Ana Sayfa Beslenme & Diyet Sağlıklı dişler, güçlü kemikler için

Sağlıklı dişler, güçlü kemikler için

saglikli-disler-guclu-kemikler

saglikli-disler-guclu-kemikler Salata, börek, yemek veya tatlılarda peynir artık vazgeçilmezler arasında. Sevip sevmemekte özgürsünüz tabii ama peynirin yiyeceklere kattığı lezzetin yanı sıra içerdiği zengin vitaminleri kimse inkar edemez. İşte size peynirle yaratabileceğiniz harika mönülerden birkaç örnek…

Kimi zaman salatalarımıza, kimi zamansa çorbalarımıza renk katıyor… Bazen şarabın yanında tüketiliyor ama çoğunlukla da börek ve tatlılarla bezenmiş sofralarımızı tamamlıyor…

Kısacası kahvaltımızın baş tacı olan peynir, artık tüm öğünlerde yerini alıyor. Türü ne olursa olsun peynir hem lezzetli hem de içerdiği protein, kalsiyum ve çinko sayesinde de sağlıklı bir yaşam sürmemize yardımcı oluyor. Örneğin, içeriğindeki kalsiyum kemiklerimizi güçlendirerek bizi osteoporoza karşı korumakla kalmıyor, kas kasılması ve gevşemesi, kanın pıhtılaşması, sinirsel uyarıların iletilmesi ve bazı enzimlerin aktive edilmesi gibi birçok önemli görevler üstleniyor. Hal böyle olunca bize de bu ay peynirli mönüler hazırlamak düşüyor. The Mövenpick Hotel İstanbul Executive Şefi Brendan Speed’in hazırladığı bu mönülere bayılacaksınız.

BRUSCHETTA
4 KİŞİLİK
MALZEMELER:

1 adet bütün ekmek
100 gr beyaz peynir
10 adet kurutulmuş domates (30 dakika sıcak suda bekletin)
4 adet orta boy domates
1 adet fesleğen
100 ml zeytinyağı
20 ml balsamik sirke
1 diş sarmısak
tuz karabiber

HazIrlama:
Domates ve fesleğenleri yıkayın. Fesleğenleri bir kağıt havlu yardımıyla kurutun. Domatesleri küp şeklinde, fesleğenleri ise ince şeritler halinde kesin. Kurutulmuş domatesleri süzün ve uzunlamasına ince ince kesin. Sarmısağı soyun. Domates ve fesleğenleri bir kaba yerleştirin. Üzerine zeytinyağı ve karabiber ilave ettikten sonra tüm malzemeleri çok nazik bir şekilde karıştırın. Ekmek dilimlerini 2.5 santim kalınlıkta olacak şekilde kestikten sonra kızartın. Sarmısağı ortadan ikiye bölün ve ekmekler sıcakken üzerine sürün. Beyaz peyniri domateslerle aynı büyüklükte olacak şekilde küp küp doğrayın. Ardından domates karışımının içine ilave edin ve tüm malzemeleri yavaşça karıştırın. Karışımı, üzerine tuz serptikten sonra ekmeğin üzerine yerleştirin. Peynirli ekmeğe biraz zeytinyağı ve balsamik sirkesi damlatın.

Hazırlama Süresi: 15 dakika

saglikli-disler-guclu-kemikler2 CAPRESE SALATASI
4 KİŞİLİK
MALZEMELER:

2 adet mozarella peyniri
2 adet domates
1 demet fesleğen
50 ml zeytinyağı
tuz, karabiber

Hazırlama:
Domatesleri ve peynirleri aynı şekilde dilimleyin. Fesleğenleri ince ince doğrayın. Domates, fesleğen ve peynirleri tabağa arzu ettiğiniz şekilde dizin. Üzerlerine zeytinyağı, tuz ve karabiber ilave edin.
Hazırlama Süresi: 15 dakika


PEYNİRLİ FETTUCİNİ
4 KİŞİLİK
MALZEMELER:

1 paket fettucini
100 gr beyaz peynir
40 adet siyah zeytin
1 diş sarmısak
1 demet fesleğen
5 adet domates
tuz karabiber.

Hazırlama:
Sarmısağı ince ince kıyın, zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın. Bir tencereye su doldurup, kaynamaya bırakın. Fesleğenleri yıkadıktan sonra peçete yardımıyla kurulayın. Domatesleri, kabuklarını soyup, çekirdeklerini de çıkardıktan sonra ince ince kesin. Peynirleri küp şeklinde, zeytinlerle aynı büyüklükte kesin. Kaynayan suya fettucinileri atın. Yapışmaması için ara sıra karıştırın. Başka bir tencerede yağı kızdırın. Sarımsakları 1 dakika boyunca yakmadan sote edin. Domatesleri ilave edin ve 1 dakika pişirdikten sonra üzerine zeytinleri ekleyin. Sosu, hafifçe suyunu çekene dek pişirin. Üzerine fesleğen ve beyaz peynir, tuz ve karabiber ilave edin. Diğer tarafta fettucinileri süzün. Tabağa aldıktan sonra servis yapın.

Hazırlama Süresi: 25 dakika.

PARMESANLI BALIK
4 KİŞİLİK
MALZEMELER:

Malzemeler: 4 parça balık
200 gr tereyağı
1’er demet maydanoz
kekik ve nane
100 gr parmesan peyniri
1 adet limon
100 gr galeta unu
tuz karabiber

Hazırlama:
Maydanoz, kekik ve naneleri incecik kıyın. Tereyağını da mikser yardımıyla beyaz rengine dönüşünceye dek karıştırın. Galeta unu, parmesan peyniri, kıyılmış maydanoz, nane ve kekikleri de ekleyerek tüm malzemeleri birbirine yedirin. Ardından 10-15 damla limon suyu damlatarak karıştırın. Diğer tarafta balıkları peçete yardımıyla iyice kuruladıktan sonra yağlanmış tepsiye yerleştirin. Balıkları, hazırlamış olduğunuz karışımla iyice kaplayın. Daha sonra 180 derece ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirerek servis yapın. Pişirme süresini balık etinin kalınlığına göre ayarlayın. Eğer balık kalınsa, 160 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirmeniz gerekiyor.

Hazırlama Süresi: 40 dakika.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here