Herkesin merakla beklediği Ramazan bu yıl Mart ayında evimize geldi. Ramazan boyunca sağlıklı beslenmek ve kilo almamak oldukça önemli. Peki, diyet iftar menüsü nasıl olmalı? Diyetisyen Perihan Kılıç sizler için iftarda nasıl beslenilmesi gerektiğine dair Ramazan’da 5 günlük diyet iftar menüsü hazırladı.
İFTARDA NASIL BESLENİLMELİ?
Ramazan ayı tüm birleştiriciliği ve şifası ile geldi… Bu süreçte de sağlığımızı korumak ve kilo almamak için dikkat etmemiz gerekecek. Aç kalma süresinin uzaması, daha az hareket nedeniyle mide ve bağırsak sistemi etkilenebilir. Bu nedenle posa tüketimini arttırmak, yürüyüş eklemek ve bol su içmek oldukça önemlidir.
- Ramazanda 5 günlük sahur menüsü
- Sahurda tok tutan ve susatmayan yiyecekler! İşte diyet sahur yemekleri
Örneğin iftardan 1-2 saat sonra yürüyüş yapabilirsiniz veya Leslie gibi cardia videolarını evde deneyebilirsiniz. Yavaş yemeye çalışın ve besinleri iyice çiğneyin. İftarda midenizi iyice doldurup bütün gün yemeniz gerekenleri bir öğünde tüketmeyin. Su, hurma/zeytin ve çorba sırasıyla başlayıp 10-15 dk ara vermek sindirim sisteminizi rahatlatacaktır. Sağlıklı pişirme yöntemlerinden ızgara-fırında veya haşlama yöntemlerini tercih etmek sağlımızı koruyacak ve fazla kalori almayı önleyecektir. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz.
Bağışıklık sistemimizin güçlü olması gereken bu dönemde taze meyveleri tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır. Kilo almamak için sahura kalkmayı da unutmayın. İşte size sağlıklı 5 günlük iftar menüsü: Önemli bir hatırlatma; tüm besin değerleri ve porsiyon miktarları kişiye göre değişkenlik gösterir. Listeler örnek menüdür. Size özel bir liste için mutlaka diyetisyenden destek alınız.
5 GÜNLÜK DİYET İFTAR MENÜSÜ
1. GÜN İFTAR MENÜSÜ
- Bol su
- 1 adet hurma
- 1 kepçe mercimek çorbası
- Lor peynirli pancar salatası
10-15 dk mola
- 1 porsiyon etli/tavuklu sebze yemeği
- 1 kase yoğurt
- Avuç içi kadar pide/1 dilim tam buğday ekmeği
2. GÜN İFTAR MENÜSÜ
- Bol su
- 3-4 adet zeytin
- 1 kase brokoli çorbası
- ½ kase yoğurt
10-15 dk mola
- 1 porsiyon ızgara köfte
- Fırında sebze
- 3-4 kaşık bulgur pilavı/avuç içi kadar pide
3. GÜN İFTAR MENÜSÜ
- Bol su
- 1 kepçe tarhana çorbası
- Mevsim salatası
10-15 dk mola
- 2 adet kıymalı bulgurlu/kinoalı biber dolması
- 1 kase yoğurt
- 1 kase şekersiz komposto
4. GÜN İFTAR MENÜSÜ
- Bol su
- 1-2 adet kuru kayısı
- 1 kase pancar çorbası
- Yoğurtlu ızgara sebze
10-15 dk mola
- 1 porsiyon etli kurubaklagil
- Semizotlu cacık
- 5 kaşık sebzeli bulgur pilavı
5. GÜN İFTAR MENÜSÜ
- Bol su
- 1 kepçe havuç çorbası
- Cevizli peynirli kereviz salatası
10-15 dk mola
- Fırında tavuk sote
- 1 bardak kefir veya naneli ayran
- 1 adet küçük boy fırınlanmış patates/avuç içi kadar pide
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER
- 1 aylık iftar menüsü
- 1 aylık sahur menüsü
- Oruç tutarken bağışıklığınızı da güçlendirebilirsiniz
- Ramazanda tüketebileceğiniz 5 mucize besin
- Ramazan’da neden kilo alınır? İftar ve sahurda ne yemeli?
- Ramazan’da nasıl beslenilmeli? Sahurda ve iftarda ne yenmeli?
- Kronik rahatsızlığı olanlar dikkat! Ramazan’da bu önerilere kulak verin