Akşam yemeği
➤ 1 adet orta boy balık ➤ 1 dilim tam tahıllı ekmek ➤ Bol salata (az zeytinyağlı)
Gece
➤ 1 porsiyon şeftali tatlısı
ÖDEM ATICI TARİFLER
NOHUTLU BAMYA YEMEĞİ
Malzemeler
● 1/2 çay bardağı nohut
● 4 su bardağı su
● 3 yemek kaşığı zeytinyağı
● 1 kg bamya
● 2 adet soğan
● 4 adet domates
● 1 tatlı kaşığı biber salçası
● 1 çay kaşığı tuz
● 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Nohudu akşamdan ıslatın, sabah ıslatma suyunu dökün ve 4 su bardağı su ile haşlayın (yemekte kullanacaksanız pişirme suyunu dökmeyin).
Bamyayı yıkadıktan sonra uçlarını delmeden bıçakla ayıklayın. Tencereye doğranmış soğanla birlikte doğranmış domatesi kısık ateşe koyup kapağının kapatın ve biraz yumuşayıncaya kadar pişirin. Zeytinyağı ve biber salçasını ilave edip kaşıkla salçayı ezerek, dağıtarak karıştırın.
Bamyayı ilave edip karıştırarak sos ile yemeği çevirin.
Tuz ve karabiber ilave edin. Üzerine haşladığınız nohudu ve suyu ilave edip kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra sıcak veya ılık servis edebilirsiniz.
KIYMALI MAKARNA
Malzemeler
● 1/2 paket (250 g) makarna
● 600 g su
● 1 yemek kaşığı tereyağı
● 1 yemek kaşığı zeytinyağı
● 1 çay kaşığı tuz
● 1 avuç maydanoz yaprağı
● 1 adet soğan
● 200 g kıyma
● 1 adet domates
● 1 adet kırmızıbiber
● 1 demet taze soğan
Yapılışı
Sos için:
Tencereye kıymayı ve yarım çay bardağı suyu koyup karıştırın. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. Kıyma piştikten sonra ince doğranmış soğan ve kırmızıbiberi ilave edin. Kısık ateşte kapağı kapalı pişirmeye devam edin.
Domatesi rendeleyin ve sosa ekleyin. Yarım çay kaşığı tuz ilave edip karıştırın ve altını kapatın, kapağını kapatarak dinlenmeye bırakın.
Makarna için:
600 gram suyu tencereye koyun ve kaynatın. Su kaynadıktan sonra tereyağını ve tuzu ekleyin. Makarnayı kaynayan suya ilave edin ve yapışmaması için ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin. Suyu bitene kadar kapağı açık pişirin. Suyunu çektirin, dökmeyin. Makarna suyunu çektikten sonra sosu ilave edin, karıştırın. Taze soğan ve maydanoz yapraklarını ince ince doğrayın. Kıymalı makarnanızın üzerine koyun. Tencerenin kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın.
SEMİZOTU SALATASI
Malzemeler
● 2 su bardağı yoğurt
● 1 avuç taze nane yaprağı
● 1 demet taze semizotu
● 1 adet salatalık
● 4-5 diş sarımsak
● 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Semizotunu bol suda yıkayıp yapraklarını ayırın. Yoğurda tuzu ekleyin blender’la iyice karıştırıp homojen kıvama getirin. Semizotunun sapını, soyulmuş sarımsakları ve salatalığı beraber robottan geçirip çok ince kıyın. Bu karışımı homojen hale gelmiş yoğurtla karıştırın.
Nane yapraklarını çok ince kıyın. Bu karışımın üzerine elinizle yaprak yaprak ayırdığınız semizotu yapraklarını ilave edip karıştırın. Soğuk servis edin.
ŞEFTALİ SALATASI
Malzemeler
● 4 adet şeftali
● 8 adet tam ceviz
● 4 yemek kaşığı pekmez
● 1 çay kaşığı tarçın
● 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
Yapılışı
Şeftalileri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın.
Fırın tepsine dizip, üzerine pekmezi yavaş yavaş şeftalinin çekirdek deliklerinin içi dolacak şekilde koyun. Şeftalileri 150 derecelik fırında 10 dakika pişirin.
Cevizi dövüp tarçın ve pudra şekeri ile karıştırın.
Fırından çıkardığınız şeftalilerin üzerine ceviz, tarçın, pudra şekeri karışımını koyun.
5 dakika daha fırında pişirin. Soğumaya bırakın.
SÜTLÜ TÜRK KAHVESİ
Malzemeler
● 1 su bardağı süt
● 1 çay kaşığı Türk kahvesi
● 1/2 çay bardağı su
Yapılışı
Sütü kısık ateşte ısıtın. Başka bir cezvede su ve kahveyi karıştırıp kısık ateşte hiç kıpırdatmadan pişirin. İkisi de kaynayınca servis ederken son anda fincanda karıştırın. Türk kahvesi, kafein oranı daha az katkı içermeyen sağlıklı bir kahve. Bu şekilde hazırladığınızda ödem oluşturmayan, lezzetli, içimi hafif bir içecek yapmış olacaksınız.
✎ Yaprak ÇETİNKAYA
Formsanté Dergisi ARŞİV