Diğer
    Ana SayfaSağlıkÖlümcül hastalıklardan kurtulmanın yolları artıyor: En yeni erken tanı yöntemleri

    Ölümcül hastalıklardan kurtulmanın yolları artıyor: En yeni erken tanı yöntemleri

    -

    “Hastalıktan değil, geç kalmaktan korkmalı” diyor hekimler. Çünkü, günümüzde en son teknolojilerin uygulandığı tanı yöntemleri sayesinde artık milimetrik tümörler bile yakalanabiliyor, kalp damar hastalığı riski ve varlığı sadece 5 saniyede tespit edilebiliyor. Bu sayede de erken aşamada ortaya çıkarılan ölümcül hastalıklar bile büyük oranda tedavi edilebiliyor. Biz de bu ay tanı yöntemlerini araştırdık. Bu yöntemler nasıl uygulanıyor ve hastaya ne tür yararlar sağlıyor?

    Haydi itiraf edelim! Eşimiz dostumuz hastalandığında bir an önce doktora başvurması gerektiği konusunda akıl vermeyi çok severiz de, aynı sağlık sorunlarıyla kendimiz karşılaştığımızda hastanelerden köşe bucak kaçarız. Sadece hastalıkta mı? Rutin muayenelerde de randevumuzu ertelemek için binbir bahaneler uydururuz kendimize. "Ya, ölümcül bir hastalığa yakalandıysam" kaygısıyla bu kaçamaklar aylarca sürüp gider, ta ki artık ayakta kalacak gücümüz kalmayıncaya dek. Oysa günümüzde doktorlar "hastalıktan değil, geç kalmaktan korkmalı" uyarısında bulunarak erken tanının ne denli önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyorlar. Çünkü, bilim dünyasında atılan dev adımlar sayesinde artık ölümcül hastalıklar bile büyük oranda tedavi edilebiliyor. Bu önemli gelişmede, en son teknolojilerle donatılmış erken tanı yöntemlerinin de büyük bir payı var kuşkusuz. Örneğin eskiden sadece ele gelen kitlenin çıkarılmasıyla tanı konulurken, radyolojideki teknik gelişmelerle bugün milimetrik tümörleri bile yakalamak mümkün. Hepimizin çok iyi bildiği gibi kanser hastalığında tümör ne kadar erken tespit edilirse, hastanın yaşam kalitesi ve süresi de o kadar artıyor.
    Muayenelerden kaçmak için, işlemlerin ağrılı ve uzun sürdüğü konusunda da bir bahanemiz olamaz. Teknoloji dünyası bu sorunumuza da çözüm getirdi: Tetkikler artık daha ağrısız ve daha hızlı uygulanabiliyor. Mesela, bundan birkaç yıl öncesine dek bir tek kesitin tarama süresi üç dört dakikayken, şimdi bilgisayar teknolojisi sayesinde bir organ beş saniyede bile taranabiliyor. Ayrıca dijital olarak uygulanabilen mamografide, meme dokusu ideal düzeyde otomatik olarak sıkıştırılıyor, böylelikle gereksiz baskı nedeniyle oluşabilecek ağrılar azalıyor. Bunlar modern tanı yöntemlerinin küçük bir bölümü sadece. Sevindirici bir başka gelişme de, ülkemizde artık pek çok merkezin modern yöntemlerden yararlanması. Dolayısıyla sağlıklı bir yaşam için bize düşen tek şey, zamanında doktora başvurmak. Biz de bu sayımızda, hayat kurtaran tanı yöntemlerini inceledik Bu yöntemler nasıl uygulanıyor? Hangi hastalıklarda kullanılıyor? En önemlisi de hastaya ne tür yararlar sağlıyor? İşte, yanıtları…

    Devamı 2006 Ocak sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz