Diğer
    Ana SayfaGeziTarih, kültür ve doğa, gastronomi ile buluştu

    Tarih, kültür ve doğa, gastronomi ile buluştu

    -

    Kadim mutfağıyla gastronomi dünyasının önde gelen isimlerinden olan Gaziantep’in ev sahipliği yaptığı 4. Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep), Türkiye’den ve dünyadan 2,5 milyona yakın ziyaretçinin katılımıyla gerçekleştirildi.

    Yazı: Ayşegül Uyanık Örnekal

    Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında, gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, gerek coğrafyası gerekse tarihiyle her daim ilgi çeken bölgeler arasında yer alıyor. Kurtuluş Savaşı’nda gösterdikleri kahramanlıktan Zeugma Antik Kenti gibi dünyaca ünlü bir tarihi yerleşime ev sahipliği yapmasına, her bir köşesinden farklı renklerin adeta fışkırır gibi bizleri selamlamasından tarihi İpek Yolu’nun izlerine dek saymakla bitmeyecek güzellikleri bir arada bulunduran şehir, bugün ise gastronomi dünyasının cazibe merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyor. “Dünya bir ev olsaydı, mutfağı Gaziantep olurdu” mottosuyla Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapan şehir, aralarında Gaziantep simit kebabı, fasulyeli kabak dolması, Antep Alinaziği, lebeniye çorbası, dolangel tatlısı, Antep pirpirim aşı, Nizip patlıcanı ve Oğuzeli nar ekşisinin yer aldığı 100 coğrafi işaretli ürünle, bu alandaki iddiasını da kanıtlıyor.

    gastronomi

    MUTFAĞA DAİR HER ŞEY BİR ARADA

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde gerçekleştirilen festivali bu yıl biz de takip etme olanağı bulduk. Birçokları için kebap ve baklavayla özdeşleştirilmiş olsa da Gaziantep mutfağının çok daha zengin olduğunu yerinde deneyimledik.

    - Advertisement -

    gastronomi

    Antep fıstığı hasadı ve şire yapımıyla başlayan festivalin ilk günkü etkinlikleri kapsamında Udma Peynir Müzesi ve Rayiha Baharat Müzesi’nin açılışı da gerçekleştirildi. Emsallerini aratmayacak biçimde düzenlenen keyifli festival korteji şehrin sokaklarında renk cümbüşü yaratırken, Harikalar Diyarı’nda kurulan festival alanı ziyaretçilerin akınına uğradı. 20’si Michelin yıldızlı 300 şefin yanı sıra gurmeler, diyetisyenler, yerli ve yabancı gastronomi tutkunları ile bölge halkının büyük ilgi gösterdiği etkinlikler kapsamında paneller, workshop’lar, söyleşiler ile Lokal Chef Yarışması düzenlendi. Dört gün süren festival kapsamında Anadolu Ateşi gösterisinin yanı sıra Haluk Levent, Emircan İğrek ve Derya Uluğ konserleri ise akşam saatlerinde ziyaretçilere keyifli anlar yaşattı.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz