İstanbul, Türkiye – 17 Ekim 2022 – Viatris Türkiye düzenlediği basın toplantısında “Susam Sokağı – Birbirimizi Önemseyelim” kaynaklarının Türkçe olarak yayınlandığını duyurdu.
Devam eden pandemi dünya genelinde pekçok kişi üzerindeki stresi ve baskıyı arttırırken, aile dinamiklerini de görülmemiş ölçüde değiştirdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayınlanan bir rapora göre her yedi çocuktan biri ruh sağlığı sorunu yaşarken, ruh sağlığı hastalıkları bu yaş grubunda global hastalık yükünün %13’ünü oluşturdu. Bakım verenler işe, çocuklar da okula ve ev dışındaki aktivitelere geri dönerken, global karantina önlemleri ve bunun sonucundaki ruh sağlığı ile esenliği konusundaki yalnızlaşma gitgide daha yaygın bir hal alıyor ve çözümlenmesi gerekiyor.
“Susam Sokağı – Birbirimizi Önemseyelim” girişimi 100’den fazla ülkede, 41 dilde ailelere ulaştı. Covid-19 sonrası nesiller genelinde ailelerin sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını desteklemek ve çocuklara yardımcı olmak üzere kaynaklar tasarlandı. Türkçe olarak https://www.youtube.com/c/Viatris/videos adresinde yer alan materyaller sevilen Susam Sokağı karakterleri Elmo ve arkadaşlarının yer aldığı beş yeni video ile klinik psikologların önerilerini içeriyor. Her kaynak seti aileler ve çocuklar için önemli olan bir konu genelinde, onların ‘büyük duygularını’ yönetmelerine yardımcı oluyor: Günlük ayrılıklar, büyük değişimler, ekran süresinin yönetilmesi, farkındalık anları ve kendimize zaman ayırmak.
Akademisyen Dr. Bahar Eriş “Susam Sokağı – Birbirimizi Önemseyelim” kaynaklarını “Çocuklara, ailelerine ve bakım verenlerine eğlenceli ve basit bir şekilde sunulan yararlı ve eğitici içerikler” olarak tanımladı.
Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü Başkanı, Doç. Dr. Yavuz Samur, 2019 UNICEF-LSE raporundan alıntı yaparak, “Çocukları daha eşitlikçi erişimle çevrimiçi güçlendirmek ve dijital okuryazarlık önem taşımaktadır,” dedi. “Çocukların İnternet kullanımına toptan yasak getirmek onların kritik öğrenme ve beceri geliştirme fırsatlarından yararlanmalarını önler. Çocukların İnternet kullanımına yardımcı olmalı, onları koruyacak önlemler almalı ve çevrimiçi dirençleriyle dijital becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmalıyız.” dedi
Oyuncu Akasya Asıltürkmen “Bakım verenler işlerine, çocuklar da okula ve ev dışındaki aktivitelerine geri dönerken, global karantina önlemleri ve bunun sonucu yalnızlaşmanın ruh sağlığı ve esenliği üzerindeki etkileri gitgide daha yaygın hale geliyor. Susam Sokağı Birbirimizi Önemseyelim kaynakları ailelerin COVID-19 pandemisinin etkilerini atlatıp uyum sağlamalarına yardımcı olacaktır,” dedi.