Diğer
    Ana SayfaFitnessUzman görüşü: Duvar Pilatesi nedir, nereden çıktı?

    Uzman görüşü: Duvar Pilatesi nedir, nereden çıktı?

    -

    Joseph Pilates bundan 100 yıl kadar önce bir hareket metodu geliştirmiş ve bu metoda da “Kontroloji” adını vermiştir. Günümüzde kısaca pilates olarak adlandırdığımız bu hareket sistemi, mat üzerinde yapılan egzersizlerin yanı sıra Joseph Pilates’in kendi tasarladığı ekipmanda yapılan egzersizleri de içeriyor. Bu ekipman geliştirilirken kullanılan yaylı sistemler, egzersizlerin yapılması sırasında vücudun ağırlığına destek vererek hareketlerin yapılmasını kolaylaştırırken bazı hareketlerde de karşı direnç oluşturarak zorluk derecesini artırır. İşte bu benzersiz hareket ve ekipman tasarım birlikteliğiyle pilates yıllara meydan okuyor.

    Tüketime odaklı ekonomik sistemler nihai kullanıcıyı hep yeni ürünlerle motive ederek pazarı canlı tutmak zorundadır. Bu durum sağlık ve spor sektörü için de geçerlidir. Uluslararası düzeyde yapılan spor kongrelerinde, spor endüstrisindeki yeni trendler belirlenir. Sektörler arası bilgi alışverişi sağlanırken mutlaka her sene yeni ürünler de tanıtılır. Bu ürünlerin bazıları ezber bozarak çığır açan yenilikçi bir niteliktedir. Bazılarının üretilmesindeki amaçsa, yaptıkları spor ve egzersiz rutinlerinden şu ya da bu şekilde uzaklaşan müşterilerin tekrar geri kazanılmasıdır. “Duvar Pilatesi” de büyük bir ihtimalle yine böyle bir amaç doğrultusunda pazarlanarak piyasaya sürülen bir üründür. Biraz araştırmayla içeriği hakkında bilgi sahibi olunduğunda, bunun yeni bir ürün veya teknik olmadığı ve duvarın vücuda verdiği destek sayesinde pilates hareketlerinin uygulandığı bir alt çeşitleme olduğu rahatlıkla anlaşılacaktır. Pilates kelimesinin ürünün adı içinde geçmesi elbette ki pazarlayanlara kolaylık sağlaması amacıyla kullanılmıştır. Ancak düzgün yaptırıldığında da öğrencilerin fayda sağlayabileceği bir yöntem olabilir Duvar Pilatesi.

    Pandemiyle iş ve özel hayatlarımıza çevrimiçi ders uygulamaları diye bir tanım girdi. Öğrencilerin evlerinde gerekli ekipmanının bulunmaması spor eğitmenlerini yaratıcı fikirler geliştirmeye mecbur bıraktı. Kimileri evlere aldırılan top ve egzersiz bandı gibi küçük ekipmanlardan faydalandı. Diğerleri evlerde halihazırda bulunan yastık ve bankları kullandı, duvarın sunduğu yüzey desteğini egzersizlerine kattı. İşte tam da bu noktada, uzaktan pilates yaptıran bir eğitmenin çözüm odaklı bir bakış açısıyla duvarı bir ekipman olarak kullanabilmesi, onun yetkinliğinin de bir göstergesi olarak sayılmalı. O an için yaylı sistemli ekipmanların olmadığı bir ortamda, öğrenciye destek sunan yüzeyler hareketlerin yapılmasını kolaylaştırdı. Eğitmenin öğrenciyle aynı ortamda bulunmamasından dolayı sunamadığı dokunarak düzeltme ipuçları, sert bir yüzeyin desteğiyle sağlanmış oldu. Bu yönteme Duvarda Pilates ya da Duvar Destekli Pilates demek daha mı doğru olurdu? Belki de. Önemli olan öğrencinin bundan bir fayda sağlaması olmalıydı. Önünde sonunda duvar bir ekipman, pilates ise bir sistemdir. Pilatesin bir sistem olduğunu akıldan çıkarmadan hareket etmenin vücut sağlığına olan faydalarını daima hatırlamalı ve hareket etmeye devam etmeliyiz.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz