Zencefil üzerinde her yıl çok sayıda araştırmanın yayınlandığını belirten Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, “Yıllarca soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı etkili kabul edilen zencefil, aynı zamanda sindirim sistemi rahatsızlıkları için de oldukça yararlı” diyor. Zencefil, sayısız faydaları nedeniyle birçok ülkede değişik amaçlarla kullanılıyor. Peki zencefilin faydaları nelerdir? Taze zencefil nasıl tüketilir? Zencefil çayı nasıl yapılır? Zencefil çayı faydaları ve tarifleri…
Zencefil üzerinde her yıl çok sayıda araştırmanın yayınlandığını belirten Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, “Yıllarca soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı etkili kabul edilen zencefil, aynı zamanda sindirim sistemi rahatsızlıkları için de oldukça yararlı” diyor.
TAZE ZENCEFİL NASIL TÜKETİLİR, NASIL YENİR?
- Zencefili çay olarak tüketebiliriz
- Zencefili yemeklere ya da salatalara lezzet verici baharat olarak tüketebiliriz
- Zencefil esansiyel yağ olarak tüketilebilir. Zencefilin en etkili şeklidir. çünkü zencefilin en yüksek yağ seviyelerini içerir. Sağlık için alınabilir veya ağrıyan bölgeye sürülerek ovuşturulabilir. Tipik olarak, iki veya üç damla uçucu yağ tavsiye edilen terapötik dozdur.
- Zencefili çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Her sabah bir bardak sıcak ya da soğuk suya rendeleyerek içebilirsiniz.
Avrupa İlaç Kurumu tarafından kusma ve bulantıyı önleyici olarak kullanımının kabul edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Sezik, zencefilin faydalarını şu şekilde sıralıyor:
ZENCEFİLİN FAYDALARI NELERDİR?
- Soğuk algınlıklarına karşı etkin direniş sağlar.
- Hafif gaz, şişkinlik ve spazm şeklinde görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı etkili oluyor.
- Hazmı kolaylaştırma ve hazmı düzenleme özelliklerinin yanı sıra birçok sebepten kaynaklanan (hamilelik, yol tutması ve kemoterapi) mide bulantısını, baş dönmesini ve kusmayı önleyici özelliklere sahip.
- Vücudu ısıtıcı etkiye sahip olduğundan terlemeye yardımcı olur (Akşamdan kalma olduğunuzda toparlanmak için iyidir…).
- İshali keser.
- Romatizma ve osteoartrit ağrılarını giderici etkisi bulunuyor.
- Ağrı kesici, antihistaminik ve iltihap sökücü özelliklere sahip.
Eğer bir enerji içeceği arıyorsanız, zencefil çayı için. Zencefil çayı, daha başka birçok yararının yanı sıra, muhteşem canlandırıcıdır. Enerji verici etkileri olan, sağlığa son derece yararlı bir doğal çay.
Zencefil, meyan kökü, ısırgan otu ve matcha gibi otlar, adaptojen bitkiler ailesinin bir parçası. Bu bitkiler sizi strese karşı koruyor. Üstelik stresin kaynağı ister iş yerindeki problemler, ister hastalık olsun… Böbrek üstü bezlerinden salgılanan stres hormonlarının salınımını düzenleyerek, vücuda aşırı yüklenmeyi durduruyor. Böylece yoğun stres altında bile iyi hissedebiliyorsunuz. Hiç denemediyseniz zencefil çorbası bu mevsimde harika gider!
TEZE ZENCEFİL ÇAYI TARİFİ
Malzemeler
- 40 gr taze zencefil kökü
- 2 limonun suyu
- 4 çorba kaşığı saf bal
- 4 bardak kaynamış içme suyu.
- 2 ekstra limon – çay hazırlandıktan sonra üzerini süslemek için.
Hazırlanışı
- Zencefilin kabuğunu soyup nemli iç kısmını rendeleyin.
- Cam bir kaseye veya bir sos tavasına kaynamış suyu koyun, rendelenmiş zencefilleri ve limon suyunu ekleyin.
- Güzelce karıştırın.
- Üzerini kapatıp 10-15 dakika demlenmesini bekleyin.
- Bez veya normal bir süzgeç yardımıyla süzün.
- Balı ekleyin, iyice karıştırın.
- Damak tadınıza göre ekşi veya tatlı olmasını istiyorsanız ekstra limon suyu veya bal katın. İki limonu ince dilimler halinde ilave edin.
Kendinizi bitkin ve yorgun mu hissediyorsunuz? Boğazınız mı ağrıyor? Üşüttünüz mü? ya da sadece etrafınızda herkes hasta ve siz de hasta olmaktan korunmak mı istiyorsunuz? Fazla çalışıyorsunuz ve özellikle son zamanlarda, daha da mı yoğun ve yorgunsunuz? Hemen kendinize bir bardak içinizi ısıtıcı ve son derece canlandırıcı zencefil çayı hazırlayın ve afiyetle için.
İpucu
- Bu nefis ve son derece iç ısıtıcı doğal çay her evde her mevsimde mutlaka bulunmalı.
- Bir cam şişeye koyup buzdolabında üç-beş gün muhafaza edebilirsiniz.
Ayrıca, tadından hoşlanıyorsanız, size bir tavsiyem daha var…
ZENCEFİL NASIL KULLANILIR?
Her sabah, ya da en azından haftada 4 defa, kahvaltıdan önce bir bardak sıcak suya bir dilim limon ve bir dilim zencefili ekleyip içmek çok iyi gelir. Aynı zamanda demlenmiş zencefili sıcak veya ılıkken gün boyunca veya akşamları üşüdüğünüzde veya sadece detoks etkisi için iyi bir tonik olarak kullanabilirsiniz.
Not:
Çok sık seyahate çıkıyorsanız, çantanızda kapalı bir poşette bir parça taze zencefili (ben bir de limon ekliyorum) yanınızda götürebilirsiniz. Böylece kaldığınız yerde, kaynar suyla, limon ve biraz bal ile karıştırıp kendinize bu çayı hazırlayabilirsiniz. Doğa’nın bu mucize bitkisini yanınızda getirmek bir kutu vitamini ya da ağrı kesiciyi çantanıza koymak kadar kolay ve kendinizi iyi hissetmek için bir o kadar da faydalı.
ZENCEFİLLİ ÇAY
Malzemeler
- 1/2 demet maydanoz
- 1 adet elma
- 1 adet limon
- 1 çay kaşığı toz zencefil ya da 1-2 dilim taze zencefil
- 2-3 adet karanfil
- Bir tutam tarçın
Hazırlanışı
1,5 litre suyun içinde bütün malzemeleri kaynatıp süzün. İster soğuk ister sıcak içebilirsiniz.
GRİP ÖNLEYİCİ KARIŞIM
Malzemeler:
- 25 g toz zerdeçal
- 25 g toz zencefil
- 25 g toz tarçın
- 150 g süzme bal
Hazırlanışı:
Toz halindeki bitkileri cam bir kavanozda birleştirin. Üzerine balı da ilave ederek macun kıvamına gelene dek karıştırın. Vücudun bağışıklığını güçlendirmek için her sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı tüketin.
Formsanté Arşiv