Sonbaharda bir ısınıp bir soğuyan havalar, kirliliğin artması, kalabalık ve sıkışık ortamlarda daha fazla bulunma ve okulların açılması gibi etkenler enfeksiyon hastalıklarına zemin hazırlıyor.
Medical Park Fatih Hastanesi Aile Sağlığı Uzmanı Dr. Ebru Talum Gürpınar; sonbahar hastalıklarından korunmanın pratik yollarını sıraladı.
– Ellerinizi sık sık yıkayın.
– Kapalı mekanlardan, havalandırması iyi olmayan yerlerden uzak durun.
– Ortam ısısını normal zamanda 25, uyku sırasında 22 derece tutmaya özen gösterin.
– Artan grip salgınlarında; hastalarla yakın temastan kaçının, aynı ortamda kalmamaya dikkat edin.
– Özellikle ofislerde ve okullarda; kalem, kitap, bilgisayar ve bardak gibi özel eşyaları ortak kullanmayın.
– Meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin, bol sıvı ve su tüketin.
– Düzenli egzersiz yapın.
– Günde en az yedi-sekiz saat uyuyun. Etkin bir uyku sizi zinde tutacaktır.
Panik atak geliyorum diyor
Terleme, nefes almada güçlük gibi fiziksel belirtileri nedeniyle genellikle kalp krizi ve benzeri hastalıklarla sıklıkla karıştırılan panik atak, yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca, kimlerin risk altında olduğunu sıraladı: “Panik atak yaşayanlar genelde aşırı duyarlı kişiler. Kendilerini ruhsal açıdan zayıf görme eğiliminde oluyorlar. Bu kişilerin ebeveynleri ise genelde dominant, kontrolcü, sürekli bir şeyler talep eden ya da aşırı sert karaktere sahip. Bu kişilerin çocuklukları baskı içinde geçmiş olabilir. Ayrılmaktan korkan, anne-babalarına aşırı bağımlı bir çocukluk geçirmiş olma ihtimalleri de yüksek oluyor.” Kişinin özgüvenini ve psikolojisini doğrudan etkileyerek, iş ve özel yaşantısına zarar verebilen bu hastalık, doğru tedaviyle kontrol altına alınabiliyor.
Ağzınızı kanserden koruyun
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ağız kanserini en ölümcül sekiz kanser türü arasında sayıyor. Ağız kanserinin, ağrı gibi belirgin bir belirti vermeden ilerlediğini vurgulayan DentGroup Ağız Diş ve Çene Cerrahı Dr. Başak Kurdoğlu, “Ağız kanserleri erken dönemde teşhis edilerek tedavi edilmezse, yayılarak düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ile ağız deformasyonlarına ve hatta ölümlere neden olabiliyor” uyarısında bulunuyor. Ağzında beyaz ve kırmızı renkte anormallikler, kanama odakları, iyileşmeyen yaralar gibi olağan dışı oluşumları önemsemeyenler, ağız kanseri riski ile karşı karşıya kalabiliyor.
Formsanté Dergisi Ekim 2014 sayısı