Diğer
    Ana SayfaHaberTat ve koku kaybı da koronavirüs belirtisi olabilir mi?

    Tat ve koku kaybı da koronavirüs belirtisi olabilir mi?

    -

    Koronavirüsün bugüne kadar konuşulan, ateş, öksükü, solunum sıkıntısı gibi yaygın semptomlarının dışında tat ve koku alamama gibi önemli belirtilerinin de olabileceği belirtiliyor. Ve bu iddia artık daha yüksek sesle dile getiriliyor. Tat ve koku kaybının koronavirüs belirtisi olabileceğine dair süreç içinde yer alan açıklama ve araştırmalar şöyle:

    TAT VE KOKU ALAMIYORUM… KORONAVİRÜS OLABİLİR Mİ?

    İngiltere’de 23 Mart’ta Sky News’e konuşan Profesör Nirmal Kumar, bazı koronavirüs hastalarının koku ve tat alma duyularını kaybettiğini söylemişti.

    Bu semptomları yaşayanlardan kendilerini izole etmelerini isteyen Kumar, “Genç hastalarda öksürük ve ateş gibi önemli semptomlar bulunmayabilir, ancak sadece koku ve tat alma duyusu kaybı olabilir, bu da bu virüsün burunda tutunduğunu gösteriyor” dedi.

    24 Mart’ta ise Time’da benzer bir haber yer aldı. Habere göre Güney Kore’de, hafif semptomları olan hastaların yaklaşık %30’unda koku duyusunun kaybı şikayeti bildirildi. Çin, ABD, İran, İtalya ve Almanya’dan doktorlar teyit edilmiş koronavirüs vakalarına bağlı anosmi (koku alamama) raporlarında bir artış olduğunu da kaydetti. Habere göre İngiliz Rinoloji derneği tarafından gönderilen mektupta anosmi hastalarını tedavi eden doktorlara kişisel ekipman giyme çağrısı yapıldı. 

    Covid 19 testi pozitif çıkan Utah Jazz forması giyen NBA oyuncusu Rudy Gobert, Twitter hesabından, “Koku ve tat kaybı kesinlikle belirtilerden biri. Son 4 gündür hiçbir şey koklayamıyorum” demişti.

    - Advertisement -

    DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ NE DEMİŞTİ?

    Bu konuyla ilgili Anadolu Ajansı’nın 24 Mart tarihli haberinde de önemli bir detay var. Dünya Sağlık Örgütü’nun Edipemiyoloji uzmanı sözcüsü Margaret Harris’e AA muhabiri “koku ve tat duyusu kaybının Kovid-19’un semptomları arasında olup olmadığına dair haberler”i sordu. Harris, hastalar arasında koku ve tat duyusunu kaybedenlere rastlandığı yanıtını verdi. Harris, bu konuda DSÖ’ye “çok iyi ve güvenilir kaynaklardan, müşahede altındaki hastalardan örnekler” geldiğini ifade ederek, “Klinik ekibimiz şu an dünyanın farklı yerlerinden örnekler toplayarak düzenliyor ve özellikle bu iki semptomun ne denli kayda değer ve konuyla ilişkili olduğunu değerlendiriyor.” diye konuştu.

    ULUSLARARASI KONSORSİYUM ARAŞTIRACAK

    ABD’de yaşayan Türk bilim adamı Dr. Hakan Özdener de kısa bir süre önce benzer açıklamalarda bulundu. Özdener,  “Koronavirüs hastalarında hastalık tablosu ortaya çıkmadan, tat ve koku kaybı hastalığın erken bulgusu olarak ortaya çıkmaktadır. Hastaların yüzde 60’ında görülebilen bir durum, bu çok ciddi bir rakam. Diğer grip virüslerin oluşturduğu durumlardan farklı olarak bunun kalıcı, daha uzun süreli ve şiddetli olduğunu görüyoruz. İnsanlar hastalıkla beraber tat ve koku kaybından da şikayetleniyorlar, bu çok önemli.” Özdener koronavirüs ile tat ve koku kaybı arasındaki ilişkinin araştırılması için 9 bilim insanın öncülüğünde bir konsorsiyum kurulduğu bilgisini veriyor.

    İNGİLTERE’DE YAPILAN ARAŞTIRMA

    BBC ise nisan ayı başında King’s College London’dan bir grup araştırmacının yaptığı çalışmayı duyurmuştu. Buna göre araştırmacılar koronavirüse yakalandığından şüphelenilen 400.000 kişinin bir uygulamaya girdikleri belirtileri inceledi. Tat ve koku alamama da bu belirtiler arasına girdi.

    Koku ve tat kaybının soğuk algınlığında da görülebileceği için uzmanlar COVID-19’un en büyük belirtilerinin ateş ve öksürük olmaya devam ettiğini kaydediyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz