Diğer
    Ana SayfaPsikolojiToplumsal olaylar travmalarımızı tetikliyor

    Toplumsal olaylar travmalarımızı tetikliyor

    -

     

    07102013 gezi3Kadınlar sizce Gezi eylemlerine ne kattı?

    Bir kere meşruluk kattılar. Bu kadar kadının orada olmasından bu olayın farklı olduğunu anladık. Yumuşaklık ve muhakeme de kattılar. Kadınların varlığı olayların gidişatını da değiştirdi. Daha yumuşak, düşünen, başkalarını da anlamaya, şefkat göstermeye çalışan bir eylem haline geldi. Daha pasif ama tutarlı, düşünmeye, hissetmeye yer açabilen bir eylem olması sürekliliğini de sağladı.

     

    Gezi eylemlerine katılan ya da destek vermek için giden kadınlar Gezi’de taciz olmadığını sık sık vurguladı. Bu önemli bir dönüm noktası olabilir mi?

    - Advertisement -

    Taciz, negatif maskülenitenin bir parçasıdır. Gezi olaylarının birkaç gün içinde evirildiği yerde toplumun her kesiminin belki eksik hissettiği pozitif maskülenite simgelendi; korumak, kollamak, şefkat ve anlayış gösterebilmek… Belki de çok doludizgin giden negatif masküleniteye bir gem vurulması hareketi oldu. Sanmıyorum ki Gezi’deki erkeklerin hiçbiri bugüne kadar hiçbir kadına ters bir söz söylememiş olsun. Ama onlar da başka bir şeyin mümkün olduğunu, erkek olarak var olabilmek için başka bir alternatifin var olduğunu gördü. Gençlerin başka alternatifler olduğunu görmesi çok önemliydi.

     

    Okuduğum bir makalede kadınların organizasyon yeteneğinin parktaki düzende büyük rol oynadığı söyleniyordu…

    Dünyadaki en başarılı 500 şirketin yönetim kurullarına bakıldığında başarısı sürekli olanların hepsinde kadın var. Kadın sayısı arttıkça başarı ve başarının sürekliliği artıyor. Bu, kadınlar daha iyi yönetici olduğu için olmuyor. Kadınlar ile erkeklerin birlikte çalıştığı denklem her zaman daha iyi sonuç verdiği için oluyor. Erkekler başarı için risk almayı, atik olmayı, hızlı karar vermeyi başarırken (ki bazı kadınlar da böyle) kadınların da riski daha gerçekçi değerlendirme, organize olabilme, geri ile ileriyi bağlayabilme, başkalarının duygularını hesaba katabilme yetileri çok daha yüksek. Bunun karışımı ve arasındaki gelgitler daha gerçekçi, daha bütünsel bir şekilde hayatın devam etmesini sağlıyor. Dengeler kurulunca hayat daha kolay ve yapıcı ilerliyor. Dolayısıyla tahmin ediyorum kadınla erkeğin eşit bir şekilde bir arada yer alabildiği ve kadınların kendilerini kendileri gibi ifade edebildikleri, kadınlıklarını daha net ortaya çıkartabildikleri bir yer oldu Gezi…

     

    Farklı kesimlerden kadınlara birbirlerini anlayabilme şansı da verdi değil mi?

    Türkiye’de kadın olma hali muhafazakar, devrimci ya da ilerici olmaktan daha belirleyici bir kimlik. Görüntü bambaşka olabilir, kisvesi bambaşka olabilir ama duygu bazında yaşadıkları birbirine çok benzer şeyler… Ekonomik farklılıklar olsa da yine çok fazla benzerlikler var. Türk kadınının anlayacağı, yapacağı, anlatacağı ve değiştireceği çok şey var. Bu olabildiği zaman toplumumuz birbirine saygı duyarak, koruyarak ilerleyebilecek. Gezi eylemlerinin birbirimizi dinlemek ile ilgili cesur olmamıza neden olmasını umuyorum.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz