Ağustos ayının gelmesiyle birlikte raflardaki meyvelerin rengi kırmızıya çalmaya başladı. Vişne, böğürtlen, kırmızı erik, karpuz, incir, mürdüm eriği ve üzümün bolca bulunduğu bu dönemde bir yandan leziz ve taze yaz meyvelerini yiyip bir yandan da vitamin ve mineral depolarınızı doldurmaya ne dersiniz? İşte içerdikleri:
Vişne: A, E, C, B grubu vitaminleri ile potasyum.
Böğürtlen: C ve B grubu vitaminleri.
Erik: A, B1, B2, C vitaminleri ile beta karoten.
Karpuz: A, B, C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum ve demir.
İncir: A, B1, B2 vitaminleri ile potasyum, demir, kalsiyum, fosfor ve magnezyum.
Üzüm: A, C, B grubu vitaminleri ile sodyum, potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir ve çinko.
Omega-3 alın, yazın tadını kaçırmayın
Yazın keyfini plajlarda, açık havada çıkartırken güneşin zararlı etkilerinden de mümkün olduğunca sakınmak gerekiyor. Çünkü korunmasız geçirilen günler, gelecekte cilt hastalıklarına davetiye çıkartabiliyor. Bahçeci Sağlık Grubu’ndan Aile Hekimi Dr. Murat Berksoy; Omega-3 yağ asitlerinin beyin, kalp ve böbrek sağlığına ek olarak güneş ışınlarının zararlı etkilerini azaltarak, uzun vadeli hasarlara karşı cildi korumaya yardımcı olduğunu belirtiyor. Sağlıklı hücre fonksiyonu ve onarımı için hayati önem taşıyan bu yağ asitleri vücutta üretilemiyor. Başta balık yağı, keten tohumu, semizotu, ceviz, fındık, badem ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan Omega-3 ayrıca sardunya, ringa balığı, uskumru ve somondan da alınıyor. Güneş yanığı ile cilt tahrişine karşı koruyucu etkisi olan bu yağ asitleri, yaşlanma belirtilerini azaltmaya da yardımcı oluyor. Cildin elastikiyetini koruyan Omega-3 ayrıca ince çizgi ve kırışıklıkları azaltıyor, cildin genç ve sağlıklı görünmesine destek oluyor.
Hafızanızı B12 ile güçlendirin!
Ezbere bildiğiniz isim ya da telefon numaralarını hatırlamakta zorluk mu çekiyorsunuz? Kendinizi sürekli halsiz ve yorgun mu hissediyorsunuz? O halde vücudunuzdaki B12 vitamini rezervlerini kontrol ettirmenin tam sırası! Genellikle vejetaryenler ile mide ve bağırsak hastalığı olanlarda görülen B12 vitamini eksikliğine yaşlılıkta da sıkça rastlanılıyor. En yaygın belirtileri; yorgunluk, halsizlik, unutkanlık, iştahsızlık ve kansızlık olan bu rahatsızlık, B12 vitamininin vücuda geri alınmasıyla giderilebiliyor. Bu vitamin en çok kırmızı et, tavuk, hindi eti ve balık gibi hayvansal besinler ile süt ve yoğurtta bulunuyor.
Mucize antioksidan: Vişne suyu
Artan sıcaklar terlemeyi, bu da vücuttan yüksek oranda sıvı ve mineral kaybını beraberinde getiriyor. Bu eksiği yerine koymak içinse uzmanlar, başta su olmak üzere bol miktarda sıvı tüketmek gerektiğini belirtiyor. İçeriğinde A, E ve C vitaminlerinin yanı sıra bol miktarda antioksidan madde bulunan vişne suyu ise yaz aylarında 7’den 70’e herkese öneriliyor. Vücudun direncini artıran vişne suyu, içeriğindeki potasyum, kalsiyum ve fosfor nedeniyle ateşli hastalıklara karşı koruyor, mide ve karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.
Formsanté Dergisi Ağustos 2012 Sayısı