Diğer

    Ter bastı!

    -

    Yazın sıcak günlerinde en çok şikayet edilen konulardan biri de terleme. Terleme, sağlığın göstergesi olsa da, aşırı terleme birçok kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Ama artık tedavisi var!

     

    Terleme vücudun kliması olarak görev yapıyor. Uzmanlara göre, terleme ile toksinler atılıyor. Ayrıca terleme, kilo kaybına neden oluyor. Yaygın olarak bilinenlerin aksine, terlemenin temel fonksiyonu, vücut sıcaklığının ayarlanması. Vücut sıcaklığı sempatik sistem tarafından sürekli izleniyor ve sıcaklık belirli bir dereceyi geçince sempatik sinirlerle ter bezlerine uyarı gönderiliyor. Ter bezlerinden çıkan ter, buharlaşarak vücuttan ısı kaybı sağlıyor. Terleme insanlarda doğal olarak görülürken, aşırı terleme sıkıntı yaratabiliyor.


    Terleme ne zaman normal?

    - Advertisement -

    Egzersiz ya da fiziksel aktivite, sıcak hava ve nem, sentetik giysiler, alkol almak, sigara içmek, kahve, çay ve sıcak içecekler tüketmek, baharatlı ve sıcak yiyecekler yemek, stres ve heyecan, terlemeye yol açan olağan durumlar olarak kabul ediliyor. Ancak kişi spor yapmadığı, ortam sıcaklığının normal olduğu, acı bir şey yemediği, sıcak bir şey içmediği halde terliyorsa, bu ‘anormal’ bir durum olabilir. Bu şekildeki terleme, günlük hayatı etkileyecek derecede olursa ‘hiperhidroz’ denilen aşırı terleme hastalığından şüphelenilebiliyor.

     

    Cerrahi tedavi: ETS

    ETS (Endoskopik Torakal Sempatektomi), koltuk altından uygulanan bir yöntem. Sempatik sinirler; kesilerek, yakılarak ya da titanyum klipslerle sıkıştırılarak iptal edilebiliyor. Titanyum klipslerle yapılan ETS’nin en önemli avantajı, geri dönüşünün olması. Klipsli ETS denilen bu yöntemde herhangi bir sorunla karşılaşılması halinde, klipslerin çıkarılması mümkün olabiliyor. Sempatik sinirlere takılan ve hiçbir probleme neden olmayan titanyum klipsler ömür boyu vücutta kalabiliyor.

    Özel Göztepe Şafak Hastanesi Göğüs Cerrahi Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Bayram Ali Özuslu, “Takiplerimize göre, terlemenin tekrar başlama oranı yüzde 1-2’yi geçmiyor” diyor. Klipsli ETS ameliyatı, koltukaltından bir santimetrelik, iki küçük delikten girilerek endoskopik yöntemle yapılıyor. Aşırı terleyen bölgeyi ilgilendiren sempatik sinir bulunup, 5-6 milimetrelik titanyum klipsle sıkıştırılıyor. Böylece terlemenin önüne geçiliyor. Operasyon, her iki koltuk altına toplam 30 dakikada yapılıyor. Ameliyat sonrası hastanede 8-10 saat kalmak yetiyor. İki gün sonra da işe başlanabiliyor.

    Dr. Özuslu, “Klipsli ETS ile aşırı el terlemesinde yüzde 100’e yakın başarı sağlanıyor. Koltukaltı, ayak ve yüz terlemesi ve yüz kızarmasında ise hastaların yüzde 95’inden fazlasında kalıcı etki görülüyor. Ayrıca yapılan cerrahi, vücudun terleme fonksiyonlarını bozmuyor. Sadece terleyen bölgedeki sempatik sinirlere müdahale ediliyor” diyor.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz