Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetSağlıklı dişler için doğru beslenin

    Sağlıklı dişler için doğru beslenin

    -

    Genel vücut sağlığını korumada ağız ve diş bakımının önemi yadsınamaz. Ancak bunun için yalnızca dişlerimizi fırçalamak yetmiyor. Düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmek, diş ipi kullanmak ve yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Yediklerimizin bununla ne ilgisi mi var? Çünkü ağzımıza attığımız her lokma aslında hem dişlerimizin sağlığını hem de görünümünü yakından etkiliyor. Diş Hekimi Dr. Aslı Tapan, diş sağlığını koruyan beslenme önerilerini Formsanté okurları için sıraladı:

     

     

    - Advertisement -

    • Şekerli sakızlar, dişe yapışan ağdalı şekerler tükürük ile temizlenemediği için mümkün olduğunca az tüketin.

    • Portakal, mandalina, kivi, limon, greyfurt gibi meyveler ağız içi tükürük salgısını artırdığı için beslenme düzeninize ekleyin.

    • Kurabiye, pasta gibi nişastalı yiyecekler ağız içi bakteriyel asidi artırdığı için olabildiğince az tüketin.

    • Tatlının ardından mümkünse bir parça peynir yiyin.

    • Her yemekten sonra mutlaka su için ya da ağzınızı çalkalayın.

    • Gazlı içecekler diş minelerini aşındırabileceği için tüketimini sınırlandırın.

    • Fındık gibi sert kuruyemişleri asla dişinizle kırmayın.

    • Dişlerde mekanik temizlik etkisi yaratacağından elma, havuç gibi sert sebze-meyveleri ısırarak yiyin.

    • Diş çürüklerini önlemek için süt, yoğurt, peynir tüketin.

    Ayın güzeli Alabaş
    Yer lahanası olarak da bilinen alabaş, ülkemizde en çok İzmir’in Ödemiş ilçesinde yetişiyor. Düşük kalorisi, yüksek besin değerleri ve tok tutma özelliği nedeniyle diyet listelerinin yeni gözbebeklerinden biri olan bu sebzenin 100 gramı sadece 27 kalori. Özellikle mineral bakımından zengin bu sebzenin sağlık açısından önemli yararları bulunuyor. Potasyum içeriği tansiyonu düşürmeye, selenyum, bakır ve çinko içeriği de grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarından korunmaya yardımcı oluyor. Bol lifli bir yapıya sahip olan alabaşta ayrıca A, B1, B2, B3, B6 vitaminleri ile vücuda yararlı antioksidanlar da bolca bulunuyor. Yağ barındırmayan alabaş; 20 mg sodyum, 6 gram karbonhidrat, 2 gram da protein içeriyor. Kış aylarının en popüleri C vitamininden de zengin olan sebzenin 100 gramı günlük ihtiyacın yüzde 103’ünü karşılamaya yetiyor.

    İştahsızlığın nedeni çinko eksikliği olmasın…
    Vücudumuzun karbonhidrat, protein ve yağı kullanmasında etkin bir rol oynayan çinko, özellikle protein katlanmasına yardımcı olarak, biyolojik aktif moleküllerin oluşumunu sağlıyor. Bedenimiz ve sağlığımız için böylesine önemli bu mineralin eksikliği halindeyse ağır büyüme geriliğinden immün fonksiyon bozukluğuna, diyareden yara iyileşmesinde gecikmeye, tat duyusunda azalmadan iştahsızlığa kadar birçok rahatsızlık ortaya çıkabiliyor. Kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bolca bulunan çinkonun günlük gereksinim duyulan miktarı ise yalnızca 15 mg. Bunun içinse üç yumurta büyüklüğünde köfte veya altı yumurta büyüklüğünde tavuk eti, bir kase yoğurt veya cacık, bir bardak süt ya da üç ince dilim ekmek tüketmek yeterli oluyor.

    Biliyor musunuz?
    Günlük enerjinin % 45-55’ini karbonhidratlardan, % 25-30’unu yağlardan % 15-35’ini proteinlerden karşılamak gerekiyor!



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz